Daugavpils

Ingang oud huis, Daugavpils, Letland
Ingang oud huis, Daugavpils, Letland

Daugavpils ligt in het zuidoosten van Letland. Daugavpils is qua grootte de 2e stad van het land. De stad ligt aan de rivier de Westelijke Dvina (Daugava), waarnaar de stad ook vernoemd is. De bevolking in Daugavpils is voornamelijk Russisch. Het symbool van de stad is het grote, vroeg 19e eeuwse Russische fort (cietoksnis), dat goed bewaard is gebleven. Aan de rand van de wijk Jaunbûve, die rijk is aan houten huizen, staan een lutherse, een rooms-Katholieke, een russisch-orthodoxe en een oudgelovigenkerk vlak bij elkaar. Het Huis van de Eenheid was tot het in 1937 gereedkwam de eerste hoogbouw in de Letse republiek.

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Daugavpils
Plaatsen in de buurt van Daugavpils (Letland) :
 • Riga (190 km)
 • Jelgava (192 km)
 • Ventspils (346 km)
 • Liepaja (348 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Daugavpils

  Daugavpils Mark Rothko Art Centre (Daugavpils)

  Daugavpils Mark Rothko Art Centre
  Daugavpils Mark Rothko Art Centre
  Kaart met locatie Daugavpils Mark Rothko Art Centre

  Mark Rothko wordt gezien als een van de grondleggers van het abstract expressionisme. Het Daugavpils Mark Rothko Art Centre is, zoals de naam al aangeeft, een kunstcentrum in Daugavpils waar je originele werken van de beroemde schilder Mark Rothko kunt bewonderen. Naast zijn werk worden er ook exposities van diverse Letse en internationale artiesten getoond. Het kunstcentrum is gevestigd in het fort van Daugavpils waardoor je een bezoekje aan het kunstcentrum ook kunt combineren met een rondleiding om de rest van het fort te zien.

  Fort van Daugavpils (Daugavpils)

  Fort van Daugavpils
  Fort van Daugavpils
  Kaart met locatie Fort van Daugavpils

  Het fort van Daugavpils is een militaire vesting uit de 19e eeuw die bijzonder goed bewaard is gebleven. Het fort was destijds vanwege de strategische ligging erg belangrijk voor het Russische Rijk. St. Petersburg was in die tijd nog de hoofdstad van het Russische Rijk. De hoofdverkeersroute van St. Petersburg naar het westen van Europa liep door Daugavpils. Het fort werd daarom vaak gebruikt als verblijfplaats voor edelen, waaronder ook de Russische tsaren, die op reis waren. Een gedeelte van het fort wordt tegenwoordig gebruikt als een kunstcentrum met o.a. kunstwerken van Mark Rothko.

  Sint Boris en Gleb kathedraal (Daugavpils)

  Sint Boris en Gleb kathedraal
  Sint Boris en Gleb kathedraal
  Kaart met locatie Sint Boris en Gleb kathedraal

  De Sint Boris en Gleb kathedraal is de belangrijkste orthodoxe kerk in Letland. De kathedraal biedt plaats aan ongeveer 5.000 mensen en is daarmee ook de grootste Letse orthodoxe kerk. De bouw van de kathedraal startte in 1904 en op 12 juni 1905 werd de kerk ingewijd. Wie de architect van de kerk is, is nog steeds onbekend. De kathedraal wordt graag door toeristen bezocht vanwege de vele decoraties en muurschilderingen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Letland bekijken.

  Geschiedenis

  Daugavpils werd in 1275 voor het eerst genoemd: in dat jaar bouwden de ridders van de Lijflandse Orde een burcht aan de Daugava. De huidige stad ontstond in de 16e eeuw, 20 km verderop, nadat de oorspronkelijke nederzetting was verwoest. In 1582 kreeg Daugavpils stadsrechten. Daugavpils lag zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog in de frontlinie en leed in beide oorlogen zware schade. In december 1919 versloegen Pools-Letse troepen er het Rode Leger, waarmee een belangrijke stap werd gezet naar de Letse onafhankelijkheid, die in 1920 een feit werd. Daugavpils behoorde sindsdien tot Letland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Daugavpils in 1941 door Duitse troepen verwoest en ingenomen, waarop de stad haar grote joodse gemeenschap vrijwel geheel verloor. Sinds 1945, toen de stad tot Sovjet-Letland ging behoren, is het aandeel van de niet-Letten in de bevolking sterk toegenomen. De stad onderging een grootschalige industrialisatie en werd een garnizoensstad.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Daugavpils