Reisadvies: Is China een veilig vakantieland?

Chinese muur Peking
Chinese muur Peking

Wanneer je op vakantie gaat naar China wil je weten waarop je allemaal moet letten en hoe het met de veiligheid is gesteld. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om je binnen 24 uur te registreren bij een Chinees politiebureau, ofwel ''The Public Security Bureau''. Hoewel het grootste gedeelte van China veilig is voor toeristen, zijn er bij de provincie Xinjiang bepaalde veiligheidsrisico's waar je op moet letten. Wil jij meer weten over de veiligheid in Xinjiang of wil je meer weten over waar je nog meer op moet letten bij je bezoek aan China? Lees dan dit artikel over de veiligheid in China.

Ben jij op zoek naar een vakantie in China? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies
China is een van de veiligste landen ter wereld. Er wordt alleen wel aangeraden om in drukke toeristische steden alert te zijn op je spullen. Ook zijn er veiligheidsrisico's voor de provincie Xinjiang. Deze provincie heeft in 2014 te maken gehad met meerdere aanslagen op drukke plaatsen als vliegvelden en treinstations. Verder zijn er in de rest van China geen bijzondere veiligheidsrisico's. 

Onveilige gebieden

In de noordwestelijke provincie van China, Xinjiang, gelden veiligheidsrisico’s. Dit heeft te maken met de aanslagen die hier in 2014 hebben plaatsgevonden. Vooral openbare plekken waren hier het doelwit van. Intussen kan er gewoon naar het gebied worden gereisd, maar vermijd plaatsen waar veel mensen samenzijn en demonstraties. Wees ook te allen tijde alert in deze provincie.

Veiligheid Peking

Peking, ook wel bekend als Beijing, is een van de grootste en drukste plaatsen in China. Toch is er vrijwel geen criminaliteit in Peking. Net zoals in andere grote steden komen er wel zakkenrollers voor in Peking, maar wanneer je goed op je spullen let is de kans dat je bestolen wordt minimaal. Let wel op in het verkeer, dit is namelijk in sommige delen van de stad erg chaotisch.

Zomerpaleis, Peking
Zomerpaleis, Peking

Houd ook hier rekening mee:

Registreren in China
In China is het verplicht om je als toerist binnen 24 uur te registeren bij een Chinees politiebureau. Zoek van tevoren goed uit of je jezelf moet registreren of dat het hotel dit voor je doet. 

Tibet bezoeken?
Als je Tibet wilt bezoeken heb je een speciale vergunning nodig. Zo'n vergunning heet een permit. Deze vergunning kun je voor de reis aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stelt de Chinese overheid de vergunning uit, zonder een geldige reden. Ook kan de permit geheel worden afgekeurd. Zorg daarom dat je goed contact hebt met de reisorganisatie die jouw vergunning aanvraagt. Voor gebieden buiten de autonome regio, zoals Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan gelden strengere toegangsregels. Hier controleren de lokale autoriteiten vaker je identiteit en bagage.

Veilig voor vrouwen?
Naar China kun je prima reizen als (alleen reizende) vrouw. Verder zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's voor vrouwen bekend.

Gebruik van vervoer in China
Wil je gebruikmaken van de taxi? Neem alleen de officiële taxi's, dit voorkomt mogelijke meningsverschillen over de ritprijs. Waar je ook op moet letten zijn Chinese jongeren die zich voordoen als gids. Deze onofficiële gidsen leiden je naar verschillende bezienswaardigheden maar eindigen vaak met een hoge rekening die je direct dient te betalen.

Verboden
In China is het streng verboden om foto's te maken van demonstraties, de politie en het leger.

Kijk op de site van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies.

Heb je interesse in een reis naar China? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar China, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,3

Gerelateerde artikelen