Kristiansand

Kanonnen Kristiansand, Noorwegen
Kanonnen Kristiansand, Noorwegen

Kristiansand ligt aan de zuidkust van Noorwegen, bij de monding van de rivier de Otra. Kristiansand is met ruim 80.000 inwoners de vijfde stad van Noorwegen. Het centrum van de stad kenmerkt zich door een volledig rechthoekig stratenpatroon. Als 'hoofdstad' van het zuiden is de stad een geliefd vakantieoord voor de Noren. Bij de stad ligt een dierentuin, Dyreparken, met een pretpark. Ieder jaar begin juli wordt in de stad het festival Quart gehouden, dit is een van de belangrijkste festivals van Noorwegen.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kristiansand
Plaatsen in de buurt van Kristiansand:

Ervaringen

Marianne van der Meijde op 7 juni 2012 plaats: Kristiansand, reisperiode: juni 2012

Ik heb met de m.s. Rotterdam een mooie cruise gemaakt naar zuid Noorwegen. We zijn begonnen richting Oslo te varen, maar zijn daar niet aangekomen vanwege een staking van het loodswezen. Toen maar uitgeweken naar Sandjefjord. Jammer dat de winkels en bars, restaurants dicht waren, maar het was dan ook 2e Pinksterdag. We hebben een beetje rond gelopen rond de haven en op een bankje genoten van het uitzicht. Daarna naar Kristiansand. Een leuke plaats en gezellig druk met leuke winkels en een mooie neoclassisistische kerk. We zijn naar de oude kern geweest van Kristiansand en op ons gemak terug gelopen naar de haven, omdat we weer op tijd zouden vertrekken. Vandaar naar Stavanger. Dat is nu toch een echte havenstad. Ook gezellig druk en ook leuke winkels. Het oude gedeelte van de stad, als je naar boven bent gelopen, ziet er goed uit. Alles netjes onderhouden. Ook daar de kerk even in geweest. Heel mooi en zeer eenvoudig van binnen. Het glas in lood raam in de absis is zeer de moeite waard om te bekijken. Daarna nog even bij de 8-kantige toren geweest en daar op een bankje gezeten om over de haven uit te kijken. Ook op tijd weer terug zijn voor een schitterende tocht over de Lysefjord. Eenmaal vertrokken richting Flam gevaren middels de Sondjefjord. Het is allemaal mooie natuur. Wat voel jij je als mens dan nietig. We hebben erg genoten. Een vervelend ding wel meegemaakt, een oponthoud van 1,5 uur in de trein naar Myrdall, omdat er een persoon met tas op de rails was gaan zitten. Het waarom is ons niet duidelijk geworden. Deze persoon zal er een reden voor gehad hebben. Dit geheel leidde tot een vertraging van bijna 2 uur, waar de kapitein van de m.s. Rotterdam niet erg blij mee was, temeer dat er na ons nog een groep die nog boven stond, nog opgehaald moest worden. Gelukkig hadden we goed weer, ook al was het fris. Het was tenminste droog. Eind resultaat. van deze reis, In een woord SCHITTEREND. Beslist de moeite waard om deze plaatsen te bezoeken. Ook al is het maar voor een paar uur. Ik geef ze alle het cijfer 8.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kristiansand

Festival Quart (Kristiansand)

Festival Quart wordt ieder jaar in juli gehouden en is een van de belangrijkste festivals van Noorwegen. Het is het grootste muziekfestival wat wordt georganiseerd in het land en duurt maar liefst 5 dagen. Quart staat bekend vanwege het aantrekken van beroemde internationale artiesten maar ook vanwege het vinden van nieuwe jonge talenten, voor wie het optreden tijdens Quart vaak een snelle weg naar roem betekent.

Kristiansand Zoo (Kristiansand)

Kristiansand Zoo
Kristiansand Zoo

Op 12 kilometer van Kristiansand bevindt zich Kristiansand Zoo en Amusement Park. Hier is van alles te beleven voor het hele gezin. Bewonder bijvoorbeeld de tijgers, apen en leeuwen. Of geniet van leuke ritjes in diverse attracties, shows en het waterparadijs.

Visserijhaven (Kristiansand)

Visserijhaven
Visserijhaven

De visserijhaven in Kristiansand is veel meer dan alleen een vismarkt. Je vindt er verschillende gezellige restaurants, grachten en plezierboten. Maar natuurlijk ook perfect smakende verse vis, schaaldieren of garnalen. Het is een favoriete plek voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Noorwegen bekijken.

Vervoer

Even buiten de stad ligt een vliegveld, Kjevik. Vanaf Kjevik gaan er regelmatig nationale en internationale vluchten naar steden als Amsterdam, Oslo, Kopenhagen, Bergen en Stavanger. Vanuit de haven vertrekken veerboten van Fjord Line en Color Line naar Hirtshals in Denemarken. Ook met de auto is de stad goed te bereiken. Er liggen verschillende grote wegen rondom de stad.

Geschiedenis

Ondanks dat er aanwijzingen zijn dat er in de omgeving van Kristiansand al vanaf 400 na Chr. bewoning is, werd de stad pas in 1641 officieel gesticht door koning Christian IV. Het werd opgericht als marktstad en ontving bepaalde handelsprivileges. In 1734 werd een groot gedeelte van de stad verwoest door een brand. Daarna werd de stad een belangrijke havenstad totdat er weer een brand woedde in 1892. Wederom werd de stad herbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stagneerde de werd het bezet door Duitse troepen en stagneerde de groei.

Heb je interesse in een reis naar Kristiansand? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Kristiansand, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Noorwegen? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

1Bekijk onze reizen naar Kristiansand