Top 10 bezienswaardigheden Polen

Rynek Glowny in Krakau, plein, Polen
Rynek Glowny in Krakau, plein, Polen

Polen is een land dat gelegen is in het midden van Europa. Er is veel te zien en te doen in Polen. In Polen liggen veel oude steden, bruisende moderne steden, 23 nationale parken en mooie bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden in deze top 10 zijn zeker een bezoekje waard als je Polen bezoekt.

Aanbieders van vakanties naar Polen
Novasol (vakantiehuizen) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Oad (excursiereizen) Klik
TUI (allround) Klik
Van der Biesen Travel (excursiereizen) Klik
Sunny Cars (autohuur) Klik

10. Rynek Glowny (Krakau)

Het grote en belangrijke marktplein van Krakau wordt Rynek Glowny genoemd. Het plein is 40.000 m² groot en er liggen een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Raadhuistoren, de Mariakerk, de Adalbertkerk en de Lakenhal. Er staat ook een monument van Adam Mickiewicz op het plein, een grootste romantische dichter uit Polen. Op het plein zijn veel terrasjes waar je even tot rust kunt komen onder het genot van een lekker drankje.

Rynek Glowny in Krakau in de avond
Rynek Glowny in Krakau in de avond

9. Kerk van Sint Cazimier en Sacramentsklooster (Warschau)

Het Sacramentsklooster (klooster van de zusters van het Heilige Sacrament) is een oud klooster dat in het nieuwe centrum van Warschau ligt en toegankelijk is voor publiek. Vroeger was het de taak van de nonnen die in het klooster leefden om rijke adellijke meisjes beschaafd op te voeden. Het klooster wordt in het Pools Koœciól Sakramentek genoemd en staat samen met de kerk van St. Cazimier aan de Nieuwe Stadsmarkt. Beide werden in 1688 gesticht door Koning Jan Sobieski III en Koningin Maria Kazimiera, naar wie de kerk is vernoemd. Het meest opvallend aan de kerk is de grote grafsteen die er geplaatst is. Deze grafsteen is van prinses Marie Caroline de Bouillon, de kleindochter van Jan Sobieski III. De kerk is soms open voor religieuze diensten en niet open voor het grote publiek.

Kerk van Sint Cazimier en het Sacramentsklooster
Kerk van Sint Cazimier en het Sacramentsklooster

8. Joodse graven (Lodz)

In de stad Lodz liggen 180.000 Joodse mensen begraven. De begraafplaats van Lodz is hiermee een van de grootste Joodse begraafplaatsen van Europa. Voor de Tweede Wereldoorlog was 34% van de inwoners van Lodz Joods. Lodz werd in 1939 bezet door nazi-Duitsland en de naam werd naar Litzmannstadt veranderd. Een deel van de stad werd aangewezen als het getto van Lodz, waar joden en Roma moesten wonen. Het Getto van Lodz zou slechts een tijdelijke tussenstop zijn voor deportatie naar de vernietigingskampen. Meer dan 200.000 mensen werden gedwongen om in het getto te wonen. Het Getto van Lodz groeide uit tot een belangrijk industrieel centrum, dat wapens en goederen produceerde voor de Duitsers. Mensen stierven door honger en ziekte. Uiteindelijk werd er in 1944 besloten tot de geleidelijke liquidatie van de bevolking en begon men de ontmanteling van het Getto. Uiteindelijk werd het kamp bevrijd door de Russen in 1945, er waren toen nog maar negenhonderd mensen in het Getto. Geschat wordt dat ongeveer 10.000 personen het Getto van Lodz overleefd hebben.

Grafstenen van Lodz
Grafstenen van Lodz

7. Mariakerk (Krakau)

De Mariakerk ligt in Krakau en werd door burgers van deze stad in de 13e eeuw gesticht. Deze kerk van de Heilige Maagd Maria is een van de beroemdste kerken van Polen. Deze mooie kerk heeft een prachtig altaar dat gebouwd werd van 1477 tot 1489. Het Maria-altaar is een waar kunstwerk en het grootste altaar van Europa. Sinds de 14e eeuw werd er vanuit een toren van de kerk ieder uur een korte melodie geblazen, de Hejnal. Dit is om een aanval uit 1241 te herdenken. De blazer die in 1241 vanuit de kerk het waarschuwingssignaal blies om de stad te waarschuwen voor een aanval door de Mongolen, werd gedood door een pijl waardoor het geluid abrupt stopte. Tegenwoordig wordt om deze reden het signaal niet geheel afgespeeld. Sinds 1927 speelt Radio Kraków de Hejnal rond het middaguur af. De toren van de kerk is te beklimmen, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Mariakerk op het plein
Mariakerk op het plein

6. Nationaal Park Narwiansk (Bialystok)

Polen heeft 23 nationale parken, waaronder het nationaal park Narwiansk. Dit park wordt ook wel de Poolse Amazone genoemd, door de rivieren en veengebieden die er te vinden zijn. In Narwiansk ligt het Narwek dal. Narwiansk ligt vlak bij Bialystok. Dit dal is de broedplaats van meer dan tweehonderd soorten vogels. Veel van deze vogels zijn bedreigd. Op de Narwek kun je goed kajakken, hiervoor zijn verschillende routes.

Rivier door Narwiansk
Rivier door Narwiansk

5. Sukiennice (Krakau)

Sukiennice is de lakenhal van Krakau. Deze mag je zeker niet missen. De lakenhal bevindt zich op het grote marktplein Rynek Glówny. In de 15e eeuw was Sukiennice een groot internationaal handelscentrum. Tegenwoordig worden hier souvenirs, sieraden en ambachtelijke producten verkocht en is er ook veel Poolse kunst te vinden. Er zijn bijvoorbeeld marktkraampjes met tassen, kunstwerken, riemen, sieraden, schoenen en schapenwollen truien. Het gebouw zelf is ook erg mooi om te zien.

Sukiennice, 's avonds en verlicht
Sukiennice, 's avonds en verlicht

4. Wilanówpaleis (Warschau)

In Polen zijn veel paleizen te vinden. De meeste zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar het Wilanówpaleis in Warschau is gespaard gebleven. Dit paleis ligt in het gelijknamige stadsdeel Wilanów en werd voor koning Jan Sobieski III gebouwd als zomerverblijf. Het paleis is vaak herbouwd, uitgebreid en gemoderniseerd door de eigenaren naar Jan Sobieski III. Rondom het Wilanówpaleis ligt ook een groot en mooi park. De indeling van het paleis verkeert voor een groot deel nog in de oorspronkelijke staat. Sinds 1962 is het paleis geopend voor publiek.

Wilanowpaleis
Wilanowpaleis

3. Rynek Starego Miasta (Warschau)

Rynek Starego Miasta is de grote markt die in het oude stadscentrum (Stare Miasto) van Warschau ligt. Dit is het belangrijkste marktplein in het oude centrum van Warschau. Het is niet zeker wanneer dit plein is aangelegd, maar hoogstwaarschijnlijk in de 13e of 14e eeuw. Het plein verbond het kasteel van de Hertog van Mazovië met de Nowe Miasto (nieuwe stad). Op dit plein kun je allerlei gekleurde herenhuizen zien. Deze herenhuizen hebben dubbele daken met ramen ertussenin. Deze dienden om de trappenhuizen van daglicht te voorzien. Op het Rynek Starego Miasta ligt ook het Historisch Museum van Warschau. Daarnaast staat op het plein ook het standbeeld van Syrena Staromiejska, die een beschermvrouwe en een symbool van de stad is.

Plein van Rynek Starego Miasta
Plein van Rynek Starego Miasta

2.Johanneskathedraal (Warschau)

De Johanneskathedraal is een van de oudste kerken van Warschau en is de belangrijkste kerk van het Aartsbisdom Warschau. In de 14e eeuw werd de oorspronkelijke houten kerk gebouwd, die later werd vervangen door een stenen kerk. Tijdens de Opstand van Warschau, die duurde van augustus 1944 tot en met oktober 1944, werd de kerk grotendeels verwoest. Tussen 1948 en 1956 werd de kerk herbouwd. Bij de kathedraal liggen nog een aantal graven die niet verwoest werden.

Gevel van Johannes Kathedraal
Gevel van Johannes Kathedraal

1.Wawel (Krakau)

Op de heuvel Wawel in Krakau vind je talrijke historische gebouwen van Krakau. Hier liggen de historische koninklijke burcht van Krakau, de Wawelkathedraal en de Drakengrot. De koninklijke burcht is via de oude stadskern te bereiken. Het kasteel heeft een oppervlakte van meer dan 7.000 m². Door het kasteel worden rondleidingen gegeven. De Wawelkathedraal werd tussen 1320 en 1364 gebouwd. Hier liggen koningen en koninginnen van Polen begraven. Onder Wawel bevindt zich de Drakengrot. De Drakengrot is waarschijnlijk de meest beroemde grot in Polen. De legende gaat dat er in de middeleeuwen een draak in deze grot leefde, die uiteindelijk verslagen werd door een schoenmaker. Als beloning mocht de schoenmaker met de dochter van de koning trouwen.

Wawel aan het water
Wawel aan het water

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Polen.

55 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen