Cultureel erfgoed van Bulgarije

Rila Klooster Bulgarije
Rila Klooster Bulgarije

In Bulgarije staan diverse monumenten en natuurwonderen die veelal verklaard zijn als cultureel erfgoed van de UNESCO. Laat je betoveren door als het moois dat Bulgarije jou te bieden heeft, van graven en beeldhouwen tot kerken en kloosters! Wandel door een van de natuurparken en geniet van al de mooie flora en fauna die je tegen zult komen.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Thracisch graf; Sveshtari

In het noorden van Bulgarije ligt een graf wat afkomstig is uit de 3e eeuw voor Christus. Als je naar binnen loopt zul je versteld staan van de unieke mengsels van kunst en architectuur. Dit is vooral het geval in de begrafeniskamer. De grafkoepel is erg klein, maar dat maakt het graf niet minder mooi. De schilderijen zijn nog steeds in oorspronkelijke staat en prachtig om te zien. Deze schilderijen zijn gemaakt door de Thraciërs, die vanaf 6000 voor Christus nederzettingen in Bulgarije stichten.

Belogradchik kasteel
Belogradchik kasteel

Thracisch graf; Kazanlak

Naast het Sveshtari graf, was Kazanlak een van de beroemdste monumenten van de Thraciërs. Pas in 1944 werd het graf ontdekt. De gang is 1.5 m lang, 1.12 m breed en 2.24 m hoog. Vanuit deze gang kom je uit in het overkoepeld graf die 3.25 m hoog is en een diameter heeft van 2.65 m. Het graf is gebouwd met bakstenen en werd wereldberoemd door de prachtige muurschilderingen die vrijwel uniek waren. De beelden die er staan tonen scènes van het dagelijks leven.
Vraag gratis een offerte aan

Unieke Madara Horseman

Een prachtig monument is het beeld van Madara Horseman. In de 8e eeuw heeft een anonieme beeldhouwer een prachtig beeld gehouwen in een rots. Hij heeft een hulpje van de koninklijke horseman uitgebeeld. De inscripties die rond te figuren staan maken de historische betekenis van de afbeelding gelijk een stuk duidelijker. In de oude Griekse taal vertellen zij over de Bulgaarse heersers en belangrijke gebeurtenissen. De oudste inscriptie is afkomstig uit de 8e eeuw. Je kunt de Horseman Madara dichtbij het dorp van Madara vinden.

Boyana kerk in Sofia

Een belangrijk oudheidkundig gebouw is de Boyana kerk in Sofia. Het heeft een uitzonderlijke historische en artistieke betekenis. De kerk kun je terugvinden op de berg van Vitosha. Het oudste deel is al gebouwd in de 11e eeuw! Het opslagdeel van de kerk werd in 1295 gebouwd, waarna de rest van de kerk in de 19e eeuw af is gemaakt. Het mooiste gedeelte van de kerk zijn de muurschilderingen, afkomstig uit 1259. Er zijn 89 scènes afgebeeld, die meer dan 240 menselijke beelden bevat. Deze scènes zijn een ware kunstgalerij.

Boyana Kerk Sofia
Boyana Kerk Sofia

De kloosters van de Rots van Ivanovo

In dit gebied zijn er vele middeleeuwse kerken en kloosters uit de rots gesneden. Vele kluizenaars leefden hier tussen de 3e en 17e eeuw. De kamers hebben over het algemeen een hoogte van 6-10 meter. De kamer worden verbonden door een reeks trappen, passages en galerijen. De kloosters zijn bedekt met beelden van de Bijbelse thema's. Daarnaast zijn er verschillende figuren zichtbaar. Doordat de beelden zo'n grote artistieke waarde hebben, is het een grote bezienswaardigheid. Jaarlijks komen er vele toeristen naar deze plek om de kloosters te bekijken. De mooie decoraties zijn het bewijsmateriaal dat de kwaliteit van de Bulgaarse middeleeuwse kunstacademie zeer hoog was. Sinds 1979 zijn de kloosters opgenomen in het Register van de Wereld van Historische plaatsen. Je kunt de kloosters terugvinden op 20 kilometer van Rousse.

de Rila kloosters
de Rila kloosters

Het Rila Klooster

Een zeer heilige plaats voor Bulgaren is het Rila Klooster. Het is een gedeelte van hun nationale identiteit en geloof. In de 10e eeuw kwamen aanhangers van Bulgaarse kluizenaar en heilige Ivan Rilski op het idee om dit klooster op te richten. Het klooster behoort tot het meest significante culturele centra van Bulgarije. Het Rila klooster is een keer volledig afgebrand, maar in de 19e eeuw is het weer herbouwd. Tot nu toe is het Rila klooster het grootste renaissancemonument van Bulgarije. Nog steeds wordt het klooster gebruikt. Ze hebben een eigen bibliotheek, een historisch museum en een museumtentoonstellingen met een paar onderwerpen. De mooie schilderingen die in de kerk aanwezig zijn, zijn geschilderd door de beroemdste vertegenwoordigers van de Bulgaarse renaissance artistieke school.

Natuurpark Sreburna

In het noorden van Bulgarije, bij de delta van de rivier de Donau, ligt het natuurpark Sreburna. Dichtbij het natuurpark ligt de delta van de rivier de Donau. Het meer wat in het park ligt, is 1,5 meter diep en wordt gevoed door water uit de Donau. In de winter is het water steenkoud, maar in de zomer kan het oplopen tot 28°C. Er leven vele planten en dieren in het natuurpark, omdat het een ideale leefomgeving kent. Meer dan 160 soorten vogels, waarvan er 90 broeden, komt jaarlijks naar Sreburna toe om een tussenstop te maken. In 1977 werd het natuurpark Sreburna opgenomen in de lijst van beschermde biosfeer natuurgebieden van de UNESCO. In 1983 werd het tevens toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen