Mooiste plekken Bulgarije

Maria Hemelvaart kathedraal in Varna
Maria Hemelvaart kathedraal in Varna

Veel mensen denken bij een vakantie naar Bulgarije al snel aan de stranden aan de Zwarte Zee. Toch heeft dit land veel meer te bieden. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de enorm diverse en natuurrijke omgeving en cultuurliefhebbers zullen hun ogen uitkijken in de vele kloosters en kerken. 

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De Zeven Rila Meren

Rila is een plaatsje in het gelijknamige gebergte in het westen van Bulgarije. Tussen de bergen liggen de Zeven Rila Meren. Het water in de meren is afkomstig van de gletsjers in de bergen en is daardoor ontzettend helder. In de winter valt er in het gebergte genoeg sneeuw om er te kunnen skiën, dus in de zomer is er ook meer dan genoeg gletsjerwater om de meren te vullen. De zeven meren liggen redelijk dicht bij elkaar, maar het kost je wel snel meer dan 6 uur om een wandeling langs alle meren te maken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om met de skilift naar de top van de berg te gaan voor een prachtig uitzicht over de Zeven Rila Meren.

Uitzicht over Rila meren
Uitzicht over Rila meren

Klooster van Rila

De zeven meren zijn niet het enige waar Rila om bekendstaat. Het klooster van Rila is misschien wel nóg bekender en mooier. Op 1.150 meter hoogte ligt dit bijzondere heilige bouwwerk met al haar pracht en praal. Het klooster bestaat uit meerdere gebouwen die tegenwoordig zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het klooster werd in de tiende eeuw gebouwd en heeft sindsdien het nodige te verduren gehad. Zo werd het meerdere keren geplunderd en gedeeltelijk afgebrand. In enkele delen die opnieuw zijn opgebouwd zijn duidelijk de invloeden terug te zien van de Ottomanen, die eeuwenlang in Bulgarije regeerden. De bijzondere orthodoxe kerk is van binnen versierd met ruim 1.200 fresco's in allerlei kleuren. Het Rila klooster behoort zonder twijfel tot de mooiste plekken van Bulgarije.

Kleurrijke Rila klooster
Kleurrijke Rila klooster
Vraag gratis een offerte aan

Veliko Tarnovo

Tijdens het Tweede Bulgaarse Imperium in de twaalfde tot veertiende eeuw was Veliko Tarnovo de hoofdstad van Bulgarije. Hierdoor heeft de stad ontzettend veel historische waarde voor het land. Cultuurliefhebbers mogen een bezoekje aan de middeleeuwse stadsburcht zeker niet overslaan. Daarna zul je je ook niet snel vervelen, want er is nog veel meer te zien. Zo kun je ook naar het Sarafkinahuis en de oude bazaar gaan of simpelweg een wandeling maken langs alle Ottomaanse gebouwen. Het stadje is bovendien bijzonder fotogeniek dankzij haar ligging rond de Yantrarivier en tussen drie hogen bergen in.

Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo

Pirin Nationaal Park

Het Pirin gebergte ligt in het Pirin Nationaal Park in het zuidwesten van Bulgarije, ten zuiden van het Rila gebergte. Het Pirin gebergte wordt tijdens een groot deel van het jaar voornamelijk bezocht door wintersporters, want dankzij de hevige sneeuwval ontstaan er mooie pistes. Daarnaast is het Pirin Nationaal Park rijk aan meer natuurschoon dan dat. Zo vind je er oude Bailusheva pijnbossen, kalksteenrotsen, het Tevno meer en de Demjanica rivier die allen mooie plaatjes opleveren. Tot slot kun je hier 's nachts wegdromen onder een adembenemende sterrenhemel.

Sterrenhemel boven Tevno meer, Pirin Nationaal Park
Sterrenhemel boven Tevno meer, Pirin Nationaal Park

Plovdiv

Nog een ongelooflijk mooie plek in Bulgarije is Plovdiv, een stad die over zeven heuvels verspreid ligt. Het is de beste plek om kennis te maken met de rijke historie van Bulgarije. Het Romeinse amfitheater van Philippopolis uit de tweede eeuw n.C. is zeer goed bewaard gebleven en tegenwoordig zelfs nog in gebruik voor zomerse concerten. Daarnaast vind je hier een van de oudste klokkentorens van Europa: de klokkentoren op de Sachat Tepe-heuvel. Zelfs ondergronds kun je mozaïeken bewonderen in de passage onder de Tsaar Boris III-boulevard. Naast het oude deel van de stad heeft Plovdiv een levendig modern deel dat functioneert als centrum voor handel en cultuur. 

Romeinse theater van Philippopolis, Plovdiv
Romeinse theater van Philippopolis, Plovdiv

Devetashkata grot

De Devetashkata grot ligt op slechts 18 km van Lovech in het noorden van Bulgarije. De grot is tussen de 60 en 100 meter hoog en niet volledig gesloten. Zo zitten er grote openingen in de bovenkant van de grot die zonnestralen doorlaten. Het is ongetwijfeld een van de mooiste plekken van Bulgarije en bovendien een van de oudste. Er zijn tekenen gevonden van menselijke aanwezigheid die stammen uit 70.000 jaar v.C. De hal van de grot is 2.400 m², wat een bezoek aan de Devetashkata grot nog indrukwekkender maakt. 

Devetashka grot
Devetashka grot

Alexander Nevski-kathedraal, Sofia

De Alexander Nevski-kathedraal ligt in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Achter deze prachtige kathedraal gaat een indrukwekkend verhaal schuil. Het is namelijk gebouwd ter herinnering aan omgekomen soldaten tijdens de oorlog tussen Rusland en Turkije, waarin Rusland het gebied probeerde te bevrijden van de Ottomanen. De Alexander Nevski-kathedraal is gebouwd tussen 1892 en 1912 en is sindsdien een van de meest kenmerkende monumenten van Bulgarije. 

Alexander Nevski Kathedraal, Sofia
Alexander Nevski Kathedraal, Sofia

Belogradtsjik kasteel

Het gebied rond het dorpje Belogradtsjik (Belogradchik) staat bekend om de bijzondere rotsformaties. Elke rots heeft een eigen naam gekregen op basis van de vorm en over een aantal rotsen gaan bijzondere legendes de rondte. Het Belogradtsjik kasteel ligt te midden van deze rotsen, wat het een woest karakter geeft. Er wordt meer dan eens gezegd dat het Belogradtsjik kasteel een inspiratiebron was voor het grimmige Mordor uit The Lord of the Rings. De eerste delen van het kasteel zijn gebouwd in de Romeinse tijd met de rotsen als natuurlijke barrière. In de veertiende eeuw breidde Tsaar Vidin Ivan Stratsimir het kasteel uit, maar de Ottomanen verwoestten dit grotendeels weer. De Ottomanen bouwden vervolgens hun eigen deel bij het kasteel in de negentiende eeuw. De bewogen geschiedenis van het kasteel zie je duidelijk terug tijdens een wandeling door de hallen van het kasteel en over de muren. 

Belogradchik kasteel
Belogradchik kasteel

Buzludzha

Buzludzha is het communistische monument op de top van een berg. Op deze berg vond de laatste strijd plaats tussen de communistische beweging en de Ottomanen. In 1974 werd het monument gebouwd en werd in 1981 officieel geopend. Het bijzondere aan het monument is dat het lijkt op een UFO. Vanbinnen is 510 m² aan mozaïek gemaakt en het gehele plafond is versierd met het communistische logo. De buitenkant van het monument is gemaakt van natuurlijke stenen die zijn verzameld langs verschillende rivieren in heel Bulgarije. Helaas is een deel van de mozaïeken vernield en een ander deel is vergaan door de natuur. Totdat het gebouw wordt gerestaureerd kan je in verband met veiligheidsredenen niet binnen in het monument, maar je kan je wel nog de UFO van buiten bekijken.

Verlaten communistisch monument
Verlaten communistisch monument

Rozen- en lavendelvallei

Een van de mooiste plekken van Bulgarije is de rozen- en lavendelvallei. De vallei ligt in het centrum van Bulgarije, vlakbij Kazanlak. Aan de voet van het Stara Planina-gebergte vind je de 30 kilometer lange vallei die vol staat met rozen. De rozen staan in bloei in mei en juni en geven de hele omgeving een bijzonder romantische sfeer. De inwoners van de omliggende plaatsen vieren de bloeiperiode uitgebreid met rozenfestivals. Van een deel van de rozen wordt de bekende Bulgaarse rozenolie gemaakt die je het hele jaar door kunt kopen. Iets minder bekend zijn de lavendelvelden die te vinden zijn in hetzelfde natuurgebied en doen denken aan de Franse Provence. 

Lavendelveld bij Kazanlak
Lavendelveld bij Kazanlak


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen