Guadeloupe

Strand Grand Terre, Guadeloupe
Strand Grand Terre, Guadeloupe

Guadeloupe is een groep Caribische eilanden gelegen in de Bovenwindse eilanden, in de Kleine Antillen. Het land telt ongeveer 400.000 inwoners en is een overzees departement van Frankrijk en dus onderdeel van Frankrijk. Tot het land behoren ook de kleinere eilanden La Désirade, Marie-Galante en de Îles des Saintes. De twee grootste eilanden van Guadeloupe zijn Basse-Terre en Grand-Terre. Omdat het land onderdeel is van Frankrijk behoort het ook tot de Europese Unie en de Eurozone waardoor de munteenheid de euro is. De prefectuur en de hoofdstad van het land is Basse-Terre, gelegen op het gelijknamige eiland Basse-Terre.

Guadeloupe is net een paradijs. Je vindt er prachtige, verlaten zandstranden, Franse en Caribische sferen, bananenplantages, suikerrietvelden en tropische jungle. Er zijn genoeg dingen te doen en te zien en het is de perfecte bestemming voor mensen die van rust, ruimte en zon houden.

Vlag Guadeloupe
Officiele naam:
Guadeloupe
ISO:
GP
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Basse-Terre
Inwoners:
+/- 400000
Taal:
Frans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
1705 km²

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Guadeloupe krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 2 ervaringen:

9,0 2 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 1 met 2 resultaten

plaats: Saint François, reisperiode: juli 2013

Saint François is een rustig kuststadje aan de zuidkust van Grande Terre , het oostelijke deel van Guadeloupe. Er wonen veel Indiers , dat merk al bij het binnenrijden van het stadje aan het standbeeld van Ghandi. Gezellig rond marktplein waar zeer veel kruiden en kruidenmengsels verkocht worden door vriendelijke verkoopsters gekleed in de typische madraskleren. Een super lokaal restaurant " les pieds dans l'eau"is absoluut een aanrader met zicht op zee. Even buiten Saint François vindt je "la pointe des chateaux" : een waar natuurfenomeen van rotsformaties midden in de zee door wind en erosie uitgehouwen .Adembenemend mooi.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Marie Galante, reisperiode: juli 2013

Marie Galante is een prachtig super rustig eilandje dat behoort tot Guadeloupe. Overzetboot naar het eilandje 45 minuten.Super mooie exotische stranden met helder water.Het leven is er nog zoals 100 jaar geleden.Veel interessante ambachten: we bezochten een rumfabriek , een siroopfabriek en een maniokverwerkend bedrijfje.Kleine lokale creoolse restaurantjes bieden lokale specialiteiten in een zeer betaalbaar driegangenmenu.Proper, verzord en verrassend lekker.Heerlijk zwemmen in kristalhelder water.De lokale bevolking geniet van een niet jachtig leven en heeft nog tijd om vriendelijk te zijn.Dit eilandje is een must voor wie ooit in Guadeloupe komt.

 • Algemeen 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Guadeloupe

La Soufrière (Basse-Terre)

La Soufrière
La Soufrière

La Soufrière is een vulkaan die altijd pruttelt en is te vinden in de regenwouden op Basse-Terre. Deze vulkaan wordt ook wel 'de oude dame' genoemd. Om de oude dame heen liggen verschillende maanlandschappen, waar je prima kunt wandelen. Tot op heden heeft de actieve vulkaan nog geen schade aangericht op het eiland. De klim naar de vulkaan is een zware tocht, maar zeker de moeite waard.

Fort Delgrès (Basse-Terre)

Fort Delgrès
Fort Delgrès

Het Fort Delgrès is een bekend fort in Basse-Terre. Het was erg belangrijk tijdens de strijd tussen Engeland en Frankrijk in West-Indië. Ook was het een belangrijke plek waar gevochten werd tegen de slavernij in Guadeloupe. Vanaf 1977 wordt het geclassificeerd als een historisch monument. Het fort stamt uit de zeventiende eeuw en er zijn verschillende keren verbouwingen verricht om de verdediging van de stad te versterken.

Rum Museum (Basse-Terre)

Rum Museum
Rum Museum

In de buurt van Basse-Terre vind je het Rum Museum. Rum is een van de meest favoriete drankjes in de Cariben en het is dan ook niet raar dat er een museum aan gewijd is. In het museum leer je van alles over rum, bijvoorbeeld hoe het gemaakt wordt. Dit populaire drankje wordt gemaakt van suikerriet, maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Aan het einde van de rondleiding kun je zelf ook rum proeven.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Het eten in Guadeloupe bestaat uit zowel de Franse als de Creoolse keuken. Er wordt veel vis gegeten. Deze kan gebakken, gestoofd of gekookt zijn. Ook eten de inwoners veel fruit. Een typisch gerecht uit Guadeloupe is 'Blaff'. Dit is een pittige bouillonsoep met vis. Een ander typisch gerecht is 'Colombo'. Dit gerecht is geïmporteerd vanuit India en bestaat uit kip, rijst en curry.

Eens per jaar wordt het 'Feest van de Koks' gehouden. Tijdens dit feest maken koks hun beste recept en presenteren dit aan het einde van de dag.

Een Caribisch drankje wat ook veel in Guadeloupe wordt gedronken, is rum. Een ander typisch drankje is 'ti punch'. Dit is een drankje met rietsuiker, rum en limoen.

Vervoer

Het is het gemakkelijkste om met het vliegtuig naar Guadeloupe te reizen. Er is een internationaal vliegveld in Pointe-à-Pitre. In Nederland kun je vanuit Amsterdam naar Guadeloupe vliegen. Je vliegt dan met Air France vaak eerst naar Parijs en dan naar Pointe-à-Pitre. Ook kun je met KLM eerst naar Sint-Maarten en dan naar Guadeloupe. Andere vliegmaatschappijen landen meestal in San Juan in Puerto Rico waar je over moet stappen op een vliegtuig naar Guadeloupe. Ook per boot kun je het land bereiken. Er gaan verschillende veerboten vanuit nabijgelegen eilanden naar Guadeloupe.

De beste manier om je te verplaatsen in Guadeloupe is met een auto. Een auto kun je onder andere huren bij het vliegveld in Pointe-à-Pitre. De wegen zijn grotendeels van dezelfde kwaliteit als die in Frankrijk, alleen de kleinere wegen zijn minder goed onderhouden. Deze zijn vaak ongelijk en hebben gaten in het wegdek. De chauffeurs zijn vaak ongedisciplineerd, maar zelden agressief.

Er rijden ook bussen rond in het land, maar deze zijn onbetrouwbaar. Wil je kleinere afstanden afleggen, dan kun je ook met de taxi reizen. Voor grote afstanden is een taxi niet aan te raden, omdat de kosten hiervoor redelijk hoog liggen.

Visum

Omdat Guadeloupe officieel bij de Franse republiek hoort, gelden hier dezelfde regels als in de Europese Unie. Dit betekent dat een visum niet vereist is. Om het land te bezoeken is wel een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig.

Prijsniveau

In Guadeloupe wordt, net als in Frankrijk, betaald met de euro. Het prijsniveau is voor de Caribische landen gemiddeld en ligt in vergelijking met Nederland redelijk hoog.

Veiligheid

De meeste toeristengebieden zijn veilig om je te bevinden, vooral overdag. Wanneer het donker wordt, wordt het afgeraden om alleen te reizen. Doe je dit wel, probeer dan zoveel mogelijk op de grote wegen te blijven. Probeer altijd zo min mogelijk te laten merken dat je een (rijke) toerist bent. Draag bijvoorbeeld geen camera's op een opvallende plaats of veel juwelen. Er komt over het algemeen niet veel criminaliteit in het land voor.

Guadeloupe ligt op een punt waar orkanen en tropische stromen voorkomen. In de maanden juni tot november is de kans op zo'n storm het grootst. Ook aardbevingen kunnen voorkomen. Mochten deze voorvallen zich voordoen tijdens een verblijf in Guadeloupe, hou dan de berichtgeving goed in de gaten en volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op.

Belangrijke telefoonnummers in Guadeloupe:
Hulpdiensten: 112
Brandweer: 18
Politie: 17
Gespecialiseerde dienst voor medische spoedhulp: 15

Medische informatie

De medische en sanitaire voorzieningen in Guadeloupe zijn goed. Bijna in elk dorp zijn dokters aanwezig. Kraanwater kan gedronken worden en sommige openbare waterbronnen ook. Enkel als er 'Eau non potable' (geen drinkwater) staat, kan het niet gedronken worden. Omdat dengue (knokkelkoorts) in Guadeloupe voorkomt, is het belangrijk om je te beschermen tegen muggensteken. Draag bijvoorbeeld kleding met lange mouwen en lange broekspijpen. Malaria komt niet voor in het land.

Een inenting tegen gele koorts is verplicht als je in de zeven dagen voordat je het land bezoekt in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. De inentingen die ongeacht de verblijfsduur worden aangeraden, zijn:
- Inenting tegen hepatitis A
- Inenting tegen DTP

Voor actuele adviezen is het echter verstandig om contact op te nemen met GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Kraanwater kan gedronken worden en sommige openbare waterbronnen ook. Enkel als er 'Eau non potable' (geen drinkwater) staat, kan het niet gedronken worden.

Bevolking

Er wonen ongeveer 400.000 mensen in Guadeloupe op een oppervlakte van 1.628 km². De grootste etnische groep die er leeft, zijn zwarte Afrikanen (71%). 15% komt van de Tamil of uit andere delen van India. 9% van de bevolking is blank, 2% is afkomstig uit Libanon of Syrië en 3% is Chinees of heeft een andere achtergrond.

Van de 440.000 mensen die in Guadeloupe wonen, is 86% rooms-katholiek. 5% is protestants, 4% hangt het hindoeïsme of een Afrikaans geloof aan en 2% is jehova's getuige. De alfabetiseringsgraad is met 90% redelijk hoog.

Hoewel Guadeloupe officieel een deel van Frankrijk is, heeft de bevolking niet dezelfde Europese manier van leven. Het leven in de Cariben is veel trager. De bussen rijden vaak niet op tijd, taxi's zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden, winkels openen of sluiten niet altijd op de afgesproken tijd en wachtrijen in de winkels duren soms erg lang. Probeer je aan te passen aan deze manier van leven, want de inwoners vinden het niet fijn als hierover geklaagd worden, dit zien zij als een belediging. Ze zijn juist trots dat hun levensstijl zo verschilt met de stijl in Frankrijk.

De taal

Guadeloupe is een Frans departement en daardoor is de officiële taal het Frans. Iedereen in het land spreekt de taal en velen kunnen geen Engels. Frans is de officiële taal, maar niet de moedertaal, dit is het Creools.

Flora & Fauna

Er komen ongeveer 300 soorten bomen en planten in Guadeloupe voor. Deze vind je vooral op Basse-Terre. Dit eiland heeft veel water en groene vlaktes. Er zijn verschillende vulkaanhellingen te vinden op het eiland die vaak begroeid zijn met tropische regenwouden. De boomsoorten die je er kunt vinden, zijn onder andere rubberbomen, mahoniebomen en kalebassen. Bloemen die je kunt zien, zijn de bougainvillea en de hibiscus. Ook komen er veel soorten orchideeën voor. Grande-Terre is vooral erg droog en dor.

Omdat Guadeloupe uit eilanden bestaat, is er veel water. In de Caribische Zee kun je dus veel verschillende waterdieren tegenkomen. Zo zwemmen er veelkleurige koraalvissen rond, leven er anemonen en kun je zeldzame koraalriffen zien. Ook kun je er dolfijnen, de blauwe marlijn, de tarpon, de gratenvis, de kingfish en de barracuda vinden.

Je kunt tijdens een bezoek aan Guadeloupe veel vogelsoorten tegenkomen. In de bossen vind je tropische vogelsoorten zoals de kolibrie, maar er leven ook merels een gorzen (een soort vink). Misschien wel het bekendste dier van Guadeloupe is de wasbeer. Dit zeldzame en beschermde dier leeft op Basse-Terre, in het nationale park. Op de eilanden La Désirade en Îles des Saintes vind je veel leguanen. Er komen ook slangen voor, maar deze zijn niet giftig.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd Guadeloupe door Carib-indianen bewoond. Zij noemden het land 'Karukera', wat 'eiland van het mooie water' betekent. Tijdens zijn tweede tocht naar Amerika zette Christopher Columbus in november 1493 als eerste Europeaan voet aan wal in Guadeloupe. Hij noemde het land 'Santa María de Guadalupe de Extremadura', naar de Maagd van Guadeloupe in de Spaanse regio Extremadura. Nadat de Franse Company of the American Islands succesvol was gevestigd in St. Kitts, stuurden ze afgevaardigden om eilanden in de regio de koloniseren. Omdat Martinique als erg vijandig werd gezien, werd gekozen voor Guadeloupe. In 1635 settelden Jean Duplessis en Charles Lienard zich op het eilanden. Zij verjoegen de meeste Carib-indianen. In 1674 werd het land aan het koninkrijk Frankrijk toegevoegd.

De tijd die hierop volgde werd Guadeloupe enkele keren veroverd door de Britten. Deze heerschappij duurde echter niet lang. Ook is het land 15 maanden lang in het bezit geweest van Zweden. Vanaf 1815 staat Guadeloupe officieel onder de controle van Frankrijk en op 28 mei 1848 werd de slavernij afgeschaft. Tijdens de cholera-epidemie van 1865-1866 verloor Guadeloupe 12.000 inwoners. In 1946 werd de kolonie een overzees departement van Frankrijk. Op 15 juli 2007 werden de eilanden Saint-Martin en Saint-Barthélemy afgescheiden van Guadeloupe.

Heeft u interesse in een reis naar Guadeloupe? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing