Gratis reisvoorstel aanvragen

Het onbekende zuiden van Namibië

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Windhoek (Namibië) , B. Kalahari , C. Canyon Nature Park , D. Namib Naukluft , E. Windhoek
Periode: mei 2012
Vervoer: Vliegtuig en busje
Accommodatie: Diverse lodges

Foto van deze vakantie

Na 10 uur vliegen land je in een compleet andere wereld met zebra's, springbokjes, acacia's, gravelwegen, sympathieke Afrikanen, veel ruimte om je heen en een warm woestijnklimaat. In het zuidwesten van Afrika ligt Namibië, een bijzonder land met een prachtige natuur. Het is 20x zo groot als Nederland met maar 2,2 miljoen inwoners.

Er is bijna geen tijdsverschil zodat je geen jetlag oploopt, ideaal om de dag gelijk goed te beginnen. Vanuit de luchthaven rijden we richting het zuidoosten, daar ligt de indrukwekkende Kalahari Woestijn. Een halfwoestijn die een gebied beslaat van 900.000 km² en gelegen is in Botswana, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Angola en Namibië. Het is geen grote, droge zandvlakte maar op veel plekken vind je begroeiing van acacia's en stekelige struiken. Ook al wonen er nog een een aantal Bosjesmannen (San), het is een van de meest dunbevolkte gebieden ter wereld. En dat is te merken, we rijden kilometers lang en komen vrijwel niemand tegen. Onderweg passeren we de Steenbokskeerkring en rijdt er een Kalahari-ferrari (kar met ezel) naast ons.

Kalahari woestijn
Eenmaal aangekomen in de Kalahari Anib Lodge maak ik gelijk kennis met het verzamelvolkie (wevertjes), deze vogeltjes maken met z'n allen een nest waarvan er een voor mijn deur hangt en ongeveer 2 x 2 meter groot is. Het brengt een gezellig fluitconcert met zich mee en de wevertjes zijn volop bezig met eten zoeken voor de kleintjes en het nest nog meer te verstevigen. Vanuit de lodge kun je paardrijtochten maken in de omgeving en gelijk van de zonsondergang genieten. Wij nemen de jeep om naar de sundowner te kijken. De zon gaat in Namibië vroeg en snel onder. Tijdens deze rit zien we o.a. een jakhals, springbokjes, een haas, 2 vogelsoorten waar ik de naam van ben vergeten, mangoes, struisvogels, een steenbok, oryxen, hartebeesten en koedoes. Daarna krijgen we een heerlijk 4-gangendiner en maken we voor het eerst kennis met de swingende Afrikaanse cultuur. De medewerkers van het restaurant geven een show weg van dans en muziek en hebben er duidelijk baie (veel/erg) lol in. De kok van het restaurant stamt af van de Bosjesmannen en dat hoor je duidelijk door de 'klik'-geluiden die hij produceert. Deze 'klik'-taal wordt alleen door deze stam gesproken en is heel moeilijk om te leren.

Fish River Canyon
We zijn vroeg uit de veren om tijdens een wandeling meer te leren van de Bosjesmannen. Zij leggen ons uit hoe ze in dit droge klimaat kunnen overleven en laten ons zien welke bomen en planten ze daarvoor gebruiken. We vervolgen onze rit naar het zuiden om aan het eind van de middag bij Fish River Canyon aan te komen. Onderweg zien we een wilde giraffe, wat een enorm groot beest is dat zeg!

wilde giraffe, natuurpark Namibië
wilde giraffe, natuurpark Namibië


De lunch eten we bij het kokerbomenwoud en na 5 uur rijden zijn we bij Fish River Canyon, de tweede grootste canyon ter wereld. 250 tot 500 miljoen jaar geleden is het waarschijnlijk ontstaan door de slijtende werking van een gletsjer. Je kunt hier verschillende trektochten maken vaak vergezeld door een muilezel die de bagage draagt. Omdat wij geen tijd hebben voor een meerdaagse trektocht worden we met een 4x4-wagen naar Horseshoe Camp gebracht. Op deze plek heb je geen bereik met de mobiele telefoon, zijn vrijwel geen elektrische voorzieningen en wordt het eten bereidt op een vuurtje. Je doucht hier in de open lucht met uitzicht op de canyon en slaapt in een tentje waarvandaan je een schitterende zonsondergang/-opkomst kunt zien. We eten potjie kos, een stoofpotje met heerlijk mals vlees en zitten nog lang na te genieten van het uitzicht en de plek.

Het is een magische plek, vooral als we `s ochtends aan de ene kant de maan zien ondergaan en aan de andere kant de zon zien opkomen. Hier zit een halve wereld tussen! We beginnen de dag met een flinke tocht door de canyon waarbij we hele giftige planten zien, stenen van 250 miljoen jaar oud, uitwerpsels van een katachtige en springende klifbokjes.

Fish River Canyon, zuiden van Namibië
Fish River Canyon, zuiden van Namibië


Het wordt snel warm en tijd voor ons om deze mooie plek te verlaten. We rijden een heel stuk langs de canyon om uiteindelijk aan te komen bij ons overnachtingsaccommodatie, Canon Village. De volgende dag rijden we 700 km over gravelweg om naar Sossusvlei te gaan. Onderweg lunchen we bij een Duits restaurant en delen we de rest van onze lunch uit aan de Afrikaanse kindjes in dit plaatsje. Dit is helaas een van de weinige momenten dat we echt contact hebben met de lokale bevolking. Onderweg maakt onze chauffeur een noodstop en springt de bus uit. Met een stok in zijn hand probeert hij een gespikkelde Kaapse Cobra te vangen. En dat lukt hem, we kunnen van dichtbij kennis maken met een van de giftigste slangen van Afrika. Rond 14.00 uur komen we aan bij Namib Desert Lodge waar we de laatste twee nachten verblijven en waar we nog even lekker bij het zwembad kunnen relaxen.

Sossusvlei
Weer komt de wake-up call rond half 5 en stappen we om 5 uur in het busje om naar Sossusvlei te rijden. Nog voor zonsopkomst komen we daar aan en zien we veel dieren zoals oryxen, springbokjes en struisvogels. Ook zien we dat je vanuit een luchtballon de zonsopkomst kunt zien en zijn stiekem een beetje jaloers. We moeten overstappen in een 4x4 anders kun je niet bij de spectaculaire duinen van Sossusvlei komen. Als we daar aankomen hebben we ruim de tijd om de duinen te beklimmen en van de mooie natuur te genieten. Ik besluit om ook naar Death Vlei te lopen, wat nog een behoorlijk eind is in deze hitte, maar wel de moeite waard. Death Vlei betekent 'dood moeras' en laat een aantal dode acacia's zien tegen een achtergrond van de hoogste duinen ter wereld, een prachtig kleurschouwspel.

Sossusvlei, Death Vlei, Namibië
Sossusvlei, Death Vlei, Namibië


Wij rijden terug om vanuit de lodge een tocht te maken om de zonsondergang te bekijken. De laatste deze reis want morgen zitten we weer in het vliegtuig terug. Met een hele leuke vrouwelijke gids maken we een tocht door Namib Naukluft Nationaal Park en zien verschillende dieren maar vooral een prachtige natuur, wat weer wordt afgesloten met een overweldigende zonsondergang. Onder het genot van een Windhoek Lager (biertje) proosten we op een geslaagde trip! Als we terug zijn bij de lodge kunnen we eten pakken bij het buffet en daarna gaat iedereen op tijd naar bed.

African sundowner, Zonsondergang Afrika, Namibië
African sundowner, Zonsondergang Afrika, Namibië


Verrassing
De volgende ochtend moeten we al om 3.30 uur opstaan. Na wat tegenstribbelingen vanuit de groep blijkt dat er een verrassing voor ons op het programma staat en doen we dus maar wat er van ons gevraagd wordt. Als we weer terugrijden naar Sossusvlei begint er bij een aantal al een belletje te rinkelen. En ja hoor, als we bij de entree aankomen blijkt dat wij ook een ballonvlucht gaan maken over de duinen van Sossusvlei. Gelukkig kan ik er niet lang over nadenken en zit ik binnen een uurtje op 600 meter hoogte, anders had ik het toch wel eng gevonden denk ik. We zien een groep koedoes en varen er zo dicht overheen dat we ze zelfs horen galopperen. Het is een machtig gevoel om zo boven de natuur te zweven en er toch zo dichtbij te zijn. De ballonvaart duurt ongeveer een uur en we zien de zon opkomen! Op het einde varen we nog heel dicht over de duinen heen waarna we landen. En zoals de bestuurder zei:”iedere landing is een gecontroleerde crash” en dat merken we, op de zijkant komen we tot stilstand waarna we eruit klimmen. Als de ballon weer is opgevouwen rijden we een stukje verder waar een champagne-ontbijt op ons staat te wachten. Deze verrassing is zeker geslaagd!

Ballonvaart Namibië, Sossusvlei
Ballonvaart Namibië, Sossusvlei


Windhoek
We rijden terug naar de hoofdstad Windhoek waar we nog even tijd hebben om naar de Craft Market te gaan. De souvenirs die ze hier hebben, hadden ze ook in de lodges en daar had ik al wat gekocht. We worden naar de luchthaven gebracht waar we weer aan de terugvlucht beginnen. Deze keer wel in de business class waar we weer verwelkomd worden met champagne, wat een luxe vandaag! Na 10 uur vliegen sta ik op de luchthaven van Frankfurt en moet ik zeker nog het hele weekend bijkomen van deze baie indrukwekkende maar wel zware reis.

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Zuid-Afrika Reiscenter, Air Namibia en Namibia Tourism Board Frankfurt.

Naar het zuiden!
Veel Nederlanders gaan naar Namibië om de Big Five te spotten. In het zuiden van Namibië komen deze dieren niet of nauwelijks voor. De indrukwekkende en unieke natuur is daarentegen zeker wel een reden om naar het zuiden af te reizen. Slechts 10% van alle toeristen brengen een bezoek aan het zuiden waardoor het nog relatief rustig is. Wil je toch ook de Big Five zien, trek dan nog een week uit en reis door naar Etosha Nationaal Park in het noorden.

Heb je interesse in een reis naar Namibië? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Namibië, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen