Esztergom

Kapel in Esztergom, Hongarije
Kapel in Esztergom, Hongarije

Esztergom ligt in het noorden van Hongarije, op ongeveer 50 km afstand van Boedapest. De stad ligt aan de Donau en ook aan een grensrivier met Slowakije. Esztergom is één van de oudste steden van Hongarije. Sinds 1715 is de zetel van de hoogste rooms-katholieke kerkvorst, de aartsbisschop of kardinaal, hier gevestigd en is het daarmee bisschoppelijke hoofdstad. De grootste domkerk van het land staat in Esztergom.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Hongarije? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Esztergom

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Esztergom

Basilica (Esztergom)

Basilica
Basilica

In het centrum van Esztergom tref je de monumentale Basilica van Esztergom. Het is de grootste kerk van Hongarije. Deze basiliek is namelijk 118 meter lang en 40 meter breed. De koepel is maar liefst 72 meter hoog en wordt gedragen door 24 zuilen. Deze trekpleisters van de stad is gebouwd tussen 1822 en 1869. De gigantische koepel dateert al uit 1506-1507, maar is afgebroken geweest. Hij is in de 19e eeuw opnieuw opgebouwd in de zuidelijke deel van de basiliek. In de basiliek tref je 's werelds grootste schilderij (13 x 6,5 meter) dat gemaakt is op één canvas.

Koninklijk paleis (Esztergom)

Koninklijk paleis
Koninklijk paleis

Dicht bij de Basilica ligt de burchtheuvel, Várhegy, van Esztergom. Op deze burchtheuvel staat het koninklijk paleis. De bouw van dit paleis heeft plaatsgevonden van de 10e tot de 12e eeuw. Het paleis is blootgesteld en opnieuw gerestaureerd nadat het in de 16e eeuw door de Turken was vernietigd. Vandaag de dag is in de voorste zalen van het paleis een museum ingericht. Bekijk hier de gotische en byzantijnse architectuur van het paleis. Je kunt onder andere de troonzaal en de woontoren bezichtigen.

Széchenyi tér (Esztergom)

Széchenyi tér
Széchenyi tér

Het meest bekende en centrale plein van de stad is het Széchenyi tér. Dit plein is eveneens het meest opvallende plein van Esztergom. Rondom het plein zijn veel van de bezienswaardige gebouwen te vinden. Zo vind je rondom het plein onder andere het uit het oog springende raadhuis en verschillende mooie huizen. Deze huizen zijn veelal in barokke en laat-barokstijl, maar ook in classicistische stijl gebouwd.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

Geschiedenis

Esztergom was eens een Keltische nederzetting. Nadat de Magyaren eind 9e eeuw het land in bezit namen, was Esztergom dé residentie van Magyaren-vorsten. Het is erg betekenisvol dat zowel vreemde heersers als de Hongaarse vorsten de strategische ligging van deze plaats onderkenden. Grootvorst Géza moet het zijn geweest die de heuvel, waar al eerder een Keltische nederzetting en een Romeinse castrum lagen, als verblijfplaats koos. Esztergom werd daarmee de eerste hoofdstad van de jonge staat Hongarije.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Esztergom