Pools erfgoed: Wieliczka Zoutmijnen

Wieliczka Zoutmijnen
Wieliczka Zoutmijnen

De historische Poolse stad Krakau heeft genoeg te bieden voor een korte stedentrip. Velen bezoeken vanuit de stad het concentratiekamp Auschwitz. Maar op maar 15 kilometer afstand ligt ook het stadje Wieliczka. Hier vind je de Wieliczka zoutmijnen, de oudste en grootste zoutmijn ter wereld. Het gangenstelsel is 300 kilometer lang en op sommige punten wel 327 meter diep.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Werelderfgoed

Dit werelderfgoed is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. De eerste vermeldingen van het winnen van zout op deze plek stammen uit 1044. Het kent een lange toeristische traditie, al vanaf de 15e eeuw komen bezoekers de mijn bezichtigen. Onder andere wetenschapper Copernicus en filosoof Goethe hebben de sculpturen bezichtigd. Tussen 1989 en 1998 stond de mijn op de lijst van bedreigd erfgoed, de zoutsculpturen werden aangetast door vocht. Er is een groot conserveringsprogramma opgezet, dat hier verandering in heeft weten te brengen.

De mijn bezoeken

Tegenwoordig is de mijn niet meer in gebruik, in 1992 stopte men na een grote overstroming met het winnen van zout. Je kunt de mijn echter nog wel bezoeken. 378 trappen brengen je naar een diepte van 64 meter. De 3,5 kilometer lange toeristische route leidt je langs sculpturen van mythische en historische figuren, allen uitgehakt uit zout. Daarnaast is er een ondergronds zoutmeer en zijn oude werktuigen tentoongesteld die je allerlei dingen leren over de geschiedenis van de zoutwinning. Hoogtepunt is de St. Kingakapel, gelegen op 101 meter diepte. Deze hele kapel is van zout en is gedecoreerd met kroonluchters van kristalzout en sculpturen uit grijs zout. In totaal kun je 20 kamers bezichtigen. Aan het einde van de tocht wordt je met de originele liftkooi weer terug omhoog gebracht.

Wieliczka Zoutmijnen
Wieliczka Zoutmijnen


Naast het volgen van de toeristische route, kun je ook zelf aan de slag. In werkkleding en uitgerust met gereedschap wandel je de duisternis tegemoet in de oudste mijnschacht, de Regis. Iedereen krijgt zijn eigen rol in de groep en eigen taken. Bezoekers worden beginnende mijnbouwers en krijgen inzicht in dit veeleisende beroep. Daarnaast is er ook een kapel en receptiezaal die gebruikt wordt voor privéaangelegenheden, zoals bruiloften, en is er een route speciaal voor pelgrims. Deze route voert je langs de mooiste kapellen en religieuze sculpturen. Aan het eind wordt er een mis gehouden in de ondergrondse kerk, geleid door de priester die de pelgrims vergezeld.
Werkers in de mijn
Werkers in de mijn
Vraag gratis een offerte aan

Gezondheidscentrum

De mijn is een toeristische attractie, maar is daarnaast ook een gezondheidscentrum. Vanwege het micro-klimaat is het ideaal voor mensen met Astma, COPD, luchtweginfecties en allergieën. De lucht is vrij van vervuiling en allergenen en rijk aan voedingsstoffen. Er heerst een constante temperatuur, hoge luchtvochtigheid en er is geen schadelijke straling. Maar ook voor hen die geen medische behandeling nodig hebben is er een plek in het ondergronds kuuroord om tot rust te komen.

Wieliczka is vanuit Krakau te bereiken per bus en per trein. Engelstalige tours beginnen elk half uur en duurt circa 3 uur. Vraag een offerte aan voor een stedentrip Krakau, waarbij we een tour naar de mijnen kunnen toevoegen. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,4

Gerelateerde artikelen