De hoofdstad van Polen: Warschau

Warschau in Polen
Warschau in Polen

De Poolse hoofdstad Warschau is een stad vol met tegenstellingen. De stad heeft een eeuwenoude geschiedenis, communistische bouwwerken, musea maar ook alternatieve winkels, nachtclubs en theaters. Door deze veelzijdigheid is Warschau een prachtige plek om een keer een bezoek aan te brengen.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis en ligging

Warschau ligt in Mazovië; een historisch landsdeel in Centraal-Polen. De stad wordt door de rivier de Vistuala in tweeën gesplitst. Doordat de stad is opgedeeld in twee delen verschillen de delen erg van elkaar. Het moderne stadscentrum (Nowe Miasto) en de Oude Stad (Stare Miasto) vind je aan de linkerzijde van de rivier, de westkant. De meeste toeristische bezienswaardigheden bevinden zich hier ook. In het rechterdeel van Warschau komen nauwelijks toeristen, hier liggen vooral de buitenwijken. Warschau is echter niet altijd zo geweest. In de Tweede Wereldoorlog is de stad namelijk zeer zwaar beschadigd waardoor ruim 80% van de hele stad in puin lag. Tijdens de Russische overheersing is de stad gelukkig weer helemaal opgebouwd, waardoor daar nu niet veel meer van te zien is. Het enige gebouw dat tijdens de oorlog niet verwoest is, is het Wilanów-paleis. Dit was een buitenverblijft van een Poolse koning. Tegenwoordig is Warschau een moderne en volwaardige stad met leuke boetieks, monumenten en hippe bars.

het oude stadsplein van warschau
het oude stadsplein van warschau

Bezienswaardigheden

De vele tegenstellingen tussen de recente Sovjetperiode en de eeuwenoude geschiedenis zijn goed te zien in Warschau. Zo zijn er prachtige oude monumenten die weer worden afgewisseld door communistische bouwwerken. Ook is een groot deel van de oude stadsmuur nog steeds te bewonderen. Indrukwekkend is het 242 meter hoge Paleis van Cultuur en Wetenschap, dat een geschenk van Stalin was. Iets dat je zeker niet mag missen tijdens je verblijf in Warschau is het centrale marktplein Rynek Starego Miasta. Dit is een prachtig plein vol met kleurige huizen en gezellige steegjes en straatjes.Even uitrusten kan perfect in een van de gemoedelijke cafeetjes of op het terras. Bijzonder om te bezoeken is het museum over Fryderyk Chopin, een voormalige bewoner van de stad. In dit museum wordt onder andere de geschiedenis van Chopin verteld en zijn er originele documenten van hem te bewonderen. De St. Johanneskathedraal is goed te bezoeken in combinatie met het koninklijk paleis. De kathedraal is namelijk door een voetgangersbrug verbonden met het paleis. In de kathedraal zijn onder andere gotische kunstwerken Wit Stwosz te zien.

het centrum van Warschau
het centrum van Warschau
Vraag gratis een offerte aan

Winkelen en eten in Warschau

Winkelen kan je erg goed in Warschau, de stad heeft hierin de Sovjetperiode ver achter zich gelaten. In het stadscentrum vind je de meeste winkels. In de gerenoveerde winkelstraat, de Ulica Nowy Świat en de winkelstraat in de Oude Stad, de Ulica Krakowskie Przedmieście vind je veel stijlvolle boetiekjes. De grotere kledingwinkels vind je weer in de winkelstraten Nowy Świat en in de Chmielna. Aan de rand van het centrum en aan de rand van de stad liggen enorme winkelcentra waar winkelliefhebbers zich goed uit kunnen leven. In het centrum vind je weer de gezellige marktjes met onder andere Oekraïense en Russische handelaren die oude communistische souvenirs bij een kraampje verkopen.

Warschau
Warschau

Ondanks dat Warschau nog niet lang een culinaire scène kent, schieten de restaurantjes hier als paddenstoelen uit de grond. Vaak zijn de maaltijden geïnspireerd op de westerse keuken maar je kunt er ook veel nationale en lokale gerechten krijgen. Gerechten uit Mazovië zijn bijvoorbeeld kawior po żydowsku, geglazuurde donuts, aardappelpasta met Pączki en vlees en fijngehakt gevogeltelever met knoflook. Deze gerechten kun je in één van de vele restaurants eten die er in Warschau zijn. Vaak variëren de prijzen in restaurants heel erg en doordat Polen lid is geworden van de Europese Unie zijn de prijzen ook omhoog geschoten. Een populair drankje dat na het eten gedronken wordt is Wodka maar Polen zijn ook echte liefhebbers van thee.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Gerelateerde artikelen