Cultuur snuiven in China

Stenen beeld van Guan Yu
Stenen beeld van Guan Yu

Het Aziatische land China behoort tot de grootste landen ter wereld. Het land kan onderverdeeld worden in het oude China en het moderne China. Het oude China staat bekend om zijn cultuur en historie terwijl het moderne China zich kenmerkt door de forse economische groei, de globalisering, de miljoenensteden en de kleurrijke culturele underground. De rijke cultuur maakt China tot de ideale bestemming voor cultuursnuivers.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Chinese symboliek

In China hebben veel helden, dieren, planten, vruchten en kleuren een symbolische betekenis. Deze symbolen zul je in het land vrijwel overal aantreffen. Handig en vooral leuk is om bij het aantreffen van deze symbolen te weten waar ze voor staan. Hieronder worden de betekenissen van een aantal belangrijke symbolen van de Chinese cultuur gegeven:
– De drie Sterrengoden Shou, Lu en Fu: succes, rijkdom en voorspoed;
– De lachende boeddha Milefo: goed nieuws, welvaart, geluk en vrede;
– Guan Yu: beschermheer en god van de oorlog;
– De draak: brenger van vreugde of vrees;
– De goudvis: goud in overvloed;
– De kraanvogel: lang leven, geluk, hoop, tevredenheid en wijsheid;
– Bamboe: geluk en jongheid;
– Perzik: lang leven en onsterfelijkheid;
– Rood: liefde, welvaart, hartstocht, populariteit, geluk en macht;
– Wit: rouw en verdriet;
– Geel: erotiek.

Rituelen en gewoonten

De Chinezen kennen een heel aantal rituelen en gewoonten. Handig om te weten is hoe dit in zijn werking gaat om onbedoelde beledigingen tijdens je vakantie te voorkomen. Hieronder worden een aantal rituelen en gewoonten omschreven om alvast een helder beeld te krijgen.

* Eerste ontmoeting
Een eerste begroeting met Chinese mensen bestaat uit elkaar een hand geven en het licht voorover buigen. Het is gebruikelijk om een cadeau te geven bij de eerste ontmoeting. Een goed cadeau is bijvoorbeeld een westerse kwaliteitspen. Klokken, mesjes, scharen en briefopeners worden afgeraden om te geven. Chinezen zullen het cadeau niet meteen gaan accepteren, de bedoeling daarbij is dat de gever hier tot aandringt.

* Zakelijke onderhandelingen
Voor een groot deel van de Chinezen geldt dat er eerst over koetjes en kalfjes wordt gepraat voordat er over wordt gegaan op zakelijke onderhandelingen.

* Diner
Wanneer Chinezen worden uitgenodigd voor een diner, dan zullen zij uit gewoonte niet gaan betalen. Tijdens zo'n diner in een restaurant zal degene die de uitnodiging heeft gegeven, op een geschikt moment onopvallend de rekening moeten gaan betalen. Geschikte gespreksonderwerpen tijdens het etentje zijn verhalen over het gezin, de familie en vrienden. Praten over oorlogen wordt niet gewaardeerd.

* Thee drinken
In China wordt er erg veel thee gedronken. Chinezen drinken het de hele dag door en gaan vrijwel altijd pas de deur uit wanneer zij een drinkfles met daarin theebladeren bij zich dragen. In China bestaan er informele en formele theeceremonies waarbij de formele alleen door opgeleide theedeskundigen kan worden uitgevoerd. Het thee drinken wordt niet alleen gezien als lekker en dorstlessend, maar bovenal als een belangrijke sociale bezigheid.

Oud Chinees porseleinen theepot
Oud Chinees porseleinen theepot


* Bruiloft
Het initiatief bij trouwen komt van de ouders van de bruidegom. Deze ouders laten bij interesse in een vrouw een bemiddelaar contact opnemen met de ouders van de bruid. Pas nadat de ouders van de bruidegom het eens zijn met de ouders van de bruid mogen de huwelijkskandidaten zich laten verloven. Volgens de oude traditie mogen Chinese bruiden geen witte trouwjurken dragen omdat deze kleur voor rouw en verdriet staat.

* Begrafenis
Overledenen worden in China altijd begraven. Wanneer de overledene meer dan 15 jaar begraven onder de grond ligt, dan zal hij/zij worden opgegraven. Bij de opgraving worden vervolgens alle 260 beenderen van het skelet geteld. Ten slotte wordt de overledene alsnog gecremeerd.

* Portret boven het fornuis
Veel Chinese families en restaurants hebben een afbeelding of portret van de keukengod Tsao Chun boven het fornuis hangen. Chinezen zullen zoete spijzen gebruiken, zodat de keukengod alleen de 'zoete dingen' door zal geven. Vraag gratis een offerte aan

Culturele must do's

De 10 absolute must do's op het gebied van cultuur tijdens een vakantie in China zijn:
– Chinese Maan festival;
– Chinese muur;
– Chinees nieuwjaar;
– Dong Hua Men Night Market;
– Hong Kong Museum of History;
– Otala Palace in Lhasa;
– Shao Lin Tempel;
– Verborgen stad;
– Vijf Heilige Bergen;
– Zomerpaleis.

We laten je nog een bijzondere video zien over de regio Sichuan. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen