Himalayagebergte, langs de Chinese grens.

Himalayagebergte China
Himalayagebergte China

Waar Zuid- en Centraal-Azië elkaar ontmoeten, langs de Chinese grens, ligt het Himalayagebergte. Het gebergte is 2.400 kilometer lang, tussen de 150 en 280 kilometer breed en beslaat delen van onder andere Pakistan, India, Nepal, China en Bhutan. Hiermee is de Himalaya het op één na grootste gebergte ter wereld, alleen overtroffen door het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte.

De Himalaya overtreft de Andes wél qua hoogte. Waar het hoogste punt van de Andes 6.962 meter is, heeft de Himalaya meer dan 100 bergtoppen die de 7.000 meter passeren. Zodoende bevat het gebergte ook tien van de 14 achtduizenders (bergtoppen hoger dan 8.000 meter). De meest bekende berg van het gebied en tevens het hoogste punt ter wereld is de Mount Everest met 8.848 meter. Op basis van geografie is het Himalayagebergte te verdelen in vier zones.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Sub-himalaya

De eerste zone ligt in het zuiden van het gebergte en wordt de Sub-himalaya genoemd. Deze zone bevindt zich voornamelijk in Pakistan, India, Nepal en Bhutan. Bergtoppen komen nauwelijks boven de 2.000 meter en zijn omgeven door moeras- en heuvelachtig gebied.

Kleinere Himalaya

Daarna ligt de tweede zone, de Kleinere Himalaya, waar de toppen hoger worden en hoogtes van meer dan 5.000 meter bereiken. Op deze hoogte begint ook de sneeuwgrens.
Vraag gratis een offerte aan

Grote Himalaya

De derde zone is De Grote Himalaya, die in tegenstelling tot zijn naam de kleinste zone in omvang is. Het heeft echter wél de hoogste toppen van het gebergte. Dit is ook de zone waarin de Mount Everest ligt.

Transhimalaya

Achter de Grote Himalaya ligt de vierde zone, de Transhimalaya. Ook hier vind je nog zeer hoge bergen, met hoogtes ver boven de 6.000 meter, maar het reliëf is kleiner dan in de Kleinere en de Grote Himalaya. Het gebied is door de droogte te classificeren als een zogenaamde poolwoestijn, wat betekent dat de temperatuur onder de 10°C blijft en er jaarlijks minder dan 250 mm neerslag valt.

Gletsjers en rivieren

Het Himalayagebergte heeft in totaal ongeveer 15.000 gletsjers, die zo`n 12.000 kilometer³ zoetwater bevatten. Vanuit de gletsjers ontspringen dan ook meerdere grote rivieren, waaronder de Ganges, de Indus en de Mekong. Het gebied waarin de rivieren uitlopen wordt bewoond door meer dan drie miljard mensen, waarmee het reusachtige Himalayagebergte een belangrijke bron van leven is voor meer dan de helft van de wereldbevolking.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen