Mooiste nationale parken in Polen

Morskie Oko meer in Tatra Nationaal Park
Morskie Oko meer in Tatra Nationaal Park

Bij Polen denk je misschien niet meteen aan mooie natuur. Toch heeft Polen maar liefst 23 nationale parken, drie bergketens, talloze meren en is het een van de weinige landen in Europa waar zoveel verschillende natuurgebieden voorkomen. Deze gebieden worden goed beschermd en zijn voor een groot deel ongerept. Wij hebben de mooiste nationale parken van Polen voor je op een rijtje gezet.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Białowieża Nationaal Park

Het groene Białowieża Nationaal Park is een van de oudste nationale parken van Europa. Het ligt in het oosten van Polen, op de grens met Wit-Rusland. Het park is wereldwijd bekend vanwege de ongerepte natuur en de wisenten die er leven. De wisent, ook wel Europese bizon genoemd, is een van de grootste zoogdieren die in Europa voorkomt. Het Białowieża Nationaal Park bestaat uit drie verschillende gebieden. Beschermd Gebied Orłówka kan alleen met een gids worden bezocht en is vrij te bezichtigen. Daarnaast is er nog een wisentfokcentrum, waarvan slechts een deel opengesteld is voor bezoekers. Bij het nationale park ligt ook het authentieke dorpje Białowieża, dat ook zeker een bezichtiging waard is.

Białowieża Nationaal Park
Białowieża Nationaal Park


Babia Góra Nationaal Park

Dit nationale park ligt op de grens met Slowakije. Het staat bekend om haar hoge bergtoppen (Góra is Pools voor berg), met als hoogste top de Duivelspiek van wel 1.725 meter hoog. Daarnaast heeft het nationale park ongeveer 500 verschillende plantensoorten en komen er herten, lynxen, wolven en kleine knaagdieren voor. Het bezoekerscentrum van het Babia Góra Nationaal Park ligt in het plaatsje Zawoja. In dit dorp zijn een aantal hotels te vinden en enkele ski activiteiten, maar veel mensen bezoeken het park vanuit Krakau met de bus.

Babia Góra Nationaal Park
Babia Góra Nationaal Park
Vraag gratis een offerte aan

Biebrza Nationaal Park

Het Biebrza Nationaal Park is met ongeveer 60.000 hectare het grootste nationale park van Polen en is gelegen in het noordoosten. Het doel van het park was voornamelijk om een groot laagveenmoerascomplex te beschermen. Het nationale park ligt in de vallei van de rivier Biebrza. Er zijn elzenbronsbossen, hoogvenen, vochtige graslanden, zeggenmoerassen en rietlanden te vinden en daarnaast leven er wolven, bevers, wilde zwijnen, otters en boommarters in het park. Ook bevinden er in Biebrza Nationaal Park nog kleine, oude dorpjes. In het plaatsje Osowiec, middenin het park, vind je een informatiecentrum.

Biebrza Nationaal Park
Biebrza Nationaal Park

Tatra Nationaal Park

Ook Tatra Nationaal Park ligt aan de grens met Slowakije. Het maakt deel uit van het Karpatengebergte. Het park dankt haar schoonheid aan een enorm aantal plantensoorten, diersoorten en gletsjermeren. Een van de bekendste bezienswaardigheden in het nationale park is het meer Morskie Oko. Tevens zijn de Mickiewicz Wodogrzmoty watervallen zeker een bezichtiging waard. Een belangrijk pluspunt van het Tatra Nationaal Park is dat het eenvoudig te bezoeken is door toeristen, met duidelijk aangelegde wandelpaden.

Tatra Nationaal Park
Tatra Nationaal Park


Gory Stołowe Nationaal Park

Dit nationaal park is gelegen in het zuidwesten van Polen en ligt ook gedeeltelijk in Tsjechië. Het park is het thuis van de Tafelbergen en staat bekend om haar bijzondere gestalten van steenmassieven en labyrinten, gevormd door wind en water. De populairste toeristenattractie van het nationale park is Szczeliniec Wielki, de hoogste piek van het park. Hier kun je na een flinke wandeling van een prachtig uitzicht genieten. Daarnaast is Gory Stołowe Nationaal Park ook aantrekkelijk door het aantal luxe spa's en resorts in de nabijgelegen plaatsen, zoals in Kudowa Zdroj.

Gory Stołowe
Gory Stołowe

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,2

Gerelateerde artikelen