De Ronde van Polen

De Ronde van Polen
De Ronde van Polen

In Polen wordt elk jaar een meerdaagse wielerwedstrijd gehouden. Dit wordt de Ronde van Polen of De Tour de Pologne genoemd. Sinds 1928 bestaat deze ronde maar pas na de val van het communisme, sinds de jaren `90, is het een wedstrijd voor profs. Tot 1992 waren het enkel amateurs die meededen, met uitzondering van het jaar 1974, toen de ronde werd opengesteld voor profs. De Ronde van Polen bestaat uit 7 of 8 etappes en heeft een koersafstand van zo'n 1200 km.

In 2005 werd de ronde aan de UCI ProTour toegevoegd, maar deze had nog niet de status van een grote wedstrijd. De Ronde van Polen behoort vanaf 2011 tot de UCI World Tour.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het land

Polen, in hun eigen taal 'Polska' genoemd, is een land gelegen in Midden-Europa. De grenslanden hiervan zijn Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne. Ook ligt Polen aan de Oostzee. De hoofdstad is Warschau en het land heeft bijna 40 miljoen inwoners.

Wielersport

Wat is wielersport nu eigenlijk? Dit is een verzamelnaam voor sporten waar een fiets voor nodig is. Het gaat hier om fietssporten waarbij snelheid het belangrijkste aspect is. De term wielrennen kan hier ook voor worden gebruikt. In deze sport zijn verschillende takken, waarbinnen de wereldkampioen op een bepaald onderdeel altijd de regenboogtrui draagt.

De olympische takken van de wielersport zijn baanwielrennen, BMX'en, mountainbiken en wegwielrennen. De Ronde van Polen behoort tot wegwielrennen.

De kleding die bij deze sport gedragen wordt is een speciaal wielrennersshirt, wielrennersschoenen en een wielrennersbroek. Verder wordt er een helm gedragen en vaak ook handschoenen die reiken tot de helft van de vingerkootjes. Vraag gratis een offerte aan

Hoe het begon

Het idee voor de Ronde van Polen kwam van de Warschau Fiets Society en de Przeglad Sportowy, een sportkrant die gepubliceerd wordt in Krakau. Zij hebben gezamenlijk het voorstel ingediend voor de organisatie van het Poolse evenement. Het idee was om een wielerwedstrijd op te starten die leek op de populaire Tour de France. Dankzij hun initiatief werd de race rond Polen voor het eerst gereden in de zomer van 1928. Fietsers reden toen bijna 1500 kilometer. De eerste winnaar van de Ronde van Polen was Felix Wiecek van de Bydgoszcz Fiets Club.

Truien

In de wielersport is een trui een kledingstuk dat vaak aan de leider wordt uitgereikt. Zo'n trui is in principe een gewone gekleurde wielertrui, met de sponsors en de speciale sponsors van de Ronde van Polen hierop. De wielrenner is verplicht deze trui te dragen. De naam van deze trui, wielertrui, komt af van de tijd dat de wielrenners nog in wollen truien reden. Dit deden ze tegen bescherming van de kou, maar tegenwoordig worden de truien van moderne materialen gemaakt, net zoals gewone ploegshirts. Er zijn verschillende kleuren truien: geel, groen, rood en paars. Geel staat voor de leider in het klassement. De paarse trui, die de witte trui heeft overgenomen, wordt gedragen door de leider van het bergklassement. De rode trui staat voor de meest strijdlustige wielrenner en de groene trui, wat voorheen de blauwe trui was, is voor het puntenklassement.

Overwinningen

Polen heeft in de tijd dat de Ronde van Polen gehouden werd 50 overwinningen behaald, België en Italië hebben 3 zeges. Rusland, Duitsland en Tsjechië hebben 2 overwinningen en Spanje, Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk, Slowakije en Ierland hebben 1 keer gewonnen. De winnaar uit alle afgelopen jaren die de meeste kilometers heeft gemaakt is Mieczyslaw Wilczewsky, uit Polen. Hij won in 1953 met 2311 kilometer.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen