Zeldzame dieren op Mauritius

Zeldzame dieren Mauritius
Zeldzame dieren Mauritius

Mauritius staat bij velen bekend als een luxe strandbestemming. Het eiland heeft dan ook prachtige stranden met wit zand en wuivende palmbomen. Niet alleen het strand is het bezoeken waard. De natuur op Mauritius is namelijk erg gevarieerd en bijzonder. Je vindt er een ruig vulkaanlandschap met vele rivieren en watervallen, evenals een prachtige kustlijn en een van de mooiste koraalriffen ter wereld. Helaas is de fauna van het land in de laatste eeuwen heel erg aangetast door toedoen van de mens. Zo leefde de Dodo vroeger op Mauritius, tot deze uitstierf door de komst van Nederlandse ontdekkingsreizigers. Op het eiland vind je veel zeldzame, met uitsterven bedreigde dieren, zoals de Mauritiusduif en de Mauritiaanse torenvalk.

Mauritiusduif

De Mauritiusduif komt alleen op dit eiland voor. Het dier staat ook wel bekend als de 'roze duif' vanwege de roze veren. De Mauritiusduif heeft een wit hoofd, een roze lijf, bruine vleugels en een snavel met kromme punt. Ze leven voornamelijk in kloven rondom de rivieren of in de dichte bossen en eten fruit, zaden, noten en bladeren. Verder leven ze in kleine groepen waarmee ze door het woud trekken op zoek naar voedsel. Ze houden hierbij constant contact met elkaar door middel van geluiden. Elk seizoen kiest de Mauritiusduif een nieuwe partner. Ze bouwen samen een nest en de duivin legt twee eieren die in twee weken worden uitgebroed. Tegenwoordig gaat de voortplanting van de dieren beter, maar ze zijn nog steeds bedreigd.

roze duif
roze duif

Mauritiaanse torenvalk

De Mauritiaanse torenvalk is wederom een vogel die alleen op Mauritius voor komt. Het dier is kastanjebruin met een roomwitte onderzijde bedekt met spikkels. De valk wordt tot 30 centimeter groot, met een spanwijdte van 45 centimeter. De Mauritiaanse torenvalk leeft voornamelijk van libellen, hagedissen, kakkerlakken, krekels en kleine vogeltjes. Het dier is vandaag de dag nog steeds bedreigd, maar niet meer zo ernstig als voor jaren terug. Het dieptepunt was in 1974, toen er nog maar vier exemplaren waren. Dit kwam doordat de bestrijding van andere dieren met DDT leidde tot het dunner worden van de eierschalen van de torenvalk waardoor kuikens niet meer groeiden en dus niet meer uitkwamen. In 1979 werd een poging gedaan om het dier te redden. Eieren werden uit het nest gehaald en uitgebroed in een couveuse. De torenvalken gingen hierop nieuwe eieren leggen omdat ze de anderen kwijt waren. Tegenwoordig ligt de populatie rond de 800 en worden ze alleen nog in de gaten gehouden. Er wordt niet meer gefokt om de populatie te vergroten.

Mauritiaanse torenvalk
Mauritiaanse torenvalk
Vraag gratis een offerte aan

Echoparkiet

Net als de twee voorgaande vogelsoorten is de echoparkiet bedreigd en komt hij alleen nog maar op Mauritius voor. Het is de enige overgebleven papegaaiachtige op het eiland. Vroeger leefden er zes verschillende soorten, tegenwoordig nog maar een. De echoparkiet heeft groene veren met een blauwe waas aan de achterkant. Het dier wordt zo'n 36 centimeter groot en leeft voornamelijk van bloemen, bladeren en fruit. In 1986 waren er nog maar tussen de acht en twaalf echoparkieten over. Om deze soort te redden van uitsterving is er een van de meest uitgebreide beschermingsprogramma's van het eiland opgezet. Zo zijn er onder andere stukken bos afgezet en zijn roofdieren rondom de nesten bestreden. Verder zijn er voedselpalen neergezet en zijn er speciale kunstmatige nesten gebouwd. Ondertussen is de populatie dan ook weer flink gegroeid. In 2005 was het aantal weer boven de 300, waarna het actief beschermen van de vogel afnam.

Echoparkiet
Echoparkiet

Zwarte vleerhond

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die oorspronkelijk al op Mauritius voorkwamen. Ooit waren er drie verschillende soorten op het eiland, tegenwoordig is dat er nog maar een: de zwarte vleerhond. Dit dier kwam eerst heel veel voor, maar vanwege het verlies van leefgebied, cyclonen en illegaal jagen is het aantal gigantisch afgenomen. Afgelopen eeuw was het aantal tot een kritiek laag punt gekomen, maar tegenwoordig leven er weer behoorlijk veel op het eiland. 

Zwarte vleerhond
Zwarte vleerhond

Overige bedreigde dieren

De Mauritiusduif, de Mauritiaanse torenvalk, de echoparkiet en de zwarte vleerhond zijn de meest zeldzame dieren op Mauritius. Naast deze dieren zijn er nog meer zeldzame en bedreigde diersoorten op het eiland. Zo vind je er de Round Island-boa, die alleen op Round Island (een onbewoond eiland van Mauritius) voorkomt. Bovendien komen verschillende soorten gecko's voor op het eiland. Deze zijn erg bijzonder en komen vaak nergens anders voor. Verder zijn er nog enkele andere vogelsoorten die behoorlijk zeldzaam zijn, zoals de zosterops. Dit zijn kleine tropische zangvogels die gekenmerkt worden door een ring van witte veertjes rondom het oog. Ook de Mauritiuswever is een bijzonder vogeltje. De mannetjes hebben een rood hoofd en een bruin lijfje, terwijl de vrouwtjes helemaal bruin zijn. Op Mauritius valt er op het gebied van fauna genoeg te zien en te beleven.

Mauritiuswever
Mauritiuswever


 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen