Alkmaar

Alkmaar is niet alleen in Nederland een stad, maar ook in Suriname. Het plaatsje is vernoemd naar de gelijknamige Nederlandse stad en is gelegen aan de Commewijne rivier in het district Commewijne, in het noorden van Suriname. Naast de vriendelijke bevolking staat Alkmaar ook bekend om de vele plantages. Het plaatsje kent dan ook een rijke cultuurhistorie en doet redelijk oud-Hollands aan.

Heb je weinig kennis van Suriname? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Alkmaar
Plaatsen in de buurt van Alkmaar (Suriname) :
 • Paramaribo (16 km)
 • Albina (113 km)
 • Galibi (114 km)
 • Nieuw Nickerie (217 km)
 • Palumeu (284 km)
 • Ervaringen

  op 24 maart 2014 plaats: Alkmaar, reisperiode: maart 2014

  Alkmaar is een mooie stad, jammer dat het regende, dat het maandag was en dat het kaasmuseum was gesloten. Een reden om Alkmaar nogmaals te bezoeken.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 7
  op 30 april 2013 plaats: Alkmaar, reisperiode: april 2013

  Alkmaar is een geweldige oude stad die alles te bieden heeft. En dit voor jong en oud en op elk gebied. Cultureel architectonisch etc

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Alkmaar

  Fort Nieuw-Amsterdam (Alkmaar)

  Fort Nieuw-Amsterdam
  Fort Nieuw-Amsterdam
  Kaart met locatie Fort Nieuw-Amsterdam

  Op 20 minuten afstand van Alkmaar ligt het Fort Nieuw-Amsterdam. Het fort is vroeger gebouwd ter bescherming gedurende de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog die duurde van het jaar 1665 tot 1667. Het fort is gelegen bij de samenvloeiing van de Commewijne rivier en de Suriname rivier, vlakbij de kust. Tegenwoordig wordt het fort veel bezocht door toeristen die het district Commewijne aandoen. Het is een leuke bezienswaardigheid voor mensen die meer willen leren over de historie van het district.

  Frederiksdorp (Alkmaar)

  Frederiksdorp
  Frederiksdorp
  Kaart met locatie Frederiksdorp

  Frederiksdorp is de naam van een koffieplantage in het district Commewijne. De plantage is prima te bereiken met de fiets. Het is mogelijk om met een gids de plantage te betreden waar je overblijfselen aantreft uit het verleden. Zo bestaat het vroegere onderkomen van het personeel nog, wat tegenwoordig gebruikt wordt als restaurant. Het restaurant behoort tot de gelijknamige accommodatie waar je als toerist kunt overnachten in typische oud-Hollandse huisjes.

  Peperpot (Alkmaar)

  Peperpot
  Peperpot
  Kaart met locatie Peperpot

  De plantage Peperpot is gebouwd in het jaar 1778. De plantage stond bekend om de goede koffie en cacao. Tegenwoordig wordt de plantage vooral bewoond door dieren. Peperpot is met name interessant voor vogelliefhebbers, maar ook zijn er capucijnerapen, sapakara’s en doodskopaapjes aan te treffen. Door de plantage heen zijn er paden aangelegd waar je erg mooi overheen kunt lopen. Tijdens deze tocht zul je veel van de Surinaamse historie en natuur zien.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Suriname bekijken.

  Vervoer

  De nationale luchthaven van Suriname is J.A. Pengel International Airport en ligt circa 45 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo. Vliegen kan van en naar Nederland, België, Guyana, Frans Guyana, Frankrijk, Brazilië, de Nederlandse Antillen, de Verenigde Staten, Trinidad en Tobago. De belangrijkste luchtvaartmaatschappij is Surinam Airways. Vanaf Nederland kun je tevens met KLM van en naar Suriname vliegen. Vanaf de hoofdstad Paramaribo is het mogelijk om een bus of taxi te nemen naar Alkmaar. In het plaatsje zelf kun je prima lopen en fietsen, maar wanneer je de omgeving optimaal wilt ontdekken dan is een boottocht over de Commewijne rivier een echte aanrader.

  Geschiedenis

  Alkmaar is vernoemd naar de gelijknamige Nederlandse stad in de provincie Noord-Holland. De Surinaamse stad heeft een regionale betekenis als overheidspost en medisch centrum. De Moravische Kerk is onder de hindoes een belangrijk centrum van christelijke zending. De kerk werd gebouwd in het jaar 1923 en werd deels gefinancierd door fondsenwerving vanuit Nederland. In de 18e eeuw werd Alkmaar een opmerkelijke locatie voor de koffieproductie. De bouw van de plantage werd in 1745 toevertrouwd aan James Hengeveldt. Na de voltooiing van Fort Nieuw-Amsterdam in 1746, werd het land aan de monding van de Commewijne rivier ontruimd voor een plantage, die een jaar later werd geopend. Charles Godefroy nam later de koffieplantage over.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Alkmaar