Moldavië

Mooi gebouw in Moldavie
Mooi gebouw in Moldavie

Met een oppervlakte van 33.700 km2 behoort Moldavië niet tot de grootste landen van Europa. Toch hebben de inwoners erg veel ruimte, omdat er slechts 4,5 miljoen mensen in Moldavië wonen. Op 1 km2 wonen 128 mensen, wat erg weinig is als je het gaat vergelijken met de bevolkingsdichtheid in Nederland. Hier wonen 401 mensen op 1 km2, dus je kunt wel na gaan hoeveel ruimte je hebt als je in Moldavië gaat wonen. De meerderheid van deze mensen is Oost-orthodox.

Moldavië grenst aan 2 landen, Oekraïne en Roemenië. Oekraïne grenst in het noorden, oosten en zuiden aan Moldavië, terwijl Roemenië alleen grenst aan de westkant. Deze omliggende landen hebben een slechte verbinding met Moldavië, dus let daar goed op als je via deze landen naar Moldavië wilt reizen.

De hoofdstad Chisinau ligt in het hart van Moldavië en heeft 700.000 inwoners. De oppervlakte van de stad bedraagt 635 km2. In deze stad ligt één van de twee internationale luchthavens. Tevens ligt Chisinau aan de rivier Bâc.

Moldavië is onderverdeeld in 32 departementen, 3 gemeentes, 1 zelfstandige niet-aangrenzende staat en 1 niet-aangrenzende staat.

Departementen: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Calarasi, Causeni, Cimislia, Criuleni, Donduseni, Drochia, Dubasari, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Hincesti, Laloveni, leova, Nisporeni, Ocnita, Orhei, Rezina, Riscani, Singerei, Soldanesti, Soroca, Stefan-Voda, Straseni, Taraclia, Telenesti en Ungheni.

Gemeenten: Balti, Bender en Chisinau
Zelfstandig niet-aangrenzende staat: Gagauzia
Niet aangrenzende staat: Stinga Nistrului

Het landschap van Moldavië is heuvelachtig, maar het land heeft geen hoge bergen. Het hoogste punt is de Deallul Balanesti met 430 meter. Daarnaast komen er vele rivieren voor in Moldavië, waarvan de Dnjestr River het laagste punt bereikt op 2 meter. De Dnjestr en de Proet, zijrivieren van de Donau, zijn de belangrijkste rivieren van Moldavië. Er zijn vele bossen te vinden in Moldavië. Ongeveer 6% van de gehele oppervlakte bestaat uit bossen, waarvan de bodem met 75% bedekt is met het zeer vruchtbare zwarte chernozem.

In Moldavië is het 2 uur later dan in Nederland. In de zomertijd is het er zelfs 3 uur later.

Heb je weinig kennis van Moldavië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Moldavië
Officiele naam:
Republiek Moldavië
ISO:
MD
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Chisinau
Inwoners:
+/- 4500000
Taal:
Moldavisch
Godsdienst:
Orthodox
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
leu
Klimaat:
gematigd landklimaat
Oppervlakte:
33700 km�

Ervaringen

Moldavië krijgt gemiddeld een 8,0 uit 10 op basis van 1 ervaringen.

8,0  1 ervaringen + Ervaring delen

Arie op 10 juni 2018 plaats: Chisinau, reisperiode: september 2017

Prachtig land met vriendelijke, veelal arme, bevolking die onze steun verdiend.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 6
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 10
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Moldavië

Het Parcul Valea Morilor (Chisinau)

Het Parcul Valea Morilor
Het Parcul Valea Morilor
Kaart met locatie Het Parcul Valea Morilor

Het Parcul Valea Morilor is een schitterend park met een ongerepte natuur en prachtige landschappen. Er staan populaire esdoorns en kastanjebomen in het park. Ook heeft het het park een mooie omgeving langs de oevers van het meer, wat tegelijkertijd de thuishaven is voor vele eenden. In totaal beslaat het park een hectare van 114. Via vier verschillende ingangen kun je het park bezoeken. In de zomer wordt er altijd een Summer Theater georganiseerd met meer dan 5.000 zitplaatsen. 


Alexander Suvorov (Tiraspol)

Alexander Suvorov
Alexander Suvorov
Kaart met locatie Alexander Suvorov

Het standbeeld van Alexander Suvorov werd in 1979 gevestigd op het centrale plein van Tiraspol. Het standbeeld werd geplaatst ter nagedachtenis van zijn 250e geboortedag. De Russische opperbevelhebber Alexander Suvorov heeft de stad Tiraspol in 1792 gesticht, ook al woonde er al diverse etnische groepen hier. De stad viert zijn verjaardag jaarlijks op 14 oktober. Aan de andere kant van het plein bevindt zich een grote Sovjet T-34 tank, ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog.



Sovjet T-34 (Tiraspol)

Sovjet T-34
Sovjet T-34
Kaart met locatie Sovjet T-34

Dit is een monument dat geen enkele bezoeker van Tiraspol mag overslaan. Deze grote Sovjet T-34 tank staat aan de andere kant van het centrale plein van de stad. Het monument is hier geplaatst ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De T-34 Tank was een grote steunpilaar van de Sovjet die werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo had de tank een ongekende snelheid en vuurkracht. 


Tiraspol National United Museum (Tiraspol)

In het Tiraspol National United Museum vind je de lokale geschiedenis van de stad. In het museum staat een tentoonstelling gericht op de dichter Nikolay Zelinsky, die de eerste Sovjet-school van de chemie gesticht. In de omgeving vind je het presidentieel paleis, het huis van president Yevgeny Shevchuk.


Military Cemetery (Tighina)

In Tighina bevindt zich een grote militaire begraafplaats dat een deel van de geschiedenis van de stad beschrijft. De militaire begraafplaats is onderverdeeld in diverse zones. Je kunt hier graven bezoeken van soldaten met verschillende herkomst uit de 18e tot de 20e eeuw. Zo liggen hier Russische, Zweedse, Roemeense, Franse en Sovjets soldaten begraven. 


Winery in Purcari (Tighina)

Winery in Purcari
Winery in Purcari
Kaart met locatie Winery in Purcari

Op 60 kilometer afstand van Tighina ligt een beroemde Moldavië Winery in Purcari. Het wijnhuis is het oudste wijndomein in Moldavië. Bezoekers kunnen het wijnhuis bezoeken en deelnemen aan een wijnproeverij. In dit wijnhuis vind je de meest iconische wijnen van Moldavië. Het wijnhuis beschikt over een hotel en een restaurant. Daarnaast zijn er acht ruime kamers met elk een airconditioning, minibar en een zithoek. 

Cetatea tighina (Tighina)

Dit fort is het oudste middeleeuwse fort van de stad Tighina. Hij werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw door de vorsten van Moldavië. Een lange periode was het fort in de handen van het Russische Rijk. Je kunt het fort als toerist nog bezichtigen, de muren en ronde toren staan nog net als vroeger. Dit middeleeuwse fort is een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden in Moldavië. 





Kathedraal Sfintul Constantin şi Elena (Balti)

Kathedraal Sfintul Constantin şi Elena werd gebouwd tussen 1923-1933 door Gabrilescu Ivanova en architecten. Dit gebouw staat ook wel bekend als een van de meest representatieve gebouwen van romantiek in Moldavië. Het gebouw is zo'n 46 meter hoog en heeft plaats voor 1.000 bezoekers. Het interieur van de kathedraal heeft de traditionele vorm van een kruis. Daarnaast heeft het gebouw twee altaren.



Monument Stefan Cel Mare (Balti)

Monument Stefan Cel Mare
Monument Stefan Cel Mare
Kaart met locatie Monument Stefan Cel Mare

Het monument in de stad Balti, Monument Stefan Cel Mare, is op 22 mei 2004 op het grote plein voor het stadhuis geplaatst. Het monument is gemaakt door beeldhouwer George Postovanu en architect Vasile Eremciuc. Sinds 2008 staat het monument op de lijst van beschermde monumenten door de straat. 



De Heilige Nicolaas Kerk (Balti)

De Heilige Nicolaas Kerk is een orthodoxe kerk met katholieke invloeden. Deze kerk ziet zichzelf als een heilige en katholieke kerk. De naam ''orthodox'' stamt af van de Grieken en betekent letterlijk rechtgelovig. 

Orthodoxe kerk van Trebujeni

In Centraal-Moldavië is de bijzondere orthodoxe kerk van Trebujeni gevestigd, vlakbij de oevers van de Raut rivier. Dit dorpje beschikt tevens over resten van menselijke bewoning vanaf de 4e eeuw voor Christus. Daarnaast zijn er ook de Sheihr Gedid ruïnes te vinden in het dorpje, die voortvloeien uit de 13e eeuw. Ongeveer 98% van de Moldavische bevolking is Russisch-orthodox of Roemeens-orthodox.

Winkelen in Moldavië

Je kunt leuk winkelen in Moldavië. De kleinere Moldavische winkels zijn doordeweeks geopend van 09.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's avonds. De grotere winkels zijn in de ochtend al om 08.00 uur open en sluiten pas om 20.00 uur in de avond.

Markten in Moldavië

Markten in Moldavië
Markten in Moldavië

In Moldavië zijn diverse markten te vinden waar je heel goed overheen kunt wandelen. Er is genoeg fruit en groenten te koop. De grootste openluchtmarkt is te vinden in Chisinau aan de Calea Mosilor, op slechts 10 minuten van het centrum af verwijderd. Wegens de drukte op de markten wordt er aangeraden om alert te zijn op zakkenrollers.

Grotten in Moldavië

De grootste grotten ter wereld kun je vinden in het noorden van Moldavië in het dorp Criva. Deze grotten hebben een lengte van 90 km en verschillen erg van niveau. In 1959 werden de grotten ontdekt, doordat er een explosie was geweest. Je moet wel goed de weg weten, want je kunt er makkelijk verdwalen. Verschillende lagen in de grotten hebben allemaal hun eigen kleur. Makkelijk om te herkennen als je het even niet meer weet. Je kunt een rondleiding krijgen door de grotten, maar je moet wel je eigen gids en klimapparatuur meenemen.

Plaiul Fagului

Plaiul Fagului
Plaiul Fagului
Kaart met locatie Plaiul Fagului

Een ander natuurpark is het Plaiul Fagului. Dit park werd opgericht op 12 maart 1992 om de natuur zijn gang te laten gaan. Het park heeft 5.642 hectare grond, waarvan 4.639 bedekt is met bomen zoals beuken, eiken, kalk en nog vele andere soorten. Er leefden eerst herten, beren, rendieren, marters, wolven en wilde zwijnen, maar door de akkerbouw zijn er vele van deze dieren gevlucht. Ook wordt er nog steeds gejaagd op beren, herten en wolven.

Codrii Nature Reserve

Codrii Nature Reserve
Codrii Nature Reserve
Kaart met locatie Codrii Nature Reserve

Op 40 kilometer afstand van Chisinau ligt het oudste reservaat van Moldavië, het Codrii Nature Reserve. Hier vind je meer dan 1.000 soorten planten, 43 soorten zoogdieren, 145 vogelsoorten, 7 soorten reptielen, 10 soorten vissen en duizenden insectensoorten. Kortom, je kijkt je ogen uit in dit nationale park. Het is een beschermd gebied, maar als toerist kun je op bepaalde plekken toch komen.

Museum over Michael Mateevici

Het museum over Michael Mateevici bevindt zich in Zaim en is gebouwd door de vader van Michael Mateevici, in de buurt van de dorpskerk. Wanneer je op de binnenplaats komt zul je mooie bomen en bloemen te zien krijgen. Sinds 1990 is het huis een monument voor Alexei Mateevici. Je kunt zien hoe de schrijver leefde en wat hij zowel heeft gemaakt zoals schilderijen, beeldhouwwerken, huishoudelijke artikelen en documenten. Daarnaast vind je er een bibliotheek van zeldzame boeken en antiek meubilair. Het museum is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Museum Balioz Mansion

Het museum Balioz Mansion in Orhei presenteert vele traditionele ambachten. Het museum is in 1984 opgericht met spullen uit het Nationaal Museum van etnografie en Natural History. Dit is het enige museum waar de traditionele ambachten worden gepresenteerd. Het museum is elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Village Museum van Moldavië (Chisinau)

Het Village Museum van Moldavië ligt tevens in Chisinau. In dit museum staan vele monumenten van volksarchitectuur, die erg mooi zijn om te bezichtigen. Het museum is geopend in 1995 als een tak van het Nationaal Museum van etnografie en Natural History. Je kunt het museum van dinsdag t/m zondag bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Nationaal Historisch Museum van Moldavië (Chisinau)

Het Nationaal Historisch Museum van Moldavië ligt in de hoofdstad Chisinau. Als je gefascineerd bent door de Tweede Wereldoorlog, dan moet je hier een kijkje hebben genomen. Je kunt hier exposities van de (militaire) geschiedenis bekijken. Daarnaast kun je zien hoe het land onafhankelijk werd en wat er allemaal gebeurd is tijdens deze oorlog. Het museum is elke dag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Artikelen

Eten en drinken

Het eten in Moldavië heeft veel weg van de Roemeense keuken. Je zult er een stevige boerenkost krijgen, maar met weinig luxe. Een echt kenmerk van Moldavië is de dikke maïsbrij, wat je zelfs in restaurants kunt krijgen. Een ander bekend gerecht is de gestoofde steur. In Moldavië wordt er het liefst 2 keer per dag warm gegeten. Een normale portie bestaat uit een flinke lap rund- of varkensvlees, wat aardappelen en zelden groenten.

Bij de maaltijd drinken ze in Moldavië meestal een goed glas wijn, maar ook bier gaat er goed in. Wie geen alcohol drinkt kan weinig anders krijgen dan mineraalwater. Maar er is goed nieuws, want binnenkort kun je er ook frisdrank zoals Cola krijgen. Er zijn maar weinig steden te vinden in Moldavië, maar de steden die ze hebben bezitten over voldoende restaurants.

Vervoer

Het is niet mogelijk om vanuit Nederland naar Moldavië te vliegen. De enige optie is om te vliegen naar Boedapest, Wenen of Riga en vanuit daar de overstap te maken richting Chisinau. Een groot voordeel is dat het vliegveld dicht bij de stad ligt, slechts 15 kilometer. Als je met de auto richting de stad gaat zul je er ongeveer 30 minuten over doen. Trein Als je van een avontuur en lang reizen houdt is de trein een goede oplossing. Je kunt vanuit huis diverse routes nemen richting Moldavië. De meeste treinen rijden goed door, maar als je in Roemenië en Moldavië aankomt zul je zeer langzaam rijden. In Moldavië maken ze nog gebruik van de Sovjet breedte qua wielen, waardoor de wielen verwisselend moeten worden. Je kunt wel in de trein blijven zitten, maar het wisselen duurt erg lang. Daarnaast rijdt de trein maar langzaam door en duurt een reis van een paar honderd kilometers zeker 10 uur. Toch heeft het reizen met de trein ook grote voordelen. Een kaartje is erg goedkoop en onderweg kun je de mooiste plekken van allerlei landen zien. Een hele belevenis om zo op vakantie te gaan. Auto Het is mogelijk om met de auto naar Moldavië te gaan. Houdt er rekening mee dat je wel een afstand moet afleggen van 2150 kilometer. De wegen waar je overheen rijdt zijn goed onderhouden, waardoor je lekker vlot door kunt rijden. Vanaf de Oekraïense grens naar Moldavië zijn de wegen wel erg slecht. Wanneer je de grens overgaat moet je je goed realiseren dat je groene verzekeringskaart hier geen dekking heeft. Je wordt bij de grens op de hoogte gesteld van dit feit en je kunt je daar extra laten verzekeren. Hou je ook goed aan de verkeersregels, want daar zijn ze zeer alert op. Bus Een ander alternatief is om met het vliegtuig of de trein naar Boekarest te gaan en vanuit daar over te stappen op een bus richting Chisinau. De bussen vertrekken vanaf het Filaret plein, maar hebben geen vaste vertrektijden. De kosten zijn relatief laag.

Wanneer je een eigen auto hebt meegenomen kun je erg makkelijk door Moldavië reizen. De wegen zijn goed en je kunt er ook gebruik maken van diverse snelwegen. Als je geen auto hebt maar toch veel van het land wilt zien kun je ervoor kiezen om met de trein of de bus rond te reizen. Over het algemeen duren deze tripjes langer, maar je kunt ondertussen wel veel van het land zien.

Visum

Voor een vakantie in Moldavië dien je te beschikken over een geldig paspoort wat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

In Moldavië wordt er betaalt met de Moldavische leu. Het prijsniveau in Moldavië is lager dan dat in Nederland.

Veiligheid

Moldavië is een redelijk veilig land om op vakantie te gaan. Je kunt zelfs beter naar Moldavië gaan dan naar Roemenië. Wanneer je geld gaat wisselen hoef je niet bang te zijn dat je te weinig terug zult krijgen. Het kan wel zomaar zijn dat als het elektriciteitsbedrijf zijn rekeningen niet heeft betaalt het licht in een keer uit gaat. Dit kan ook zijn als de stad de rekening niet heeft betaald aan het elektriciteitsbedrijf. Pas wel op dat je dan niet in afgelegen straatjes gaat lopen, want dan kun je wel in de problemen komen. Ga zo snel mogelijk terug richting je hotel of appartement.

Medische informatie

In de Sovjet-tijd was de gezondheidszorg centraal geregeld in staatsziekenhuizen. Maar door de aanhoudende economische crisis wordt er weinig geld geïnvesteerd in de ziekenhuizen. Mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben kunnen in veel Oost-Europese landen niet terecht, dat geldt ook voor Moldavië.

Er zijn geen speciale inentingen nodig voor Moldavië, maar er heerst wel Tuberculose. Er zijn een aantal inentingen die aangeraden worden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of Travelclinic.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. In het water is veel chloor te vinden, wat (darm)klachten kan veroorzaken. Koop daarom flessen in de lokale supermarkt.

Bevolking

Moldavië heeft 4,5 miljoen inwoners die verschillende nationaliteiten hebben. Toch heeft de oorspronkelijke bevolking nog een meerderheid, want 65% van de bevolking is Moldaviër. De overige inwoners bestaat uit Oekraïners (14%), Russen (13%), Gagaoezen (3,5%) Bulgaren (2%) en Joden (1,5%). Het overige 1% bestaat uit Witrussen, Polen, Roma en Zigeunervolk. De grote steden zijn erg geliefd bij de lokale bevolking, want meer dan de helft van de inwoners woont in een van de steden. Vooral de Russen willen graag in een grote stad wonen. In Trans-Dnjestrië alleen al bestaat de bevolking voor 53% uit Russen en Oekraïners. Van de redelijke kleine groep inwoners is 98% Oost-orthodox. Slechts 1,5% is Joods en 0,5% is Baptist of iets anders. Dit betekent dat het Oost-orthodox geloof een enorme meerderheid heeft in Moldavië. De bevolking van Moldavië is de laatste jaren amper gegroeid. Het aantal inwoners steeg maar met 0,05%. Over het algemeen worden ze ook niet heel erg oud. 23% van de bevolking is 0 tot 14 jaar oud, terwijl de grootste groep personen uit de categorie 15 tot 64 jaar komen met 68%. 65 jaar en ouder wordt slechts met 10% vertegenwoordigd, wat niet erg hoog is voor een Europees land. Hier hebben ze weinig last van vergrijzing, mannen worden over het algemeen maar 60 jaar oud, terwijl vrouwen 69 jaar kunnen worden. Er worden in Moldavië jaarlijks bijna evenveel kinderen geboren als dat er mensen sterven. Het zuigelingensterfte bedraagt 43 op 1000 geboortes. Moldavië kent vele folkloristische tradities die de overheid graag in ere wilt houden zoals muziek, dans en volkskunst. Vooral de klassieke muziek en het ballet wordt nog steeds erg gewaardeerd in het land. Toch is er nog geen beroemdheid uit voort gekomen. De tradities uit Moldavië hebben veel weg van die uit Roemenië. Het is daarom ook niet zo gek dat de Moldaviërs zich meer verbonden voelen met Roemenië op cultureel gebied dan op politiek gebied. Doordat Moldavië nog vele tradities heeft word het vergeleken met een openluchtmuseum. Moldavië kent ook enkele belangrijke feestdagen: 1 januari – Nieuwjaar 7 & 8 januari – Orthodox Kerst 8 maart – Dag van de Vrouw 1 mei – Dag van de Arbeidsmarkt 9 mei - Dag van de overwinning 27 augustus - Onafhankelijkheidsdag 31 augustus - Dag van Limba Noastra.

De taal

De officiële taal die gesproken wordt is Moldavisch, wat hetzelfde is als de Roemeense taal. Naast deze talen wordt er ook wel Gagaoezisch, Russisch en Oekraïens gesproken. Toch kun je niet met iedere taal overal terecht. De ene groep heeft weer een hekel aan de ander en weigert te reageren in een bepaalde taal. Let daar goed op als je in Moldavië bent. Tevens kun je er goed terecht met de Engelse taal.

Flora & Fauna

Moldavië heeft glooiende landschappen wat afgewisseld wordt met steppeachtige vlaktes. Op de heuvels vind je vooral beuken, eiken, esdoorns, lindes, peren- en kersenbomen, haagbeuken, esdoorns en wijn- en boomgaarden. Het land heeft geen speciale natuurfenomenen wat andere landen vaak wel hebben. De dieren die in Moldavië leven zijn niet echt uniek. Je vindt er wilde zwijnen, wolven, Siberische herten, wezels en dassen. Vossen, hazen en muskusratten zijn vooral in trek bij jagers. Zij zijn op zoek naar de vacht van deze beesten om dat weer door te verkopen aan modeontwerpers. Zij kunnen dit goed gebruiken voor nieuwe kleding. Tevens wordt er ook veel op fazanten gejaagd. In de rivieren vind je vooral karpers, baarzen en snoeken. Jammer genoeg kom je steeds minder dieren tegen in Moldavië. Vooral de wolven worden uitgeroeid, omdat de industrie en akkerbouw ervoor zorgt dat hun leefgebied steeds kleiner wordt. Wanneer ze hiermee verder gaan zullen de dieren naar een andere plek, of zelfs land, vertrekken.

Geschiedenis

Republiek Moldavië heeft zijn naam te danken aan het historische vorstendom, wat tussen de Karpaten en de Dnjestr in lag. Vroeger was het land een stuk groter dan dat het nu is. In die jaren woonden er vele Roemenen in het gebied en stond het onder grote Turkse invloed. Later kwam het land onder Russische invloed te staan. In 1806 werd het het oostelijke deel veroverd door de Russen en kreeg het bekendheid als Bessarabië. In de 18e eeuw had Rusland al geprobeerd om het bruggenhoofd richting Constantinopel te veroveren, maar het was ze nog nooit eerder gelukt. Deze verovering liep parallel aan die van de Boekovina door Oostenrijk. Dat Rusland Moldavië had veroverd werd in 1812 vastgelegd in de “Vrede van Boekarest”. Hiermee hadden zij de helft van het oude vorstendom ingelijfd en noemde ze het hele gebied Bessarabië. De hoofdstad hiervan was Tighina, maar dat veranderde later in Chisinau. Hierop volgde er een intensieve russificatiecampagne. De Turkse en Tataarse bevolking die woonde in Boedzjak, de steppe aan de Zwarte-Zeekust, werden verdreven en in hun plaats kwamen er Duitse kolonisten, orthodoxe Bulgaren en Gagaoezen van de Balkan. In 1917 werd Bessarabië onafhankelijk verklaard en sloot het zich aan bij Roemenië. Dit land was in 1862 ontstaan uit een vereniging van de vorstendommen Moldavië en Walachije. Tussen de twee Wereldoorlogen in was Moldavië Roemeens. Door het Molotov-Ribbentroppact tussen Hitler en Stalin gingen vele Duitsers weer terug naar Duitsland. Het grootste deel van het gebied kwam bij de Moldavische SSR, maar dat gold niet voor 3 districten. Izmajil, Akkerman en Chotyn kwamen bij de Oekarïense SSR. Bij de Moldavische SSR kwam ook een deel van de Moldavische ASSR. Dat was een gebied op de linkeroever van de Dnjestr dat nooit tot Bessarabië of Moldavië had behoord. Nu is dit geheel veranderd in de regio Transnistrië. Van 1941 tot 1944 was Bessarabië weer Roemeens, maar vele Joden werden wel uitgemoord op deze plek. Toen de Tweede Wereldoorlog afgelopen was, heerste hier een halve eeuw het Sovjet-bewind. Sinds 1991 is Moldavië een onafhankelijke republiek, omdat de Sovjet-Unie uiteen is gevallen. Transnistrië wilde niet bij deze republiek horen en verklaarde zichzelf onafhankelijk. Jammer voor hen is dat de internationale gemeenschap deze republiek niet erkent. In 1994 riep Gagaoezië zich uit tot autonome republiek. Hier wonen nu nog steeds bewoond door Bulgaren en een Turks-sprekend volk.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen