Mooiste films opgenomen in Polen

De stad Krakau
De stad Krakau

Polen is een bijzonder land met ongewone landschappen en mooie historische gebouwen. Wist je al dat een aantal bekende films in Polen zijn opgenomen? Zo kun je in de films Karakter, Schindler's list, The Chronicles of Narnia: Prince Caspian en The pianist een aantal Poolse steden en natuurgebieden terugzien.

Let op! Dit artikel verraadt misschien een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de films.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Karakter

We beginnen met Karakter, een Nederlandse film, uit 1997 met Fedja van Huet en Jan Declair in de hoofdrollen. De deurwaarder Dreverhave is een gevreesde man, Katadreuffe zijn onechte zoon, verwekt bij zijn dienstmeisje Joba. Katadreuffe probeert zich uit zijn eenvoudige milieu op te werken tot advocaat, maar wordt steeds gedwarsboomd door een mysterieuze man die zijn eigen vader blijkt te zijn. De film was een groot succes en ontving bij de Academy Awards in 1998 zelfs een Oscar voor 'Beste niet-Engelstalige film'. De film speelt zich af in Rotterdam in de jaren dertig. Hoewel het verhaal zich daar afspeelt is de film niet opgenomen in Rotterdam. De steden Utrecht, Hamburg en het Poolse Wroclaw spelen het oude ´Rotterdam´.

Wroclaw
Wroclaw

Schindler's List

Schindler's list is een speelfilm uit 1993 van de beroemde regisseur Steven Spielberg. De film is gebaseerd op een boek over Oskar Schindler, een zakenman die in de Tweede Wereldoorlog het leven van 1.100 Joden van de gaskamers in Auschwitz heeft gered. Het verhaal speelt zich af in Polen en een groot deel van de film is daar ook opgenomen. Zo zijn er veel scènes opgenomen in de stad Krakau. Hoewel er een aantal replica's zijn gebouwd, dicht bij de plaatsen waar het zich echt heeft plaatsgevonden, zijn er ook veel echte locaties gebruikt. Zo is Schindler's appartement, te vinden op 7 Straszewskiego Street, ten noorden van de wijk Kazimierz en Wawel Hill. Voor ´Zgoda Square´ is in de film Szeroka Street gebruikt. Ook Schindler's fabriek is echt gebruikt als filmlocatie, de binnenkant van de fabriek is echter in een andere fabriek opgenomen in de provincie Malopolska. De kerk, waar de Joden samenkomen, is de belangrijkste kerk van Krakau. Dit is namelijk de 14e eeuwse Mariakerk naast de Grote Markt.

De Mariakerk in Krakau
De Mariakerk in Krakau
Vraag gratis een offerte aan

The Chronicles of Narnia: Prins Caspian

The Chronicles of Narnia: Prins Caspian is de tweede film uit de Kronieken van Narnia-reeks. In deze film gaan de vier Pevensie kinderen terug naar Narnia om prins Caspian te helpen. Een groot gedeelte van de film is opgenomen in Europa en zo ook in Polen. De scènes waarin Peter de groep door een vreemd bos vol met rotsen leidt is opgenomen in het nationaal park Góry Stolowe in Polen. De rotsen worden Błędne skały genoemd. Dit is een set van rotsblokken op een hoogte van 853 meter boven de zeespiegel. De rotsen vormen samen een pittoresk labyrint.

Błędne skały
Błędne skały

The Pianist

The pianist speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over de jonge pianist Wladyslaw Szpilman. Tijdens zijn uitvoering wordt Warschau gebombardeerd. Gedurende de film worden zijn familieleden en vrienden vermoord. Szpilman probeert te overleven in de verwoeste stad en krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders. Het stadsdeel Praga in Warschau is gekozen als een van de filmlocaties, omdat dit gedeelte van de stad nauwelijks geschonden is in de oorlog. Met aanplakbiljetten is Praga omgetoverd tot de stad Warschau in de jaren veertig.

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen