Het klimaat van Bulgarije

De Zwarte Zee kust van Bulgarije
De Zwarte Zee kust van Bulgarije

Bulgarije is een land met een gematigd landklimaat. Dit wil zeggen dat het land warme en lange zomers kent en koude winters. Het Balkangebergte zorgt ervoor dat er een tweedeling ontstaat in het land qua klimaat, waardoor er in het zuiden een meer mediterraan en zachter klimaat heerst.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Zwarte Zee en Balkangebergte

Het klimaat van Bulgarije wordt sterk bepaald door de Zwarte Zee en natuurlijk het Balkangebergte. Het noorden van Bulgarije is hierdoor een uitgesproken landklimaat, waardoor de zomers heet zijn en de winters koud. Meer richting het zuiden van Bulgarije en ook aan de zuidzijde van het gebergte begint de klimaatscheiding. Er komt een steeds zachter klimaat naarmate je dichter bij Griekenland komt. Dit klimaat heeft het meeste weg van een mediterraan klimaat. De Zwarte Zee zorgt in het voorjaar en zomermaanden voor de nodige verkoeling, in het najaar zorgt het er juist vaak voor dat het zeewater nog warm is, waardoor de temperaturen dan hoger liggen dan in het westen van Bulgarije.

Temperaturen

De gemiddelde temperatuur in Bulgarije is 23 graden van april tot en met september. In de zomers wordt het er echter veel warmer. Dan loopt de temperatuur in het zuiden op tot wel 35 graden. Langs de kust wordt zo'n 30 graden in de zomer. De winters zijn weer veel kouder dan de zomers. Dan liggen de temperaturen tussen de -4 graden en 6 graden. Sowieso is het over het algemeen 2 graden koeler in het noorden aan de kust dan in het zuiden. De gemiddelde watertemperatuur van de Zwarte Zee kan in de zomer oplopen tot zo'n 28 graden.

Zomer in Bulgarije
Zomer in Bulgarije
Vraag gratis een offerte aan

Neerslag

Er valt gemiddeld 600 millimeter regen per jaar in Bulgarije, al valt er in de bergen vaak meer regen. Hier komt er zo'n 1.000 millimeter per jaar naar beneden, vaak in de vorm van sneeuw. In het zuiden valt de meeste regen in de herfst, terwijl in de rest van het land juist veel regen valt in de zomer. Zo valt er in de maanden mei en juni de meeste regen van het hele jaar. De minste regen valt er in de maanden januari en februari. Er is regelmatig overlast door de regen die er valt. Er kunnen opeens heftige onweersbuien ontstaan die er weer voor zorgen dat er overstromingen ontstaan. Hierdoor zijn er regelmatig wegen afgesloten.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Bulgarije zijn de zomermaanden. Juli en augustus zijn perfect voor zon- en strandvakanties, maar weer te warm als je een stedentrip wilt maken. Dan kan je het beste gaan in het voorjaar, rond april of mei of in het najaar, rond september. Skiën kan je ook in Bulgarije. Dan zijn de maanden januari en februari weer de beste periode. Skiën is mogelijk in het Rilagebergte.

Sneeuw in de bergen
Sneeuw in de bergen


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,1

Gerelateerde artikelen