Polen van A tot Z

Besneeuwde bomen tijdens de winter in Polen
Besneeuwde bomen tijdens de winter in Polen

De Rzeczpospolita Polska, de officiële naam van Polen, heeft toeristen veel te bieden. Het land heeft een boeiende geschiedenis en een veelzijdige cultuur met tradities en kenmerken, die het zeker waard zijn om te leren kennen. In dit artikel kun je alvast wat interessante informatie lezen over Polen.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Alcohol

Internationaal staat Polen bekend vanwege haar alcoholische versnaperingen. Het meest bekende Poolse alcoholische drankje is natuurlijk wodka. Sinds de jaren '80 is de consumptie van wodka echter afgenomen en die van bier en wijn gestegen. Het meeste traditionele drankje dat wordt gedronken in Polen is mede, dit is een drankje dat wordt gemaakt van honing.

B van Białowieża

Het woud van Białowieża staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit bijzondere woud ligt op de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Het deel van het woud in het Poolse grondgebied is
slechts een klein gebied van het woud en wordt aangeduid als biosfeerreservaat. Er wordt hier onderzoek verricht naar dier- en plantsoorten. Jaarlijks trekt het Poolse deel van het woud 100.000 bezoekers.

Białowieża woud
Białowieża woud
Vraag gratis een offerte aan

C van Chopin

Als men praat over Poolse componisten, is Chopin vaak de eerste componist die wordt genoemd. Deze componist en pianist wordt beschouwd als het grootste muzikale talent van Polen. Een van zijn bekendste stukken heet de 24 Preludes van Chopin. Ondanks zijn afkomst, componeerde Chopin geen Poolse muziek.

D van Democratie

Sinds 1989 is Polen een democratie. De democratie in het land kwam tot stand nadat het communisme in het land viel in 1989. Op 4 juni 2014 werd er in Polen gevierd dat het land al 25 jaar een vrije democratie was.

E van Eetgewoonten

De Poolse keuken is beïnvloed door zeer veel andere keukens. Ingrediënten die vaak worden gebruikt zijn vis, vlees, paddenstoelen, zuurkool en aardappel. Omdat het in Polen soms erg koud kan zijn, eten Polen graag een stevige maaltijd. Soms wordt hierdoor de Poolse keuken als 'winters' beschreven. Hoewel het lang kan duren om een Poolse maaltijd te bereiden, maken Polen hun diner het liefst helemaal zelf.

F van Folklore

De Poolse Folklore bestaat onder andere uit de traditionele volksmuziek, volksverhalen en klederdracht. De traditionele muziek wordt nog altijd gespeeld door plaatselijke kapela's en gaat vaak over de volksverhalen. Bij het maken van de muziek wordt gebruik gemaakt van verschillende instrumenten, bijvoorbeeld een viool, accordeon of contrabas. In het filmpje kun je een impressie zien van een traditioneel folklore festival.

G van Gombrowicz

Witold Gombrowicz was een veelzijdige Poolse schrijver die onder andere romans en toneelstukken in zijn repertoire had. De schrijver werd geboren in 1904 en stierf in 1969. Enkele van zijn werken zijn vertaald in het Nederlands, bijvoorbeeld de boeken Dagboek en De Beheksten.

De G is ook van Gdansk, een heerlijke stad aan zee in het Noorden van Polen. Het ligt maar net over de grens van Duitsland en is goed te bereiken voor een citytrip. In deze video zie je hoe leuk Gdanks is. 

H van Heilige Casimir

Polen kent verschillende heiligen. Hier is de Heilige Casimir er een van. Casimir was een Poolse prins die leefde van 1458 tot in 1484. In 1602 is hij heilig verklaard. Casimir wordt aangeduid als patroonheilige van prinsen en koningen en staat hij symbool tegen de pest, waar hij zelf aan stierf.

I van Import

Nederland heeft een zeer bloeiende handel met Polen. De goederen die het meest geïmporteerd worden uit Polen zijn machines en elektrische apparaten, vlees, zuivel, groente en fruit, meubels en kleding. Polen zelf importeert uit Nederland vooral machines voor op kantoor, kunststof, farmaceutische producten en groenten, fruit en vlees.

J van Joden

Gedurende de geschiedenis stond Polen bekend als een van de meest religieuze en tolerante landen tegenover joden. In de 16e eeuw leefde 80% van alle joden wereldwijd in Polen. In tegenstelling tot andere landen werden joden in Polen niet vervolgd. Door hervormingen en oorlogen werd het groeiende antisemitisme echter een steeds groter probleem. Na de Eerste Wereldoorlog leefden er drie miljoen joden in Polen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf 90% van alle Poolse joden.

Eerste gearriveerde joden in Auschwitz
Eerste gearriveerde joden in Auschwitz

K van Katholiek

Veruit de meerderheid van de Poolse bevolking is katholiek. Binnen Europa wordt Polen vaak genoemd als een van de meest gelovige landen. Meer dan 90% van de Polen hangt het katholieke geloof aan en ongeveer 60% van de bevolking gaat actief op zondag naar de kerk. Het overige deel van de bevolking is protestants of Pools-orthodox.

L van Lublin

Lublin is een van de meest levendige steden van Polen. De stad wordt vaak gezien als een cultureel centrum. Het historische centrum van de stad is onlangs gerenoveerd en prachtig om te bezichtigen. Behalve door de cultuur en historie is Lublin op academisch vlak ook zeer bekend, de stad heeft namelijk twaalf universiteiten.

M van Mazurek Dąbrowskiego

Het Mazurek Dąbrowskiego is het officiële volkslied van de Republiek Polen. Dit lied is in 1797 geschreven door Józef Wybicki. In het Nederlands wordt het lied vaak aangeduid als de Dąbrowskimars of Nog is Polen niet verloren. De laatste titel verwijst naar de eerste regel van het lied. Het lied gaat over de Poolse volksheld Jan Henryk Dąbrowski, de onderdrukking van de Polen door andere volkeren en hoop.

N van Nikifor

Nikifor was een Poolse kunstenaar. Deze kunstenaar was dakloos en werd wees tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tevens leed Nikifor aan een spraakgebrek. Tijdens zijn leven wijdde hij zich aan het maken van naïeve kunst. Hierbij gebruikte hij verschillende materialen, zoals aquarel en krijt. Aanvankelijk beschilderde Nikifor weggegooide sigarettenpakjes en stukken papier.

O van Oświęcim

Oświęcim is de Poolse naam van de stad Auschwitz. Internationaal is de stad vooral bekend vanwege het concentratiekamp Auschwitz, dat het grootste concentratiekamp was tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Auschwitz kwamen ongeveer 1,1 miljoen mensen om.

P van Pierogi

Een van de bekendste typische Poolse gerechten is pierogi. Dit gerecht wordt gemaakt van deeg en kan verschillende vullingen hebben van bijvoorbeeld aardappel, gehakt, champignons, groenten of fruit. Pierogi zijn te vergelijken met ravioli.

Traditionele pierogi
Traditionele pierogi

Q van ?

R van Rysy

Het hoogste punt van Polen is de bergtop van de Rysy. Deze berg maakt deel uit van het gebergte de Tatra, dat op Pools en Slowaaks grondgebied ligt. De bergtop de Rysy vormt met 2.499 het hoogste punt van Polen. De allerhoogste bergtop van het gebergte ligt echter in Slowakije.

Bergtop van de Rysy
Bergtop van de Rysy

S van Smok Wawelski

De Poolse cultuur wordt gekenmerkt door vele volksverhalen, waarin draken vaak voorkomen. Misschien is het bekendste verhaal wel Smok Wawelski, dat gaat over een draak die in een grot in het huidige Krakau leefde. Volgens het verhaal moest er iedere dag een maagd aan de draak worden gegeven als voedsel om te voorkomen dat de draak de stad aanviel. Uiteindelijk bleef de koningsdochter als enige maagd in de stad over. In paniek beloofde de koning zijn dochter aan de persoon die de draak kon verslaan. Uiteindelijk versloeg de leerling schoenmaker Skuba de draak door hem een vergiftigd schaap te voeren. De vermeende grot van Smok Wawelski is te bezoeken in Krakau.

Centrum van Krakau
Centrum van Krakau

T van Torún

De stad Torún ligt in het noorden van Polen. Deze stad wordt beschouwd als een van de pronkstukken van Polen. De binnenstad van Torún staat namelijk sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van Polen. Torún staat ook wel bekend onder de Duitse naam Thorn. De bekende geleerde Copernicus is geboren in Torún.

U van UNESCO

Ondanks beschadigingen die zijn opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft Polen veel prachtige historische bezienswaardigheden. Het kleine land heeft maar liefst veertien pronkstukken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, waaronder het historische centrum van Krakau en Warschau en concentratiekamp Auschwitz.

V van ?

W van Warschau

De Poolse hoofdstad is Warschau. Deze stad is tevens de grootste stad van het land. In Warschau wonen ongeveer 1,7 miljoen Polen. De architectuur van de stad is erg modern, mede doordat de stad een aantal keer is verwoest door oorlog. Toch liggen er in de stad zeker een aantal mooie, historische bezienswaardigheden.

Verlicht Warschau in de avond
Verlicht Warschau in de avond


X van ?

Y van ?

Z van Zloty

Hoewel Polen deel uitmaakt van Europa en de Europese Unie, kan je in het land niet betalen met de Euro. Polen is een van de landen die haar eigen munteenheid behouden heeft. De valuta in het land is de Poolse zloty. Omgerekend is 1 zloty ongeveer €4,11.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen