Stedentrip Gdansk

Uitzicht over Gdansk
Uitzicht over Gdansk

De havenstad van Polen, Gdansk, haalt het niet qua populariteit vergeleken met andere Poolse steden zoals Warschau en Krakau, maar is niettemin een goede bestemming voor een stedentrip. Het is goed bereikbaar vanuit Nederland, goedkoop, er is veel te zien en het heeft een leuk nachtleven.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bereikbaarheid

Gdansk is goedkoop en snel te bereiken per vliegtuig en dit is dan ook de beste optie om in de stad te geraken. Er gaan meerdere vluchten per week vanaf Amsterdam Schiphol en Eindhoven Airport. Vanaf het vliegveld, dat buiten de stad ligt, kun je een shuttlebus, lijnbus of taxi naar het centrum nemen. De lijnbus is het goedkoopste, maar je bent wel iets langer onderweg.

de oude binnenstad aan het water
de oude binnenstad aan het water

Per trein en auto naar Gdansk afreizen is mogelijk, maar is een stuk duurder en je bent veel langer onderweg dan per vliegtuig. De treinreis duurt ongeveer 13 uur en gaat via Berlijn naar Gdansk. De route per auto, die ongeveer 12 uur duurt, is zeer simpel. Je volgt de E30 oostwaarts naar Poznan, waarna je naar het noorden afbuigt en via de E621 Gdansk bereikt.

Bezienswaardigheden

Als eeuwenoude Hanzestad heeft Gdansk een weelde aan leuke middeleeuwse straatjes, kerken en handelshuizen die je de geschiedenis van de stad doen herleven. Tijdens de WOII werd een deel van de stad verwoest, maar in de jaren '50 werden deze weer in hun oude staat hersteld. Wees dus niet verbaast dat de eeuwenoude gebouwen er allemaal zo nieuw uitzien. Hoewel het centrum er zo niet authentieker op is geworden, geeft het wel een beeld van hoe het stadsbeeld er vroeger uit heeft moeten zien.De Lange Markt is de spil van het centrum. Dit lange en brede plein is de ideale uitvalsbasis voor een dagje sightseeing. Aan de Markt en in de straten eromheen vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Rondom het 300 jaar oude plein staan gedetailleerde en in felle kleuren geschilderde huizen. De Lange Markt wordt gedomineerd door het hoge stadhuis. Voor een klein bedrag kun je naar de top voor een mooi overzicht op het plein en de gekleurde huisjes om het stadhuis heen. Aan de andere kant van de Markt, bij de Motlawa rivier, staat de Groene Poort. Deze werd in 1564 door een Amsterdamse architect ontworpen en in het gebouw huist tegenwoordig het Nationaal Museum Gdansk.

de kades van de oude stad Gdansk
de kades van de oude stad Gdansk

Een straat verwijderd van de Lange Market ligt de Mariakerk van Gdansk. Deze in 1343 gebouwde kerk is de grootste bakstenen kerk ter wereld, met ruimte voor meer dan 20.000 mensen. Je kunt ook de toren van kerk beklimmen. Naast de Mariakerk staat de in Barokke stijl gebouwde Koninklijke Kapel. Loop ook eens langs de kade van de Motlawa rivier. Daar zijn naast gezellige restaurantjes en kraampjes ook leuke dingen te zien. Zo is er de Zuraw, een enorme houten havenkraan, waarmee men vroeger met mensenkracht vrachtschepen ontlaadde. In het gebouw zit tegenwoordig het Pools Maritiem Museum. Tegenover de kraan, aan de andere kant van de rivier, ligt de S.S. Soldek. Dit was het eerste schip dat na WOII in Polen gebouwd werd. Tegenwoordig is het een museumschip. Iets buiten het centrum, in de heuvels boven het treinstation, vind je een oud fort uit de Napoleontische tijd. Van daaruit heb je een mooi uitzicht over de stad. Twee kilometer verderop vind je de gezellige campus van de Gdansk Medical University.
Gdansk fort
Gdansk fort
Vraag gratis een offerte aan

Activiteiten

Naast veel te zien is er ook genoeg te doen in Gdansk. Eind juli/begin augustus is er het Jarmark sw. Dominika. Dit is een van Europa's grootste openluchtmarkten. Daar kun je de raarste dingen op de kop tikken, van Duitse legeruniformen uit de Tweede Wereldoorlog tot cassettebandjes uit de jaren '80. In die periode worden ook verschillende gratis openluchtconcerten gehouden. Net buiten het centrum kun je kano's huren en daarmee de Moltawa bevaren. Een stukje verder, in de buitenwijk Oliva, ligt de grote dierentuin van Gdansk. Wil je liever luieren, dan pak je de trein naar Sopot, een stadje iets verderop aan de kust. Daar vind je een 6 km lang strand, leuke terrasjes en vele winkels met brede stranden, een mooie ouden houten pier en prachtige klassieke hotels langs het strand. Het heeft ook een levendig uitgaansleven. 

Uitgaan

Gdansk is een leuke stad om 's avonds door te brengen. Op de Lange Markt en in de straten eromheen vind je meer dan genoeg terrasjes om in ondergaande zomerzon lekker van een drankje te genieten. Bij de Gouden Poort, aan de Targ Weglowy vind je twee leuke uitgaansgelegenheden. Klub Parlament is een grote disco; leuk maar niet zo uitzonderlijk. Twee deuren verder ligt Café Absinthe. Dit is een meer alternatieve kroeg, maar als het er volloopt dan heb je er de tijd van je leven. Er komen de gekste mensen op Absinthe af, wat altijd tot leuke taferelen leidt.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen