Bijzondere volkssporten in China

Kung fu, een Chinese vorm van martial arts
Kung fu, een Chinese vorm van martial arts

China is een echt sportland. De Chinezen beoefenen zeer veel verschillende sporten. Zo zijn pingpong, voetbal en basketbal populaire sporten in het land. De traditionele volkssporten worden in China echter ook nog veel beoefend. In dit artikel lees je alles over een aantal bijzondere volkssporten in China, zoals xiang qi en qigong.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Xiang qi

In China schaakt men op een andere manier dan in het westen. De Chinese schaakvariant wordt xiang qi genoemd. Deze sport is een van de meest populaire bordspellen in heel China. Allereerst verschilt het Chinese schaakbord van het bord dat wij kennen (zie afbeelding hieronder). Op een Chinees schaakbord worden de stukken op de snijpunten van de lijnen gezet en niet in de vlakken. Het spel speel je met twee spelers en het doel van het spel is om de vijandelijke generaal te veroveren.

Chinees schaakbord met stukken
Chinees schaakbord met stukken

Martial arts

De naam martial arts is een verzamelnaam voor verschillende Chinese vechtsporten. Andere namen voor martial arts zijn kungfu of wushu. De term kungfu wordt echter het meest gebruikt om de traditionele vechtsporten aan te duiden. Met wushu worden de sporten in wedstrijdverband aangeduid. Volgens de traditionele leer gaat Chinese vechtkunst niet alleen maar om het leren om jezelf te verdedigen. De leerling wordt ook respect en eer bijgebracht. Hoewel de moderne vechtkunst nog elementen bevat van de traditionele sporten, zijn het laatste jaar de traditionele martial arts weer in opkomst. Enkele moderne voorbeelden van martial arts zijn taekwondo, kickboksen of boksen. Vraag gratis een offerte aan

Qigong

Qigong is een hele bijzondere sport. In het westen hebben wij geen soortgelijke sport die hier op lijkt. De sport heeft als doel om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Hoewel het lichaam ook getraind wordt door middel van verschillende oefeningen, wordt er vooral gefocust op de ademhaling. Door goed adem te halen tijdens de bewegingen, stroomt je lichaamsenergie (Qi) door je lichaam en heeft dit een positief effect op je gezondheid. Ieder lichaamsdeel heeft zijn eigen Qi. Als alle lichaamsdelen gezond zijn, is je Qi in je lichaam in balans. Deze balans probeert men tijdens Qigong te bereiken. In het filmpje hieronder zie je een demonstratie van qigong.

Taijiquan

Een bijzondere Chinese vechtkunst is taijiquan. De benaming die in het westen het meest bekend is, is tai chi. Een van de belangrijkste elementen van tai chi is het behouden van je eigen evenwicht. Bij tai chi probeer de balans van de tegenstander te verstoren, door de bewegingen van de tegenstander te neutraliseren. Als de tegenstander verzwakt is, kan men eventueel in de aanval gaan. Kenmerkend voor tai chi zijn de langzame, ontspannen bewegingen die worden uitgevoerd vanuit de buik. Er zijn verschillende vormen van tai chi en bij sommige worden messen gebruikt.

Beoefenaars van tai chi
Beoefenaars van tai chi

Weiqi

In het westen staat dit spel bekend als Go. Dit oosterse bordspel is zeer populair in China en staat wordt gezien als sport. In China wordt Go aangeduid met Weiqi. Hoewel het spel in het westen in opkomst is, heeft het nog niet het niveau bereikt dat het in China heeft. Weiqi wordt gespeeld door twee spelers en kan vergeleken worden met dammen. Er zijn twee kleuren stenen, zwart en wit. Iedere speler heeft een kleur. Terwijl men Weiqi speelt, probeert men om gebieden van de tegenstander te veroveren door deze te omsingelen met zijn of haar eigen stenen.

Het populaire spel Weiqi
Het populaire spel Weiqi

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

21 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen