Ontdek Smaland in het zuiden van Zweden

Landschap Zweedse provincie Småland
Landschap Zweedse provincie Småland

Småland is een bosrijk landschap en ligt in de regio Götaland, in het zuiden van Zweden. Het Zweedse koninkrijk bestaat uit 25 van deze landschappen die een historische indeling weergeven, maar geen bestuurlijke functie meer hebben. Het landschap Småland omvat het vasteland van Kalmar län, de provincie Kronobergs län en het grootste gedeelte van Jönköpings län. Het heeft ongeveer 700.000 inwoners en staat bekend als 'het hart van de meubelindustrie'. Maar ook ander uniek design wordt hier gemaakt. Ga je met de kinderen op vakantie naar Småland dan zal iedereen zich vermaken in een van de leuke thema- en natuurparken die het gebied rijk is.

Aanbieders van vakanties naar Zweden
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Chalet.nu (vakantiehuizen) Klik
Baobab (rondreizen) Klik
Baja Bikes () Klik
Booking.com (hotel) Klik

Landschap Småland

De naam Småland betekent letterlijk 'klein land' maar is het grootste zuidelijke landschap van Zweden. De helft van het oppervlakte van Småland bestaat uit bossen en je vindt er veel (5.000!) meren. Het grootste meer heet Bolmen en hier kun je bijvoorbeeld een actieve kanotocht maken. Je ziet veel typisch Zweedse falurode boerderijtjes in de omgeving. Deze verfkleur (faluröd) is genoemd naar de bijzondere kleur uit de kopermijnen bij de Zweedse stad Falun. De vele rotsen en stenen in het gebied maakte het minder geschikt voor landbouw, waardoor de bevolking werd gedwongen naar andere bestaansmiddelen te zoeken. Zo ontstond er in 1742 een bloeiende glasblazerij-industrie die vandaag de dag nog in de hele wereld bekend is.

Design in Småland

Het is niet alleen glasblazen waar Småland bekend om staat, dit landschap wordt namelijk niet voor niets 'het hart van de meubelindustrie' genoemd. Onder andere het creatieve hoofdkwartier van IKEA bevindt zich er en in de grotere steden zijn er interessante galerieën en leuke designwinkels. De wereldberoemde meubelontwerper Bruno Mathsson komt ook uit deze regio en in Värnamo vind je het Bruno Mathsson Center. In de omgeving van Lammhult vind je designwinkels zoals Svenssons, Norrgavel en Nilssons. Wil je goedkoop design kopen breng dan een bezoek aan Kosta Outlet, met meer dan 100 merken een groot outletcenter.

Met kinderen in Småland

Wil je op vakantie met kinderen dan is er in Småland ook genoeg te beleven. In het themapark High Caparral kunnen ze de hele dag cowboytje spelen in het echte wilde westen met Lucky Luke. Ook zijn er maar liefst 8 rendierparken waar ze de kans krijgen deze enorme beesten van dichtbij te zien. Hoogtepunt voor veel kinderen is Astrid Lindgren's World. Alle geliefde personages uit de boeken van Astrid Lindgren komen hier tot leven, zelfs Pippi Langkous springt hier rond! Voor de oudere kinderen zijn er veel activiteiten te doen in de natuur, van vissen en paardrijden tot kanoën en zwemmen.

Nationale parken in Småland

In dit gebied bevinden zich 3 nationale parken: Nationaal Park Store Mosse, Nationaal Park Norra Kvill en Nationaal Park Blå Jungfrun. Nationaal Park Store Mosse is en belangrijk vogelgebied en een van de grootste moerassen ten zuiden van Lapland. Nationaal Park Norra Kvill ligt in de omgeving van Vimmerby en kun je alleen te voet bewonderen. Nationaal Park Blå Jungfrun is een onbewoond eiland en sinds 1926 een nationaal park. In alle parken kun je mooie wandelingen maken, alleen of met het hele gezin.

Heeft u interesse in een reis naar Zweden? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen