Reisadvies: Is Zweden een veilig vakantieland?

Zomeravond in de oude stad van Stockholm
Zomeravond in de oude stad van Stockholm

Zweden is een Scandinavisch land in Noord-Europa. Het land heeft een prachtige en diverse natuur met bossen, meren en mooie stranden. Zweden kent ook mooie steden, waaronder de prachtige hoofdstad Stockholm. Zweden is een veilig vakantieland en is wat betreft veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies voor Zweden

Het reisadvies voor Zweden is groen. Dit betekent dat reizen naar Zweden mogelijk en veilig is. Zweden heeft wel inreisvoorwaarden. Zo kom je alleen het land in met een coronabewijs. Een coronabewijs is een vaccinatiebewijs dat aantoont dat je 14 dagen of langer geleden de eerste dosis van je vaccinatie hebt ontvangen en dat de vaccinatie door het EMA is goedgekeurd. Of een negatieve COVID-19 test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Zweden. Dit mag een antigeentest zijn, een PCR-test, een LAMP-test of een TMA-test. Ten slotte wordt een herstelbewijs ook goedgekeurd mits je kan aantonen dat deze niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden is afgenomen. Personen onder de 18 jaar, personen die in Zweden ingeschreven staan of personeel dat werkzaam is in de transportsector zijn uitzonderingen en hebben geen coronabewijs nodig. Voor de maatregelen ter plaatse kan je het best terecht op de website van de Zweedse autoriteiten. Voor de terugreis vanuit Zweden naar Nederland gelden geen inreisvoorwaarden. Wel wordt er geadviseerd om voor de zekerheid een zelftest te doen, ook als je al volledig bent gevaccineerd.
Huidig reisadvies Zweden

Onveilige gebieden in Zweden

Er zijn geen onveilige gebieden in Zweden. Er zijn twee zaken waar je als reiziger rekening mee dient te houden. De eerste zijn de lawines in de Zweedse wintersportgebieden. Ga je op wintersport naar Zweden? Houd de media in de gaten en volg op bestemming altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. De tweede zijn de bosbranden die door het hele land kunnen voorkomen. Dit gebeurt voornamelijk in de zomer bij lange droge en warme periodes. 

Veiligheid in Zweden en de hoofdstad Stockholm

Zweden is een veilig vakantieland en ook Stockholm is een veilige stad. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's, alleen is er in de grote steden sprake van lichte criminaliteit, zoals zakkenrollen. Daarnaast is er in de grote steden een toename van gewelddadige afrekeningen in het criminele circuit.

Stockholm, de hoofdstad van Zweden
Stockholm, de hoofdstad van Zweden

Houd hier ook rekening mee

  • Voor Zweden is een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart vereist.
  • Een visum voor Zweden is niet nodig.
  • Prostitutie is verboden in Zweden. De bezoeker kan hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd.
  • Het gebruiken, handelen of smokkelen van drugs wordt in Zweden streng bestraft.

Link

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies voor Zweden.

Algemene weetjes over Zweden

Wist je dat Zweden over 21 provincies verdeeld is? De meest bekende vakantiegebieden zijn onder andere Smaland waar je het Pippi Langkous park kunt bezoeken in Vimmerby. Een fietsvakantie kan je maken in Varmland en avontuur in de winter is natuurlijk terug te vinden in Zweeds Lapland waar je kunt slapen in een IJshotel! Het is een vriendelijk land met oneindig veel mooie natuurparken en meren. Wil je een reis naar Zweden maken maar weet je niet goed waar te beginnen? Vraag dan een gratis offerte bij ons aan. 

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Zweden.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen