Ystad, in de voetsporen van Wallander

Maria Klooster in Ystad
Maria Klooster in Ystad

In het zuiden van Zweden ligt het plaatsje Ystad. Deze kleine stad is de meest zuidelijkste van Zweden en een populaire bestemming voor in de zomer. Ystad beschikt over een goed onderhouden centrum die nog stamt uit de middeleeuwen. Dit centrum beschikt over het oudste klooster van Zweden, 300 vakwerkgebouwen en een prachtig landschap, schone natuur en mooie stranden. Daarnaast staat Ystad ook centraal in de boeken en films die draaien rondom de fictieve Zweedse detective Kurt Wallander. Een reeks thriller-romans van de schrijver Henning Mankell.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

In de voetsporen van Wallander

De verhalen rondom Kurt Wallander spelen zich dus af in Ystad, gelegen in de provincie Skåne, in het zuiden van Zweden. Met een bezoek aan Ystad kun je in de voetsporen treden van Wallander. Er zijn in de stad veel plaatsen en gebouwen die terug keren in de boeken en de films. Het is erg bijzonder om bijvoorbeeld in de herfst of de winter heerlijk een boek over Wallander te lezen en dan ook nog de bijbehorende plaatsen te bezoeken.

Om bezoekers van Ystad een mooi beeld te geven van de stad, het landschap en Wallander zijn er een aantal activiteiten die gerelateerd zijn aan Wallander. Zo is er bij de lokale VVV in Ystad een gratis brochure en een kaart te krijgen waarmee je een wandeling kunt maken langs diverse plaatsen die in de boeken en films aan bod komen. Mocht je wat meer diepgang en toelichting willen hebben worden er ook speciale rondleidingen gegeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

'Moord mysteries'

Voor groepen en individuen is het zelfs mogelijk om, als Wallander zijnde, één van de moordzaken op te lossen. Hiervoor zijn er speciale conceptuele rondleidingen opgesteld. De lokale VVV in Ystad biedt meer informatie over deze rondleidingen. Vraag gratis een offerte aan

Applicatie voor iPhone

Verder is er een speciale applicatie voor de iPhone ontwikkeld op het gebied van de Wallander-route. Deze applicatie biedt kaarten, coördinaten voor de gps, afbeeldingen, teksten en geluiden. Hiermee krijgt een route door Ystad nog meer dimensie.

Ritje met de brandweerauto

Om op een bijzondere manier Ystad en de diverse Wallander plekken te bezichtigen is het mogelijk om een rondrit door het centrum te maken door middel van een klassieke brandweerauto. Een persoonlijke gids gaat mee tijdens de rondrit en vertelt van alles over Ystad en de diverse plekken. Een rondrit met de brandweerauto duurt een half uurtje en kost ongeveer € 6,- per persoon. Het is wel verstandig hiervoor te reserveren, want er kunnen maar 12 personen mee tijdens een rondrit.

Lokale VVV

De lokale VVV is grotendeels ingericht op het thema 'Wallander'. Hier kunnen toeristen allerlei informatie verkrijgen. Zo is er de gratis folder 'In de voetsporen van Wallander' beschikbaar. In deze folder staat allerlei informatie over Wallander en de schrijver Henning Mankell. Daarnaast worden er allerlei Wallander-artikelen verkocht, zoals boeken in diverse talen, Wallander ansichtkaarten, asichtkaarten ondertekend door Henning Mankell en reisgidsen.

Ook is er een speciaal Wallander pakket. Met dit pakket kun je de echte Wallander sfeer zelf ervaren, zoals je dit wellicht in het boek gelezen of op televisie gezien hebt. Dit pakket is inclusief accommodatie, diner en verfrissingen in de bekende Wallander-instellingen. Dit pakket is alleen voor de échte fans van Wallander. Het verblijf vindt plaats in een appartement op Mariagatan!

Overige attracties

Behalve Wallander heeft Ystad nog veel meer te bieden. Zo zijn er voldoende activiteiten om te doen en attracties om te bezoeken. Je hoeft dus niet stil te zitten in Ystad. Zo kun je een bezoek brengen aan de bijzondere 'Ales Stenar'. Ales Stenar bestaat uit 59 blokken van zandsteen die de vorm van een schip hebben. In totaal heeft dit monument een lengte van 67 meter en een breedte van 19 meter. Naar alle waarschijnlijkheid stamt dit monument uit de Noordse IJzertijd, ongeveer 600 na Chr. Ales Stenar is gelegen op de heuvel Kåsehuvud, op zo'n 37 meter boven zeeniveau. Andere leuke attracties om te bezoeken zijn:
- De nachtwaker in de toren van de Sint-Mariakerk
- Het dierenpark
- Het Klooster
- De vuurtoren op Sandhammaren
- De vele interessante huizen van Ystad.

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Zweden.

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen