- Combi natuur met strand
- Inclusief huurauto
Op Mauritius vind je een grote mix van verschillende culturen en religies. De bevolking is een mengelmoes van mensen afkomstig uit drie diverse continenten en deze immigranten hebben allerlei tradities en overtuigingen uit hun voorouderlijke landen meegebracht. Het hele jaar door worden op Mauritius allerlei religieuze feesten gevierd in de geest van vrede en harmonie.
* Fire Walking: De Tamils zijn ambachtslieden en handelaars die naar Mauritius geïmmigreerd zijn. Tussen december en februari vindt op Mauritius een ceremonie plaats volgens oude gebruiken van deze cultuur. Hierbij staat tien dagen lang alles in het teken van zuivering, meditatie en bidden. Daarna sluiten de boetelingen het ritueel af door naar een bepaalde tempel te gaan, waar ze langzaam over een kuil met brandende kolen lopen en vervolgens hun voeten ter verkoeling in melk onderdompelen.
* Holi: Dit is een belangrijk festival op de Indiase kalender. Het evenement is net zo kleurrijk als de vele legendes waaruit het afkomstig is. Het is een feest van vreugde, waarin mannen, vrouwen en kinderen elkaar geluk wensen door gekleurd water en poeder op elkaar gooien.
* Thaipoosum Cavadee: Dit is het belangrijkste feest van de Tamil kalender en zeker ook het meest spectaculaire. Na tien dagen van vasten en bidden, maken de volgelingen een pelgrimstocht naar lokale Kovils (Tamil tempels). Tijdens de processie dragen deze volgelingen zogenaamde 'cavadees' (uit hout gesneden constructies versierd met bladeren, bloemen, vruchten en foto's van heiligen) als boetedoening op hun schouders. Dit alles wordt gedaan ter ere van God Muruga.
* Id-El-Fitr: Dit feest luidt het einde van de Ramadan, de periode van vasten voor mensen van het islamitische geloof, in. Tijdens Id-El-Fitr wordt er de hele dag in de moskee gebeden. Daarnaast worden er geschenken uitgewisseld, aalmoezen aan de armen gegeven en worden familie en vrienden bezocht om hen veel geluk voor de komende maanden te wensen.
* Chinees Lente Festival: Dit evenement vindt plaats ter ere van het Chinees Nieuwjaar en wordt elk jaar op een andere datum gevierd als gevolg van verschillen tussen de maan- en zonnekalender. Voor het festival worden huizen grondig gereinigd en op de dag van het festival mogen geen messen of scharen worden gebruikt. Rood, het traditionele symbool van geluk, is de dominante kleur die dag. Verder wordt er door de deelnemers veel voedsel klaargemaakt en aangeboden om een overvloed te garanderen voor het volgende jaar. Traditioneel wordt dan ook een 'wax taart' uitgedeeld aan familieleden en vrienden. Ook worden die dag rotjes afgestoken om op die manier boze geesten te verdrijven. Het bekendste onderdeel van deze feestdag is het Drakenfestival. Chinese dansers en muzikanten nemen de wegen over en voeren ze de traditionele draken- en leeuwendans uit.
* Maha Shivratree: Dit festival wordt gevierd ter ere van de God Shiva. Duizenden pelgrims zijn gekleed in het wit en leggen een lange tocht af. Zij dragen de 'Kanwar' (een houten boog bedekt met bloemen en kleine spiegels) mee en komen uiteindelijk samen bij het heilige meer van Grand Bassin. Aanhangers van het hindoeïsme halen hier heilig water uit het meer en dan vinden er gedurende drie tot vier dagen diverse ceremonies plaats.
* Onafhankelijkheidsdag: 12 maart is een Nationale Feestdag op Mauritius, want dan wordt met grote nationale trots de dag gevierd waarop Mauritius onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Het eiland is vanaf de 17e eeuw gekoloniseerd geweest door Nederlanders, Fransen en Britten.
* Ougadi: De Telegu (een etnische groep uit India) vieren het nieuwe jaar met dit festival. Meestal vindt dit plaats in maart. Karakteristiek voor dit evenement is de bereiding van uitgebreide maaltijden voor de familie, de verdeling van gebak en snoep tussen familieleden en vrienden, de opvoering van culturele shows en de voordracht van mooie gebeden.
Gratis reisvoorstel aanvragen
* Père Laval bedevaart: Ieder jaar op 9 september lopen of rijden Mauritianen van alle geloven naar Sainte-Croix, in de buurt van Port Louis, om daar een bezoek te brengen aan het graf van de Heilige Jacques Desire Laval, de 'apostel van de Zwarte Mensen'. Het geloof in Père Laval, aan wie wordt toegeschreven genezende krachten te hebben, doet herinneren aan de Lourdes bedevaart in Frankrijk.
* Ganesh Chaturthi: Dit is een festival dat gevierd wordt door Hindoes op de vierde dag van de maanmaand in augustus / september ter ere van de geboorte van Ganesh, de God van kennis en wijsheid. Die dag worden kleine replica's van de God met zijn olifantenhoofd meegenomen naar het strand of de oever van een rivier, waar ze volgens traditie voor zonsondergang kunnen worden ondergedompeld.
* Divali: Dit evenement vindt plaats in de maand oktober of november. Divali staat voor de overwinning van Rama op Ravana, dus van de waarheid (licht) op de onwetendheid (duisternis). Tijdens dit festival worden kleine lampen van klei aan muren en balkons gehangen en op erven opgesteld. Deze worden bij zonsondergang aangestoken en het gouden licht dat ze dan afgeven, is overal op het eiland te zien. De gouden lichtstralen zouden ervoor dienen de Godin van rijkdom en geluk naar het huis van de lantaarneigenaar te leiden. Divali is een feest van pure vreugde, geluk en voor veel Mauritianen een tijd om te delen.
'Bij Reisgraag organiseer ik alle reizen naar Mauritius. Bij iedere aanvraag kijk ik naar de wensen van de klant en maak dan een passend reisvoorstel. Tijdens en ook na de reis ontzorg ik de klanten zodat het een onvergetelijke ervaring is.'
,
Chantal - reisexpert Mauritius