Stedentrip Stockholm

Stockholm gezien vanuit het stadhuis
Stockholm gezien vanuit het stadhuis

Met recht wordt Stockholm één van de mooiste steden ter wereld genoemd! In het hart van deze prachtige stad ligt Gamla Stan, het grootste en mooiste Middeleeuwse centrum van Europa. Stockholm ligt als een soort beschermengel om deze schitterende stadskern heen en zo lijkt de stad net een kunstwerk van mozaïek: prachtige gebouwen, water en mooie panorama's wisselen elkaar af.
De Zweedse hoofdstad is gebouwd op veertien eilanden, die allemaal met elkaar in verbinding staan door middel van bruggen. Omdat de stad een beetje heuvelachtig is, heb je overal in de stad
mooie uitzichtpunten. Dus ga in deze fantastische stad op verkenning met de fiets, de kajak of struin heerlijk door de oude straatjes en ontdek de stad gewoon wandelend.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Toeristische trekpleisters

Enkele wereldsteden staan bekend om hun prachtige ligging en de hoofdstad van Zweden hoort zeker in dit rijtje thuis. Aanschouw de oogverblindende gebouwen en geniet tijdens een rondvaart van het mooie landschap, dat bestaat uit een groot aantal rotseilandjes rondom Stockholm met daarop typisch Zweedse huizen. Hieronder een aantal plekken die toeristen absoluut niet mogen overslaan tijdens hun bezoek aan Stockholm.

Gamla Stan

Dit oude stadscentrum van Stockholm is een wijk met smalle Middeleeuwse straatjes en zeventiende-eeuwse huizen. Het plein Stortorget is het belangrijkste punt in de wijk. Natuurlijk zijn er in Gamla Stan verschillende trekpleisters die je kunt bewonderen, zoals de 13e-eeuwse kathedraal Storkyrkan en het Koninklijke Paleis. Vraag gratis een offerte aan

Koninklijk Paleis

Dit gebouw is het oudste paleis ter wereld dat nog de functie als woonhuis heeft, want dit is de plek waar de Zweedse Koninklijke familie woont. Het bouwwerk stamt oorspronkelijk uit de 13e eeuw, werd door een brand in 1697 flink verwoest, maar in 1754 kon het opnieuw in gebruik worden genomen. De wisseling van de wacht trekt altijd veel toeristen die even een kijkje komen nemen. In de kelder van het paleis is bovendien het oudste museum van Zweden gevestigd, het Livrustkammaren, dat militaire voorwerpen tentoonstelt en inzicht geeft in de geschiedenis van de Zweedse Koninklijke familie.

Slot Drottningholm

Dit slot, dat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, wordt ook wel het Versailles van Zweden genoemd. De bouwstijl van het slot is barok en ook het later bijgebouwde Slottheater heeft deze bouwstijl. De naam Drottningholm betekent letterlijk koninginneneiland en is dus zeer toepasselijk omdat het mooie paleis in de 17e eeuw gebouwd werd voor Koningin Katarina Jagellonika. Slot Drottningholm is het zomerpaleis van de Zweedse koninklijke familie, maar die vertoeven dan alleen in de kamers van de zuidelijke vleugel, zodat de rest van dit magnifieke paleis het hele jaar door bezocht kan worden.

Stadhuis

Achter een indrukwekkende gevel, bestaande uit miljoenen rode bakstenen, houden zich de wondermooie kamers van het Stadhuis schuil. In het pand bevinden zich verschillende kantoorruimtes, vergaderzalen en feestzalen. De Blauwe Hal is de grootste feestzaal en die is, anders dan de naam impliceert, geheel rood van kleur. De Gouden Zaal is een ander pareltje; deze oogverblindende banketzaal is aangekleed met miljoenen stukjes mozaïek van glas en goud.

Kaknästornet

Vanaf deze 160 meter hoge televisietoren is het uitzicht over Stockholm werkelijk fantastisch. Razendsnel met een lift omhoog en bij helder weer kun je wel 60 kilometer ver kijken. Je kijkt uit op alle veertien eilanden van de stad met alle bruggen en kanalen. Een tip is om Kaknästornet op de eerste dag van je uitje te bezoeken, want op die manier krijg je een goed beeld van de stad en de omgeving waarin je rondloopt.

Musea

De hoge kwaliteit van musea in Stockholm zal cultuurliefhebbers aangenaam verrassen. En kunst is niet alleen te vinden in musea van de stad, maar ook ondergronds, in de gangen van de metro, kom je voor een aangename verrassing te staan.

De ondergrondse wegen van Stockholm vormen misschien wel de langste kunstgalerie ter wereld en een ritje met de metro maakt dat al snel duidelijk. Het is niet pikzwart in de tunnels van de metro, zoals in andere steden, maar hier kun je genieten van super mooie gedecoreerde muren. Een schitterende ervaring dus, want het is nergens anders ter wereld mee te maken!

Het is absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan het topmuseum Skansen: dit openluchtmuseum is een authentiek Zweeds dorpje, waarin onder meer boerderijen, huizen, winkels, handwerkplaatsen, een uitkijktoren en een kerk in typische Zweedse bouwstijlen te zien zijn.

Ook in het Vasamuseum kijk je je ogen uit: het schip Vasa moest de trots van de Zweedse vloot worden, maar slechts enkele minuten nadat het gigantische gevaarte te water was gelaten, zonk het schip. Het heeft 333 jaar op de bodem van de zee gelegen en toen het in 1961 werd geborgen, bleek het nog in extreem goede staat te zijn. Nu is het schip het pronkstuk van dit schitterende museum!

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Zweden.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen