Top 10 bezienswaardigheden Polen

Rynek Glowny in Krakau
Rynek Glowny in Krakau

Polen is een land dat behoort tot Oost-Europa waar veel te zien en te doen is. In Polen liggen veel oude steden, bruisende moderne steden, maar liefst 23 nationale parken en mooie bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden in deze top 10 zijn zeker een bezoekje waard als je Polen bezoekt.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Concentratiekamp Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz is waarschijnlijk de absolute nummer één als het gaat om bezienswaardigheden in Polen. Auschwitz heeft een grote rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en was de grootste van alle Duitse concentratiekampen. Aan het einde van de oorlog bestond het concentratiekamp uit Auschwitz I als basiskamp, Auschwitz II-Birkenau als vernietigingskamp en Auschwitz III-Monowitz als werkkamp. Tevens waren er nog tientallen subkampen. Meer dan een miljoen slachtoffers werden hier gedeporteerd en uiteindelijk zijn de meesten ook om het leven gekomen, maar een klein aantal hebben de gruwelijkheden weten te overleven. Tegenwoordig is het gehele concentratiekamp te bezoeken en middels een rondleiding krijg je een indrukwekkend beeld van de geschiedenis. het is geen vrolijke bezienswaardigheid, maar wel echt de moeite waard. Auschwitz is goed te combineren met de stad Krakau.

Accommodatietip: Het 3-sterrenhotel Astoria is een comfortabel hotel in het centrum van Krakau.

Poort van concentratiekamp Auschwitz: 'Arbeit macht frei'
Poort van concentratiekamp Auschwitz: 'Arbeit macht frei'

2. Historische binnenstad van Krakau

Krakau staat bekend als een van de, of misschien zelfs wel de mooiste stad van Polen. Krakau heeft een van de best bewaarde historische binnensteden van Europa. De stad heeft een rijke cultuur en geschiedenis en een ruim aanbod aan bezienswaardigheden. Krakau staat bekend om de Grote Markt 'Rynek Glównu'. Rondom dit middeleeuwse plein vind je verschillende historische gebouwen, waaronder de Mariakerk, de raadhuistoren, de lakenhal en de Sint-Annakerk. Verder zijn er op het plein tientallen sfeervolle restaurantjes en terrasjes. In Krakau zijn meerdere kathedralen te vinden, maar ook kastelen. In tegenstelling tot Warschau is Krakau grotendeels ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorgekomen. Het sfeervolle stadscentrum van Krakau staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een andere aanrader in Krakau is de Wawel. Dit is een 228 meter hoge heuvel met mooie gebouwen en een prachtig uitzicht.

Accommodatietip: Het Wyspianski *** is een uitstekende keuze in het centrum van Krakau.

Het oude centrum van Krakau
Het oude centrum van Krakau


Vraag gratis een offerte aan

3. Wilanówpaleis in Warschau

In de Poolse hoofdstad staat het prachtige Wilanówpaleis. Het paleis ligt in het gelijknamige stadsdeel Wilanów. De meeste paleizen zijn verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dit paleis in Warschau is gespaard gebleven. Het Wilanówpaleis werd gebouwd door koning Jan Sobieski III als zomerverblijf. Het paleis is meerdere keren verbouwd, uitgebreid en gemoderniseerd. Naast de mooie vertrekken in het paleis ligt er rondom het paleis een mooi en groot park. In het park vind je rozentuinen, standbeelden en fonteinen. Je kunt er fijn wandelen en even ontsnappen aan de drukte van de metropool Warschau.

Accommodatietip: Radisson Blu Sobieski **** is een modern hotel met comfortabele kamers in het centrum van Warschau.

Het Wilanówpaleis in Warschau
Het Wilanówpaleis in Warschau

4. Wieliczka Zoutmijn

Bij het plaatsje Wieliczka vlakbij Krakau vind je een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Er werd hier al sinds de 13e eeuw gedolven naar 'het witte goud'. Doordat de mijnwerkers zoveel tijd onder de grond doorbrachten, is er na verloop van tijd een ondergronds stadje ontstaan. Er zijn kamers en gangen gebouwd uit steen en zout en er is zelfs een kapel gebouwd met kroonluchters, sculpturen en altaren deels gemaakt van zout. Er wordt nu geen zout meer gewonnen, maar de zoutmijn levert nog steeds geld op. Het bijzondere bouwwerk staat namelijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO en veel bezoekers komen dan ook om dit cultureel erfgoed met eigen ogen te bekijken. Daarnaast worden de ondergrondse ruimtes ook wel gebruikt als expositieruimte of als concertzaal. Er wordt gezegd dat de kapel de beste akoestiek van Europa heeft.

Accommodatietip: Aan de rand van het oude centrum van Krakau ligt het comfortabele hotel Maximum ***.

De kapel in de Wieliczka Zoutmijn
De kapel in de Wieliczka Zoutmijn

5. Joodse graven in Lódź

De stad Lódź ligt centraal in Polen en staat bekend als een industriële stad. Lódź is minder ontwikkeld dan de steden Krakau en Warschau, maar de stad heeft haar eigen charme. Lódź staat echter het meest bekend om de duizenden Joodse graven. De begraafplaats van Lódź is een van de grootste Joodse begraafplaatsen van Europa. Er zijn ruim 150.000 Joodse graven op de begraafplaats. Ook de straat Piotrkowska en het museum Sztuki w Lódzi zijn een bezoek waard. Een ander belangrijk onderdeel van de Joodse geschiedenis is het getto die werd opgericht in 1940 door het Duitse leger. Hier werden ongeveer 200.000 Joden opgesloten. Er zijn duizenden Joden gestorven door de vreselijke omstandigheden. Regelmatig vonden er deportaties plaats naar het vernietigingskamp Chelmno. In 1944 werd het getto ontruimd. Alle overgebleven bewoners van het getto werden gedeporteerd naar Auschwitz. Er wordt geschat dat maar 7.000 Joden uit het getto de Holocaust hebben overleefd.

Accommodatietip: Het 4-sterrenhotel Polonia Palace is een luxe en centraal gelegen hotel. 

Joodse graven in Lódź
Joodse graven in Lódź

6. Nationaal park Slowiński

Bijna alle landen beschikken over verschillende nationale parken. Nationaal park Slowiński is een van de mooiste nationale parken in Polen. Het is een bijzonder natuurgebied dat bestaat uit imposante duinen. Door de wind kunnen de zandduinen veranderen van vorm. De wind zorgt er namelijk voor dat het zand verplaatst wordt. Hierdoor kunnen sommige duinen maar liefst 40 meter hoog worden. Door de grote zandvlakte wordt het nationale park ook wel de 'Poolse Sahara' genoemd. Maar het nationale park bestaat niet alleen uit zand. Er zijn ook kleine bossen en Nationaal park Slowiński ligt aan de Oostzee. Daarnaast vind je er ook twee meren met daaromheen bos en moeras.

Accommodatietip: Verblijf in het moderne en comfortabele Lubicz Wellness & Spa **** midden in het centrum en op loopafstand van het strand.

Strand aan de Oostzee in Slowinski National Park
Strand aan de Oostzee in Slowinski National Park


7. Slot Mariënburg

Een populaire bezienswaardigheid in Polen is het middeleeuwse Slot Mariënburg. Slot Mariënburg is het grootste middeleeuwse kasteel van Europa en ligt aan de rivier de Nogat. Het is gebouwd in 1274 door de Duitse Orde als hoofdkwartier om vanuit daar hun troepen aan te sturen. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als instituut voor SS'ers. Door de bombardementen van het Sovjet leger werd Slot Mariënburg bijna verwoest. Maar gelukkig zijn er grote delen bewaard gebleven en zijn er ook weer delen aangebouwd. Door de jaren heen is het kasteel nog verder uitgebreid met extra kamers, gangen en torens. Slot Mariënburg ligt bij het dorpje Malbork in de buurt van Gdansk. het staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij een bezoek aan het kasteel leer je tijdens de rondleiding van ongeveer drie à vier uur alles over de rijke geschiedenis van Polen, Duitsland en Slot Mariënburg. 

Accommodatietip: Overnacht in de unieke accommodatie Gdanks Boutique ***** gevestigd in een gerestaureerde 18e-eeuws graanschuur.

Slot Mariënburg in Polen
Slot Mariënburg in Polen

8. Mazurisch Merenplateau

Een populair vakantiegebied is het Mazurisch Merenplateau. Dit gebied ligt in het noordoosten van Polen en bestaat uit maar liefst 2000 meren die door middel van rivieren, kanalen en beekjes met elkaar verbonden zijn. Er zijn ontelbare eilandjes waar je je heerlijk terug kunt trekken en tot rust kunt komen. Het prachtige Mazurisch Merenplateau is door de groene vlaktes en bossen geschikt voor wandelingen en de grotere meren bieden ideale mogelijkheden voor watersporten, zoals zeilen, surfen, kajakken, zwemmen, vissen en varen. Het uitgestrekte beboste gebied met de heldere meren is ook het leefgebied van onder andere verschillende vogelsoorten, herten, lynxen en elanden. In de plaatsen Gizycko en Milolaiki zijn diverse restaurants, barretjes en cafés te vinden.

Accommodatietip: Het Mragowo Resort & Spa **** heeft een prachtige ligging bij het Czos- en Junomeer. 

Het Mazurisch Merenplateau in het noordoosten van Polen
Het Mazurisch Merenplateau in het noordoosten van Polen


9. Tatragebergte

In het zuiden van Polen ligt het Tatragebergte. Hier vind je de hoogste bergen van Polen en het gebergte wordt opgedeeld met Slowakije. Het Tatragebergte wordt ook wel de 'Poolse Alpen' genoemd en is zowel voor de zomer als voor de winter een fijne vakantiebestemming. Het is een prachtig gebied met groene bossen, grote meren, kronkelende riviertjes en besneeuwde bergtoppen. Dit maakt dat je er in de zomer goed kunt wandelen, maar ook fietsen, mountainbiken en paragliden zijn leuke activiteiten voor in de zomer.In de wintermaanden trekt het Tatragebergte voornamelijk wintersporters aan. De hoogste top ligt op 2499 meter waar je naartoe kunt klimmen. Eenmaal boven heb je een adembenemend uitzicht. Eén van de hoogtepunten in het Tatragebergte is de kabelbaan. Deze leid je naar de top van de Kasprowy Wierch op 2000 meter hoogte. En ook hier heb je een prachtig uitzicht. Ook dierenliefhebbers kunnen hier genoeg lol beleven. Je kunt in dit gebied bruine beren, Tatragemzen, Rotskruipers en Alpenmarmotten spotten.

Accommodatietip: Nosalowy Dwór Resort & Spa in de bergstad Zakopane is de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in het Tatragebergte.

Lake Morskie Oko in het Tatragebergte
Lake Morskie Oko in het Tatragebergte


10. Gdańsk

In het noorden van Polen van de Baltische kust ligt de middeleeuwse havenstad Gdańsk. De stad wordt ook wel de 'Parel van de Oostzee' genoemd. Gdańsk is een leuk stadje met kleurrijke en historische gebouwen en een duizend jaar oude geschiedenis. Er zijn genoeg restaurants en barretjes te vinden om een hapje en een drankje te doen. Daarnaast heeft Gdańsk enkele van de beste musea van Polen. Hier vind je de European Solidarity Center waar je het verhaal beleeft van de stakende staalarbeiders vanaf de jaren '70. Ook het Museum van de Tweede Wereldoorlog is in Gdańsk te vinden. In de oorlog is de stad grotendeels verwoest, maar gelukkig zijn de oude straatjes in de jaren erna weer gerestaureerd. De havenstad droeg vroeger de naam Danzig en is een voormalige Hanzestad. Naast de mooie en historische gebouwen en de rijke geschiedenis heeft Gdańsk ook een 6 kilometer lange zandstrand bij Sopot. Deze mooie badplaats heeft een lange pier in zee, en prachtige klassieke hotels aan het brede strand. 

Accommodatietip: In het stadscentrum aan de rivier de Stara Motlawa ligt het fijne 5-sterrenhotel Radisson Blu Gdańsk.

De historische havenstad Gdansk
De historische havenstad Gdansk
Tip: We bieden een prachtige rondreis Zuid Polen aan, en een rondreis Noord Polen. Deze twee zijn ook samen te voegen tot een 15 daagse reis. Vraag een gratis offerte aan!

In dit filmpje zie je hoe mooi het strand bij Sopot is, op korte afstand van Gdanks: 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

60 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen