Hamar

Monument Hamar, Noorwegen
Monument Hamar, Noorwegen

Hamar ligt in het oosten van Noorwegen. De stad is deel van de traditionele regio Hedmarken. Hamar grenst in het noordwesten aan Ringsaker, in het noorden aan Amot, in het oosten aan Loten en in het zuiden aan Stange. Het is de belangrijkste plaats aan het Mjosa-meer, het grootste meer van Noorwegen. De stad is internationaal bekend door het multifunctionele stadion Vikingskipet, waar in 1994 tijdens de Olympische Winterspelen van het naburige Lillehammer de schaatswedstrijden werden gehouden.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Hamar
Plaatsen in de buurt van Hamar (Noorwegen) :
 • Lillehammer (49 km)
 • Oslo (100 km)
 • Fredrikstad (176 km)
 • Trondheim (295 km)
 • Bergen (317 km)
 • Alesund (320 km)
 • Kristiansand (342 km)
 • Stavanger (360 km)
 • Narvik (901 km)
 • Hammerfest (1234 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hamar

  Domkirkeruinerna (Hamar)

  De overblijfselen van de 12e-eeuwse kathedraal, Domkirkeruinerna, worden beschermd door een glazen koepel. Er werden o.a. steenhouwers uit Italië gehaald om deze kathedraal te bouwen. Sinds 1866 staat in het centrum van Hamar een nieuwe kathedraal, maar deze is minder imposant dan de verloren gegane middeleeuwse voorganger.

  Hamar Olympic Amphitheatre (Hamar)

  Hamar Olympic Amphitheatre
  Hamar Olympic Amphitheatre

  Het Olympisch Stadion (Hamar Olympic Amphitheatre) werd voor de Olympische Winterspelen van 1994 gebouwd. Het gebouw ziet eruit als een omgekeerd schip en is nog steeds in gebruik als indoor sporthal waar voornamelijk ijshockey wordt gespeeld.

  Jernbanemuseum (Hamar)

  Het Jernbanemuseum is het Noorse nationale spoorwegstation. Het museum wordt beheerd door het Noorse National Rail Administration. De belangrijkste tentoonstellingen bevinden zich in het centrum van Hamar.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Noorwegen bekijken.

  Vervoer

  Hamer heeft een belangrijk spoorwegstation.

  Geschiedenis

  De oorspronkelijke stad is vernoemd naar een oude boerderij op een rotsachtige heuvel, Het Noorse Hamarr betekent letterlijk 'rotsachtige heuvel'. Hamar werd tussen 500 en 1000 na Chr. gesticht aan het meer Mjosa, het grootste meer van Noorwegen. In 1152 werd het hoofdstad van een bisdom. Hamar was de enige middeleeuwse stad in Noorwegen buiten de kustregionen. In 1859 kreeg Hamar stadsrechten en werd het een centrum voor handel, cultuur en industrie. Aan het eind van de 19e eeuw werd de stad veel getroffen door branden, waardoor er veel cultureel erfgoed verloren is gegaan.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Hamar