Bulgarije: Wist je dat?

Het mooie landschap van Bulgarije
Het mooie landschap van Bulgarije

Bulgarije ligt in het oosten van Europa en maakt deel uit van de Balkan. Het land is voor toeristen een mooie vakantiebestemming en heeft veel te bieden: mooie bezienswaardigheden, een intrigerende cultuur en een mooi natuurlandschap. Hoeveel weet jij al over dit land? Hieronder staan een aantal leuke, verrassende en informatieve weetjes over Bulgarije.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wist je dat...

... Bulgarije een van de oudste landen van Europa is? Het land is ontstaan in het jaar 681 en wordt nog steeds gezien als het hart van de Balkan.

... Het Rilaklooster een van de meest unieke bezienswaardigheden van Bulgarije is? Bij dit klooster ligt een zeer bijzonder kruis. Op dit houten kruis zijn 140 Bijbeltaferelen met 1.500 verschillende figuren afgebeeld. Alles is op zeer kleine schaal afgebeeld, de grootste figuur is namelijk niet groter dan een rijstkorrel. Het kruis is vervaardigd door de monnik Raphail, die daar zo’n 12 jaar over deed.

Daken van het Rilaklooster
Daken van het Rilaklooster


... Bulgarije een echt fietsland is? Vooral rond de prachtige bergen in het zuiden van het land zijn vele fietsroutes uitgezet, die een aantrekkelijke uitdaging vormen voor fietsfanaten. In de meeste toeristengebieden zijn fietsen te huur.

... De Bulgaar Professor John Vincent Atanassoff de uitvinder was van de allereerste elektronische computer ter wereld? Samen met de net afgestudeerde student Clifford Berry ontwikkelde hij die tussen 1939 en 1942.

... Bulgaren bijzonder bijgelovig zijn? Zo is men ervan overtuigd dat als je je handtas op de grond zet, dit onvermijdelijk tot geldverlies leidt. Daarnaast dient een boeket bloemen dat je aan iemand geeft, altijd uit een oneven aantal bloemen te bestaan. Een boeket met een even aantal bloemen is namelijk gebruikelijk bij een begrafenis.

... Bulgaarse rozenolie een van de bekendste exportproducten van Bulgarije is? De olie wordt geproduceerd in de regio Kazanlak en wordt wereldwijd in vele parfums gebruikt.
Productie van rozenolie
Productie van rozenolie


... In Bulgarije men ervan uitgaat dat als je een koffie besteld je een espresso bedoelt. Als je een normale koffie wilt bestellen, dan moet je om een 'Large Coffee' vragen.

... Bulgaren wat 'ja' en 'nee' betreft tegenovergestelde hoofdsignalen hanteren dan andere Europeanen? In Bulgarije schud je namelijk 'nee' als je 'ja' bedoelt en knik je 'ja' als je 'nee' bedoelt. Dit is een uniek en opmerkelijk verschil in lichaamstaal, dat vaak tot hilarische maar soms ook tot pijnlijke misverstanden kan leiden.

... Hristo Stoichkov een van de meest bekende Bulgaren is? Deze zeer goede voetballer speelde lange tijd bij de Spaanse topclub FC Barcelona. Bovendien maakte hij deel uit van het Bulgaarse nationale voetbalelftal dat tijdens het WK voetbal van 1994 in Amerika de halve finale haalde. Hristo Stoichkov heeft in zijn carrière ook de trofee voor ʹEuropees voetballer van het jaarʹ gewonnen.

... Het respecteren van het zebrapad als vrijhaven voor de voetganger ook een belangrijk cultuurverschil is? In Bulgarije is het niet gebruikelijk dat iedereen voor je stopt als je over het zebrapad loopt. Dit is trouwens iets waar je in meerdere mediterrane landen tegenaan kunt lopen.
Zebrapad in Bulgarije
Zebrapad in Bulgarije


... Behalve de koffie ook de alcoholische dranken in Bulgarije over het algemeen veel sterker zijn dan in Nederland? Bulgaren zijn stevige drinkers, dus het alcoholpercentage van bijvoorbeeld bier en wijn is in Bulgarije vaak een stuk hoger dan in Nederland.

... Bulgaren naast hun verjaardag ook een naamdag vieren? De Orthodoxe kerk kent veel heiligen en die hebben allemaal een eigen dag waarop ze geëerd worden. Wanneer iemand dezelfde naam als een heilige heeft of een naam heeft die op die van de heilige lijkt, dan heeft hij/zij een naamdag op de dag dat deze heilige geëerd wordt. Een naamdag wordt, net als een verjaardag, met veel eten, drinken en muziek gevierd.

... Een bijkomend voordeel van Bulgarije als vakantiebestemming is dat de prijzen er een stuk lager liggen dan bij ons?

... Ze in Bulgarije gebruik maken van een ander alfabet, namelijk van het cyrillisch alfabet? 
Het cyrillisch alfabet
Het cyrillisch alfabet


... Er in Brazilië om de vijf jaar een nieuwe president wordt gekozen?

... In Bulgarije men niet met de euro betaald? Hoewel het land sinds 1 januari 2007 lid is van de EU, behoort het land nog niet tot de eurozone. De nationale munteenheid van Bulgarije is de lev. 

... Bulgaarse muziek wereldwijd zeer geliefd is doordat deze onregelmatige maatsoorten heeft. Daarnaast komen uit Bulgarije een aantal wereldberoemde operazangers, muzikanten en componisten, zoals Pancho Vladigrev, Boris Christoff en Anna-Maria Ravnopolska.

... Een bezoekje aan Bulgarije zeker de moeite waard is?! In deze video zie je waarom !

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

30 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,4

Gerelateerde artikelen