Bulgarije van A tot Z

Baba Vida Kasteel Bulgarije
Baba Vida Kasteel Bulgarije

A van Arbanasoi

Dichtbij het stadje Veliko Turnovo ligt het museumdorp Arbanassi. De mooie villa's die volledig ommuurd zijn liggen aan onverharde paden. Als het heeft geregend zijn deze wegen niet meer toegankelijk. Arbanassi bestaat uit 2 kloosters en 5 typische kerkjes. Daarnaast kun je het paleis van de vroegere dictator Zjivkov bekijken. Hij had de leiding in de jaren `60 toen de communistische tijd heerste. De geruchten gaan dat het dorp in de 15e eeuw gesticht is door de Albanezen. Zij waren op de vlucht voor de Turken, omdat de opstand tegen hen mislukt was. In de 17e en 18e eeuw was het dorp erg belangrijk voor de handel met Italië, Oostenrijk, Hongarije, Rusland, Roemenië en India. Daarnaast was het de schakel tussen het westen en Constantinopel. Nu is het dorp een echte museumstad. Er staat ongeveer 80 huizen, waarvan er enkele zeer bijzonder zijn zoals Konstanzalieva, Chamurova en Lecheva.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Baba Vida kasteel

In het noordwesten van Bulgarije ligt het kleine stadje Vidin met zijn prachtige bezienswaardigheden. Eén daarvan is het aan de oevers van de rivier de Danube gelegen Baba Vida kasteel. Als je op het kasteel staat zul je een prachtig uitzicht hebben over het stadje. Baba Vida is gebouwd in de 10e eeuw op de plek waar eerst het oude Romeinse fort Bononia heeft gestaan. Rondom het kasteel staan grote, dikke muren die Baba Vida beschermen. Om indringers te weren zijn er naast de muren grachten aangelegd met water uit de rivier de Danube. Het kasteel is niet meer bewoond, maar heeft alleen een historische betekenis. Het kasteel wordt nu vooral gebruikt voor theatervoorstellingen of het opnemen van films.

C van Chiprovtsi

Aan de voet van het Yazova gebergte ligt een prachtige vallei aan de Chiprovska Ogosta rivier. In deze vallei ligt het Chiprovtsi klooster. Op 4 kilometer afstand ligt het plaatstje Chprovtsi, die bekend staat om zijn tapijtindustrie. Het klooster heeft als bijnaam St. John of Rila en is gebouwd in de 10e eeuw. Chiprovtsi is door overnames diverse keren in andermans bezit gekomen. Daarnaast is het ook menig maal vernield en beroofd. Vraag gratis een offerte aan

D van Deaf Stones

In het zuiden van Bulgarije ligt een rots van 10 meter hoog. Deze rots is zeer bijzonder door de grote gaten die erin verwerkt zijn. De gaten lijken op kamertjes, maar men weet niet wat de betekenis ervan is en hoe het is gemaakt. Wat ze wel weten is dat de Thraciërs hier voor hebben gezorgd. In de rots ligt een trap met 33 treden. Op de 19e tree vind je een platform. Om bovenaan te komen hoef je slechts 7,5 meter te lopen, waar je een heilige kamer vindt die een afmeting heeft van 3 bij 3 meter.

E van Elias Canetti

Van 1905 t/m 1994 leefde de Bulgaarse Elias Cannetti, een Duitstalige schrijver. In 1981 werd hij beloond voor zijn werk met de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij heeft o.a. Die Blendung, 3 toneelstukken, Die Stimmen von Marrakesch en Die gerettete Zunge geschreven.

F van Folklore

Als toerist zul je zien dat Bulgarije nog steeds erg rijk is aan folklore. Een fenomeen hiervan is het vuurdansen, wat al vele eeuwen gedaan wordt in het land. Op 21 mei vieren de Bulgaren de dag van de heilige Constantine en Elene. De beoefenaars lopen dan met bloten voeten op hete kolen. Eerst werd dit alleen gedaan in landelijke dorpjes, maar het wordt nu ook steeds vaker gevierd in toeristische gebieden om de zomer aan te kondigen. De vrouw des huizes zorgt dat er voor zonsopgang een vers brood gebakken is, die gedecoreerd wordt met symbolische beelden en magische tekens. Dit doen zij om er zeker van te zijn dat ze een rijke oogst krijgen. De vrouw is ook verantwoordelijk voor het avondmaal wat meestal bestaat uit een kip gevuld met rijst en wijn.

G van Granny Marta

Op 1 maart wordt het begin van de lente gevierd, wat ook wel Granny Marta wordt genoemd. Elk persoon geeft een cadeau aan degene die ze liefhebben. Over het algemeen geven de Bulgaren elkaar een cadeautje wat gemaakt is van garen. Het bestaat uit een jongen en een meisje die de kleuren rood en wit dragen. Het is de bedoeling dat je het cadeau opspeld als je er een krijgt. Je mag het alleen af doen als je een ooievaar gezien hebt. Het cadeau wordt dan in de bloesemboom gehangen. De traditie stamt uit het jaar 681 en wordt alleen in Bulgarije gevierd.

H van Hoofdstad Sofia

Sofia ligt in het westen van het land aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitoshagebergte. Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en één van de oudste nederzettingen in Europa. De stad is een prachtige mix van diverse culturen en herbergt vele erfenissen uit het verleden. Als je door het centrum loopt proef je de rijke geschiedenis van stad en land. Er zijn vele imposante kerken en overheidsgebouwen, aantrekkelijke parken en pleinen en de soms grimmige overblijfselen uit het communistisch tijdperk. Ook herbergt de stad de grootste kathedraal van de Balkan, de Alexander Nevski Kathedraal.

Hoofdstad Sofia
Hoofdstad Sofia


Tegenwoordig is Sofia een moderne en drukke stad, het centrum van de Bulgaarse politiek, economie en cultuur. Door de harmonie van het oude en het nieuwe, krijgt de stad zijn unieke charme. Sofia heeft het luidruchtige van een hoofdstad en het vertrouwen van een compact centrum, waar alle belangrijke bezienswaardigheden te voet bezocht kunnen worden.

I van Independance Day

Op deze dag vieren de Bulgaren dat zij volledig onafhankelijk zijn van het Ottomaanse rijk. Deze feestdag is er sinds 22 september 1908 en wordt elk jaar op deze datum gevierd. In 1878 kreeg het al autonomie als zelfstandig prinsdom van het Ottomaanse Rijk, maar pas in 1908 werd het land volledig onafhankelijk.

J van Jagen

Als je van jagen houdt ben je in Bulgarije aan het juiste adres. Het land is zeer geschikt voor de jacht, omdat het vele diersoorten kent. Het is zelfs mogelijk om op een wolf te jagen. Bulgarije is qua omvang bijna 2,5 keer groter dan Nederland, maar heeft slechts de helft van de inwoners van Nederland. Er is dus veel natuur en veel mogelijkheid om te jagen.

K van Kapinovo

Dichtbij de Veselina rivier en de Elana heuvelrug ligt het Kapinovo klooster. Het klooster ligt centraal in Bulgarije en ligt slechts 18 kilometer van Veliko Turnovo af. Als je het klooster van een afstand bekijkt, zul je denken dat het een middeleeuws fort is. Men denkt dat het klooster in 1228 ontdekt is door Tsaar Ivan Assen II, maar andere zeggen dat het pas in 1272 is ontdekt. Zij denken dit omdat het oudste gedeelte van de kerk diverse inscripties staan die verwijzen naar dit jaartal.

L van Lev

De Lev is de officiële munteenheid van Bulgarije. Het is mogelijk om in Bulgarije geld te wisselen of te pinnen bij de vele wisselkantoren of banken. Let wel altijd op met de koers. Het is gewoonlijk om 5-10% fooi te geven in restaurants of andere eetgelegenheden.

M van Mavrud

Sinds 681 zijn de Bulgaren al bezig met het fabriceren van wijnen en dat heeft hen al veel successen opgeleverd. Tussen de 7e en 10e eeuw vond de eerste wijnbouw plaats. Nog steeds is de wijnbouw zeer belangrijk voor de economie van het land. In het zuiden worden vooral rode wijnen gemaakt, terwijl in het noorden meer witte wijn wordt geproduceerd. Mavrud is de naam van een rode Bulgaarse wijn.

N van Nikopolis ad Istrum

In het midden van Bulgarije liggen de ruïnes van Nikopolis ad Istrum. Waarschijnlijk was dit een belangrijk dorp in het begin van onze jaartelling omdat het de belangrijkste bevoorradingspunt van de Romeinen was op de weg van de Adriatische zee richting Constantinopel. In de omgeving kun je schitterende wandelingen maken.

O van Onderwijs

Kinderen uit Bulgarije moeten vanaf hun 7e jaar naar school en moeten verplicht 6 jaar onderwijs volgen. Helaas zijn er nog genoeg kinderen die minder jaren of helemaal niet naar school gaan zoals de Roma-kinderen. Na de 6 jaar basisonderwijs gaan sommige een vervolgopleiding doen. Onderwijs is gratis, behalve op de privé-scholen. Toen het communisme afgelopen was, is het niveau van het onderwijs gedaald. Leraren waren werkloos of kregen te weinig betaald en gingen liever les geven op de privé-scholen. Dit had als gevolg dat het gratis onderwijs achteruit ging, terwijl het niveau op de privé-scholen steeg.

P van Pleven

In het noordwesten van Bulgarije ligt de stad Pleven. Deze stad kent een enorme geschiedenis en is daardoor wereldwijd bekend geworden. Pleven grenst aan de Donau vallei en aan de overgang naar het Balkangebergte. Mede hierdoor vervult het een belangrijke streekfunctie. Toen de Romeinen in deze streek actief waren heette de stad nog Storgoziya. Toen de Romeinen waren verdreven brachten de Thraciërs de stad echt tot bloei en kreeg het de naam Plevna, dit is inmiddels verbasterd naar Pleven.

Stad Pleven, Bulgarije
Stad Pleven, Bulgarije


Q van ?

R van Rozenvallei

Midden in het centrum van Bulgarije ligt de Rozenvallei die omgeven wordt door de gebergten de Balkan en de Sredna Gora. De rozenvallei heeft wel wat weg van de bloembollenvelden in Nederland. Wanneer je door de vallei loopt zul je een heerlijke geur ruiken. Het landschap is schitterend om te zien door de vele rozen die er staan. Van deze rozen wordt de rozenolie gemaakt, een bekend exportproduct van Bulgarije. Deze olie wordt wereldwijd gebruikt voor parfums. In mei en juni staan de rozen in bloei en ook in deze tijd wordt het Rozen festival gehouden. Onderdelen van dit festival zijn het plukken van rozen en het kiezen van een mis die de naam Rose Queen krijgt.

S van Spa Resorts

Als je in Bulgarije bent, moet je zeker in een van de kuuroorden zijn geweest. Het land staat bekend om haar vele bronnen met heerlijk schoon en fris water. Vroeger bouwden ze de kuuroorden vooral op de plekken waar de natuurlijke bronnen aanwezig waren. Een groot voordeel van de kuuroorden is dat ze allemaal in een regio liggen waar het klimaat erg gunstig is. Het water bevat diverse gezonde stoffen zoals mineralen, zoutsoorten, helende gassen en microcomponenten. In bepaalde kuuroorden kun je lekker genieten van modderbehandelingen. Zo'n behandeling heeft een positieve werking op de bloedcirculatie, ademhaling en lichamelijke metabolisme.

T van Tsarevets fort

In het midden van Bulgarije ligt het plaatsje Istanbul waar het Tsarevets fort gevestigd is. Het fort ligt op de historische tsarenheuvel, waar vroeger de Thracische koningsstad heeft gestaan. Het fort is een echte aanrader als je in de buurt bent. Het biedt enorm veel informatie over de geschiedenis van de stad.

U van UNESCO

Bulgarije kent enorm veel bezienswaardigheden die door UNESCO zijn benoemd tot cultureel erfgoed. Hieronder vallen diverse graven en kloosters. Erg leuk om deze bezienswaardigheden te gaan bekijken, omdat zij je veel informatie kunnen geven over de geschiedenis van Bulgarije. Ze zijn niet voor niets tot cultureel erfgoed benoemd!

V van Veliko Turnovo

Ongeveer 200 kilometer van de hoofdstad Sofia af ligt het plaatsje Veliko Turnovo. Van 1185 tot 1293 was deze stad de hoofdstad van het Bulgaarse tsarenrijk. De stad werd gebouwd als een amfitheater en wordt al eeuwenlang bewoond. Vooral 's avonds hangt er een bijzondere sfeer en is door het spiegelen van de rivier erg romantisch. Doordat het stadje in de bergen ligt, is het altijd zeer goed beschermd gebleven voor vijanden en indringers.

W van Watersporten

In het oosten van het land ligt een mooie kustlijn waar je heerlijk kunt watersporten. Maar ook in het binnenland is het mogelijk om te gaan watersporten. De Zwarte Zee is geschikt voor surfen, zeilen, waterskiën, duiken, vissen en nog veel meer sporten! Als je graag wilt gaan zeilen kun je dat gaan doen in Balchik, Varna, Nessebar en Bourgas.

X van ?

Y van Bulgaarse yoghurt

Een wereldwijd bekend gerecht uit Bulgarije is de Bulgaarse yoghurt. Deze yoghurt is bekend geworden doordat er een speciale bacterie, Lactobacillus Bulgaricus, in de yoghurt verwerkt zit. Deze bacterie zorgt ervoor dat de yoghurt een unieke smaak en geur krijgt. De yoghurt is dikker en voller en wordt al eeuwenlang gegeten door de bevolking. Meestal wordt de yoghurt gemaakt van de melk van een koe, maar het kan ook zijn dat het afkomstig is van een schaap, buffalo of een mix hiervan.

Z van Zwarte Zee kust

In het oosten van Bulgarije ligt de schitterende Zwarte zee kust, die een lengte heeft van 385 kilometer. De meeste toeristen komen naar deze plek door de prachtige zandstranden en historische badplaatsen. De kustlijn is vaak rotsachtig, maar over het algemeen kun je er heerlijk genieten van een welverdiende vakantie!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen