Vreemde gewoontes in China

de Chinese muur
de Chinese muur

China is een immens groot land met ontzettend veel inwoners. Deze inwoners hebben vaak 'vreemde' gewoontes. Hieronder hebben wij er een aantal op een rijtje gezet zodat je goed voorbereid op vakantie kunt gaan.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gezichtsverlies

Blijf altijd lachen naar een Chinees. Zij leiden namelijk aan gezichtsverlies. Zelfs als je boos bent kun je dit beter oplossen door vriendelijk te blijven. Daarmee bereik je in China het meest. Een voorbeeld: De hotelkamer is heel erg mooi, maar er komt geen warm water uit. Zeg dan dat de kamer geweldig is, maar dat het helemaal perfect zou zijn als er ook warm water uit de kraan komt. Grote kans dat het binnen enkele uren geregeld is. Wanneer je boos reageert dat je geen warm water hebt, zal de Chinees het weglachen en er niks mee doen. Vriendelijkheid boven alles.

Afdingen

Het is niet gebruikelijk om af te dingen. Vooral in grote winkels word dit als onbeleefd ervaren. Je kunt wel afdingen bij een antiekwinkel of bij kraampjes op straat. Wanneer je gaat reizen met de taxi, zorg er dan voor dat je van te voren een prijs afspreekt. Hiermee voorkom je dat je aan het einde van de rit voor verrassingen komt te staan en teveel moet betalen. Ook kun je dan al afdingen. Wanneer hij teveel vraagt, neem je gewoon een andere taxi. Vraag gratis een offerte aan

Stokjes

Laat nooit je stokjes recht op in je eten staan. De Chinezen associëren dit met de dood. Als je klaar bent met eten leg je de stokjes op de kom. Zo voorkom je een hoop stress bij de Chinezen.

Chinees eten (noedels) met stokjes
Chinees eten (noedels) met stokjes

Rijst

In China krijg je de rijst pas nadat je de maaltijd ophebt. Zij gebruiken dit als maagvulling als je nog niet helemaal vol zit. Zij vinden het dan ook erg vreemd dat wij de rijst al bij het vlees opeten. Probeer in het restaurant duidelijk te maken dat je de rijst graag bij de maaltijd wilt hebben. Vaak kan dit gewoon geregeld worden.

Kleding

De Chinezen vinden het erg schokkend als je rondloopt in nietsverhullende kleding. Trek dus niet te korte rokjes aan of shirts waar je je buik kunt zien. Voor de mannen wordt het afgeraden om het T-shirt uit te trekken, omdat dit ook als schokkend word ervaren.

Pyjama

Als je op straat loopt, zul je diverse Chinezen tegenkomen die hun pyjama nog aan hebben. Dit betekent niet dat je dat als westerling ook zomaar kunt gaan doen. Het kan als schokkend ervaren worden, wanneer een westerling over straat gaat in zijn pyjama, omdat ze weten dat wij dat nooit doen. De regering wil ook graag dat de Chinezen niet meer in pyjama rondlopen over straat, omdat dit ongewoon is in andere landen zoals Nederland.

Slippers

Slippers kun je het beste alleen maar binnenshuis dragen. Wel mag je buiten rondlopen op sandalen. Wanneer je met slippers binnenkomt in een restaurant, kun je er goed weer uitgezet worden. Het wordt als onbeschoft ervaren als je buiten op slippers loopt. Trek ook altijd je schoenen uit voordat je bij iemand naar binnen gaat. Vooral als je al veel schoenen buiten ziet staan.

Zoenen

In China wordt er in het openbaar niet gezoend. Je geeft een hand en begroet elkaar. Het is heel gebruikelijk om eerst de achternaam en dan pas de voornaam te noemen.

Handen schudden, begroeting China
Handen schudden, begroeting China

Opvallen

De Chinezen respecteren je het meest als je niet opvalt. Kleed je dus gepast, zodat er geen schokkende situaties kunnen ontstaan voor de Chinezen. Een korte broek mag je wel dragen, alleen op sommige plaatsen is dit niet verstandig. Trek een lange broek aan als je bijvoorbeeld naar de ambassade gaat of te maken krijgt met een grensovergang.

Negatieve zaken

Het is onbeleefd om te praten over negatieve zaken zoals dood en scheiding in het openbaar. Als een Chinees naar je ouders vraagt vertel je niet dat er al een dood is. Je maakt er dan van dat je fijne ouders hebt gehad. Ook praat je niet over scheidingen. Dit wordt niet gerespecteerd.

Getrouwd

Als een Chinees vraagt of je al getrouwd bent, zeg je nee als dit niet zo is. Je vertelt dan niet dat je samenwoont, gescheiden of weduwe bent. Dit is erg onbeleefd om te vertellen.

Visitekaartje

Zorg ervoor dat je altijd een visitekaartje bij je hebt als je naar China gaat. Wanneer ze jou een kaartje aanbieden verwachten ze er ook een terug. Pak en geef het kaartje altijd met 2 handen aan. De duimen zit bovenop en de wijsvingers onder. Aan de ene kant van het visitekaartje staat de tekst in het Engels, aan de andere kant staat de tekst in het Chinees. Bekijk het kaartje ook altijd meerdere malen en buig en lach. Stop het dan pas weg. Het is zeer onbeleefd als je het wegstopt zonder er naar te kijken. Ze vinden het ook vreemd als je geen visitekaartje hebt. Maak er een en bepaal zelf welke tekst erop komt te staan.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

81 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen