Esztergom

Kapel in Esztergom, Hongarije
Kapel in Esztergom, Hongarije

Esztergom ligt in het noorden van Hongarije, op ongeveer 50 km afstand van Boedapest. De stad ligt aan de Donau en ook aan een grensrivier met Slowakije. Esztergom is één van de oudste steden van Hongarije. Sinds 1715 is de zetel van de hoogste rooms-katholieke kerkvorst, de aartsbisschop of kardinaal, hier gevestigd en is het daarmee bisschoppelijke hoofdstad. De grootste domkerk van het land staat in Esztergom.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Esztergom
Plaatsen in de buurt van Esztergom (Hongarije) :
 • Boedapest (41 km)
 • Gyor (84 km)
 • Siófok (112 km)
 • Balatonfüred (114 km)
 • Tihany (118 km)
 • Eger (122 km)
 • Kecskemét (122 km)
 • Balatonmeer (128 km)
 • Miskolc (156 km)
 • Keszthely (161 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Esztergom

  Basilica (Esztergom)

  Basilica
  Basilica
  Kaart met locatie Basilica

  In het centrum van Esztergom tref je de monumentale Basilica van Esztergom. Het is de grootste kerk van Hongarije. Deze basiliek is namelijk 118 meter lang en 40 meter breed. De koepel is maar liefst 72 meter hoog en wordt gedragen door 24 zuilen. Deze trekpleisters van de stad is gebouwd tussen 1822 en 1869. De gigantische koepel dateert al uit 1506-1507, maar is afgebroken geweest. Hij is in de 19e eeuw opnieuw opgebouwd in de zuidelijke deel van de basiliek. In de basiliek tref je 's werelds grootste schilderij (13 x 6,5 meter) dat gemaakt is op één canvas.

  Koninklijk paleis (Esztergom)

  Koninklijk paleis
  Koninklijk paleis
  Kaart met locatie Koninklijk paleis

  Dicht bij de Basilica ligt de burchtheuvel, Várhegy, van Esztergom. Op deze burchtheuvel staat het koninklijk paleis. De bouw van dit paleis heeft plaatsgevonden van de 10e tot de 12e eeuw. Het paleis is blootgesteld en opnieuw gerestaureerd nadat het in de 16e eeuw door de Turken was vernietigd. Vandaag de dag is in de voorste zalen van het paleis een museum ingericht. Bekijk hier de gotische en byzantijnse architectuur van het paleis. Je kunt onder andere de troonzaal en de woontoren bezichtigen.

  Széchenyi tér (Esztergom)

  Széchenyi tér
  Széchenyi tér
  Kaart met locatie Széchenyi tér

  Het meest bekende en centrale plein van de stad is het Széchenyi tér. Dit plein is eveneens het meest opvallende plein van Esztergom. Rondom het plein zijn veel van de bezienswaardige gebouwen te vinden. Zo vind je rondom het plein onder andere het uit het oog springende raadhuis en verschillende mooie huizen. Deze huizen zijn veelal in barokke en laat-barokstijl, maar ook in classicistische stijl gebouwd.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

  Geschiedenis

  Esztergom was eens een Keltische nederzetting. Nadat de Magyaren eind 9e eeuw het land in bezit namen, was Esztergom dé residentie van Magyaren-vorsten. Het is erg betekenisvol dat zowel vreemde heersers als de Hongaarse vorsten de strategische ligging van deze plaats onderkenden. Grootvorst Géza moet het zijn geweest die de heuvel, waar al eerder een Keltische nederzetting en een Romeinse castrum lagen, als verblijfplaats koos. Esztergom werd daarmee de eerste hoofdstad van de jonge staat Hongarije.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Esztergom