Rondreizen Bulgarije

Fort Veliko Turnovo
Fort Veliko Turnovo

Bulgarije is een land gelegen in het zuidoosten van Europa, op de Balkan. Ten noorden van Bulgarije ligt Roemenië, ten westen Servië en Macedonië, ten zuiden Griekenland en Turkije en ten oosten van het land ligt de Zwarte Zee. Het land heeft 378 km aan kustlijn en het terrein is vrij vlak, alleen in het oosten is het bergachtig. De hoogste berg is de Musala (2.925 m). De totale oppervlakte van Bulgarije is 110.879 km² en er wonen ongeveer 7.534.000 mensen.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Praktische informatie

Bij een rondreis door Bulgarije wordt het aanbevolen om van tevoren op de hoogte te zijn van verschillende zaken. Hieronder worden de belangrijke punten besproken.

Visum & inentingen

Inwoners van de Europese Unie hebben geen visum nodig voor Bulgarije. Je hebt wel een geldige ID-kaart of paspoort nodig. Er zijn geen verplichte inentingen voor reizen naar het land, maar het wordt aangeraden gevaccineerd te zijn tegen DTP en Hepatitis A. Vraag gratis een offerte aan

Vervoer

Bulgarije heeft vier internationale luchthavens: Sofia, Boergas, Plovdiv en Varna. Sofia is de grootste van de vier en is het best bereikbaar vanuit Nederland, met vluchten van Amsterdam, Eindhoven en het Duitse Weeze. Vanuit Amsterdam zijn alle vier de luchthavens te bereiken.

Via het wegennet van Bulgarije kan je de meeste plaatsen goed bereiken, maar de kwaliteit van de wegen is wel ondermaats. Meer dan de helft valt in de laagste categorie van wegkwaliteit. Wees tevens voorzichtig op de weg, zeker in het donker. Er zijn meldingen geweest van criminelen die zich ('s avonds) voordeden als verkeerspolitie. Overnachten in de auto wordt ook afgeraden.

De goedkoopste en snelste manier om met het openbaar vervoer rond te reizen in Bulgarije is per bus. Voor €12-15,- heb je al een enkeltje Sofia-Zwarte Zee. Het probleem is wel dat de buschauffeurs vaak geen Engels spreken. Dan is per trein reizen misschien een betere optie, alhoewel je dan moeilijker op bestemmingen buiten de grote steden komt.

Klimaat

Gelegen op de grens tussen twee klimaatzones, de Mediterraanse en de Oost-Europese, is het klimaat in Bulgarije heel divers. Dankzij de vele bergruggen en valleien kunnen er op een relatief korte afstand grote verschillen zijn in het weer. Gedurende de winter is het Oost-Europese landklimaat dominant, wat zorgt voor koude winters met veel sneeuwval. In de zomer overwint het Mediterraanse klimaat, wat zorgt voor heet en droog weer. In het hoger gelegen noorden is over het algemeen een graad kouder en regent het meer dan in de laaglanden van het zuiden.

In de hoofdstad Sofia is het in januari gemiddeld -3°C en in augustus 28°C. In het zuiden van het land kan de temperatuur soms boven de 40°C komen. Het weer aan de Zwarte Zee kust is gedurende de zomer milder dan het binnenland, maar in de winter zorgt de zee voor harde wind en zelfs stormen.

Bevolking

Bulgaren zijn een vriendelijk en geïnteresseerd volk, meer dan sommige andere Oost-Europeanen. 'Dobar den', Bulgaars voor goedendag, is een veelgebruikte groet. 'Kakvo stavo', hoe is het, volstaat bij de jongere generatie. Een groot deel van de bevolking is religieus, 60% is Grieks-orthodox en 8% islamitisch. Ongeveer een vijfde is niet (openlijk) religieus. Driekwart van de bevolking is Bulgaars en ongeveer een kwart is Turks. Die laatste wonen voornamelijk in het uiterste zuiden van het land en in het noordoosten.

Wat je niet mag missen

-Plovdiv, de oudste stad van Bulgarije en Europa. Tientallen eeuwenoude, zelfs millennia oude gebouwen, waaronder een antiek theater zijn de belangrijkste trekpleistes van de stad.
-De stranden en historie van Nessebar. Eerst lekker aan de Zwarte Zee liggen en later op de dag de nabije ruïnes ontdekken.
-Veliko Turnovo. Deze studentenstad is rijk aan musea en historische plekken en heeft 's avonds een wild nachtleven.
-Pleven Panorama, een prachtig panorama van de Russisch-Turkse Oorlog van 1877-78.
-De bergen van Bulgarije. Het land heeft enkele goede skigebieden, die tevens zeer goedkoop zijn.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen