China

Terracottaleger in China
Terracottaleger in China

China ligt in Oost-Azië. China heeft een kustlijn van 6400 km die grenst aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee. Het grenst aan 15 landen, in het oosten Rusland en Noord-Korea, in het noorden door Rusland en Mongolië, in het westen door Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan en Afghanistan, en in het zuiden door India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam.

In China draait het leven om de familie. Kinderen, ouders en vaak ook grootouders wonen samen. Kinderen worden als een kostbaar goed beschouwd en verwend. Respect voor een ouder persoon is erg belangrijk, ook als het leeftijdsverschil klein is.

Veel Chinezen geloven in goden en lagere geesten, zoals de geesten van bergen en meren. De Chinezen proberen in harmonie te leven met de geesten en ze niet te vertoornen.

China kan geografisch worden gezien als een trap met drie treden. De hoogste trede is het plateau van Qinghai-Tibet in het zuidwesten (tussen de 4000 en 5000 meter boven zeeniveau), de middelste trede wordt gevormd door het gebied tussen 2000 en 3000 meter boven zeeniveau. Dit niveau bestaat voor een groot deel uit twee woestijnen. De onderste trede is een gebied met vlakten en rivierdelta`s en loopt van 1000 tot 500 meter boven zeeniveau.

China is verdeeld in 23 provincies, 5 autonome gebieden en 4 bijzondere stadsgemeenten, ieder met een bestuur dat verantwoording verschuldigd is aan de staatsraad.

De meeste Chinezen zijn boeren, ongeveer 74% van de bevolking. China heeft rijke voorraden aan delfstoffen, waaronder kolen, ijzer, olie, tin, koper en bauxiet. De mijnbouw is erg belangrijk. China exporteert een deel van de delfstoffen.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag China
Officiele naam:
Volksrepubliek China/Zhonghua
ISO:
CN
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Peking (Beijing)
Inwoners:
+/- 1296075000
Taal:
Mandarijn
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +8
Munteenheid:
Renminbi
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
9596961 km²
Beste reistijd:
april - oktober
Hoogseizoen:
juni - augustus

De Chinese Muur - in het noorden van China slingert deze muur over een lengte van 2500 km door bergen, woestijnen, rivieren en valleien. De Chinese Muur loopt door 5 provincies en twee autonome regio`s. Tijdens de bouw zijn miljoenen medewerkers overleden door ten gevolge van ziekte, honger en uitputting.

Chinese opera - er bestaan 300 vormen van de traditionele opera. Enkele populaire vormen zijn Beijing, Ping, Yue en Yu. Het toneel is meestal leeg op enkele stukken na, de acteurs dragen zeer opvallende kostuums en hoofdbedekkingen en de details van de dikke lagen schmink vertellen of het karakter eerlijk is of niet. De meeste dialogen worden gezongen.

Papierknippen - Voor feestelijke gelegenheden knippen vrouwen en kinderen stukken rood papier in diverse patronen ter versiering van ramen, deuren en huismuren. Het papierknippen maakt deel uit van de volkscultuur.

Chinees Nieuwjaar - ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het Nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het Lentefeest/Chinees Nieuwjaar valt tussen eind januari en begin februari. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, dan komen alle familieleden samen om te eten.

Yin en Yang - al duizenden jaren geloven de Chinezen dat er in de wereld twee hoedanigheden bestaan. Yin staat voor vrouwelijk, koud en water. Yang staat voor mannelijk, warmte en vuur. Yin en Yang zijn tegenovergestelde polen. Yin en Yang zijn altijd in beweging.

De Chinese vlag stamt uit 1949. In dat jaar werd de Volksrepubliek China uitgeroepen door de communisten. Het rood van de vlag symboliseert de revolutie. De grote ster staat voor de Communistische Partij China. De vier kleine sterren vertegenwoordigen de vier lagen van de Chinese samenleving (boeren, arbeiders, burgers en kapitalisten) die samen aan het verwezenlijken van de communistische doelen werken.

Ervaringen

\

China krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 92 ervaringen:

8,4 92 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 19 met 92 resultaten

Jan op 26 december 2019 plaats: Peking (Beijing), reisperiode: mei 2019

In heel China veel gezien zowel natuur als steden en platteland. Reis door het Tibetaanse gedeelte was schitterend.

  • Algemeen 10
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
Christine Windels op 25 december 2019 plaats: Guilin, reisperiode: september 2019

We zijn niet aan het strand geweest op deze rondreis en uitgaan doen we niet zo graag. Ik vind China een zeer interessant land om in rond te reizen, cultureel aanbod zeer hoog, zeer verschillende landschappen, goed functionerend toeristische dienst, Beijing, karstbergen bij Guilin, Terracotta leger in Xi’an, rijstterrassen, Berg Hua San, allemaal een bezoek waard! En wat me het meeste verwonderde was hoe proper het overal is! Openbare toiletten in musea, stations en luchthavens, straten in de steden, alles lijkt pas gepoetst. Een aanrader!

  • Algemeen 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 9
  • Ligging 10
Tina Antoni op 24 december 2019 plaats: rondreis, reisperiode: mei 2019

Afwisselend, interessant om de cultuur te leren kennen en de mensen met hun gewoontes. Het eten was ook een feest. Vooral het binnenland was mooi en ongerept. De grote steden een belevenis op zich, zo groot!!

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 8
Lars op 19 december 2019 plaats: Hongkong, reisperiode: mei 2019

China heeft heel veel te bieden. Bereid je wel van te voren voor. Lees je in vergeet niet vpn te installeren om je mobiele telefoon voordat je vertrekt anders kun je niet of nauwelijks met het thuisfront communiceren. Er wordt in het noorden niet of nauwelijks Engels gesproken dus neem een goede reisgids mee. Als je in Hong Kong komt, vergeet dan ook niet Macao te bezoeken.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 7
  • Ligging 8
Marina op 26 november 2019 plaats: Peking (Beijing), reisperiode: oktober 2019

Een mooie stad, goede metroverbinding en lekker eten.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 7
  • Ligging 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van China

Banpomuseum

Banpomuseum
Banpomuseum
Kaart met locatie Banpomuseum

In Banpo werden tijdens opgravingen tussen 1954 en 1957 talloze mummies gevonden. De mummies zijn gedateerd op 5000 tot 4000 voor Christus en behoren tot de vrij onbekende Yagnshao-cultuur. Daarnaast zijn er potscherven, werktuigen, ovens en zelfs huizen gevonden. Dit alles is bijeengebracht in het Banpomuseum.

Grote Moskee

Grote Moskee
Grote Moskee
Kaart met locatie Grote Moskee

De Grote Moskee, gebouwd gedurende de Tang-dynastie, is opmerkelijk omdat hij anders is dan andere moskees. Waar andere vaak Arabische gebouwen zijn, is dit een typisch Chinees gebouw. Deze bouwstijl werd opvallend genoeg ook gebruikt voor veel boeddhistische tempels. Zo ook voor de Verboden Stad in Beijing.

Big Wild Goose Pagoda

Big Wild Goose Pagoda
Big Wild Goose Pagoda
Kaart met locatie Big Wild Goose Pagoda

De meest beroemde tempel van de stad werd gebouwd in 589 en heet de Big Wild Goose Pagoda. Pas 63 jaar later, in 652 tijdens de Tang-dynastie, werd de tempel afgerond. Hij werd gebouwd om de soetra's van de monnik Xuan Zang in te bewaren. Soetra's zijn ooggetuigenverslagen van een specifieke gebeurtenis in het leven van een Boeddha. Zangs roman 'Reis naar het westen' over de Apenkoning is bekend bij vrijwel iedere Chinees. De pagode is de op één na oudste van China.

Tai Chi

Tai Chi
Tai Chi

Volkssport nummer 1 in China is Tai Chi. Deze sport bestaat uit het maken van rustige en vloeiende bewegingen en wordt door jong en oud beoefend. Als je 's ochtends door een stadspark of over het strand loopt zul je vaak groepjes mensen Tai Chi zien beoefenen. Kijk eens rustig toe of vraag of je mee mag doen. Ga er niet zomaar bij staan en meedoen want dat wordt vaak niet gewaardeerd.

Wu Yue

Wu Yue, beter bekend als de Vijf Heilige Bergen, is de naam voor de 5 bergen die in Chinese mythen als heilige plaatsen worden gezien waar goden samenkomen. Vandaag de dag zijn dit belangrijke plaatsen waar veel mensen naartoe gaan. Je zult hier dan ook veel pelgrims aantreffen waardoor het een interessante culturele ervaring zal zijn.

Winkelen in China

In het merendeel van de grotere steden van China tref je enorme warenhuizen en winkelcentra aan waar van alles te koop is. Hier gelden vaste prijzen, maar op enkele kunstnijverheidsafdelingen is het mogelijk om af te dingen. De banken in China zijn van maandag tot en met zaterdag in de ochtend van 8.30 tot 11.30 uur geopend en in de middag van 13.30 tot 17.30 uur. Grote winkels en warenhuizen zijn normaliter tot 's avonds geopend en meestal ook op zondagen.

Chinese Muur

Chinese Muur
Chinese Muur

In het noorden van China bevindt zich de Chinese Muur met een totale lengte van 6.259 kilometer. De beroemde muur gaat dwars door rivieren, bergen, valleien en woestijnen en loopt door 5 Chinese provincies en 2 autonome regio's. Gedurende de bouw zijn miljoenen mensen overleden als gevolg van honger, uitputting en ziekte. De totale lengte van de verdedigingswal, inclusief natuurlijke grenzen zoals rivieren en bergen, is 8.850 kilometer. Daarmee strekt de muur zich uit van Bo Hai in het oosten, tot Lop Nur in het westen van China.

Markt in China

Markt in China
Markt in China

Het aantal markten in China is enorm. Er zijn antiek-, kunstnijverheids-, kleding- en levensmiddelenmarkten. Overal kun je afdingen, soms wel tot 50% van de prijs. In bijna alle grote steden verkopen ze artikelen van namaakmerken. Wees voorzichtig met de aanschaf van deze artikelen, in Nederland zijn ze namelijk verboden.

Sishan National Forest Park

Sishan National Forest Park is een geweldig park net buiten de stad Xixia. In het park zijn veel mooie wandelpaden en er is ook een grote boeddha genaamd Jade Boeddha. Deze prachtige boeddha is helemaal van marmer gemaakt. In 2008 is het park gerenoveerd. De tempel die in het park staat is ook flink aangepakt en is weer in volle glorie hersteld.

Zhangjiajie

Zhangjiajie
Zhangjiajie
Kaart met locatie Zhangjiajie

Zhangjiajie is in 1982 geopend en maakt sinds 1992 deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit park behoort tot de mooiste natuurbeschermingsgebieden van China, het heeft een prachtig landschap vol grillige rotsformaties, bossen en zeldzame dieren. Het park is met haar schoonheid prachtig voor natuurliefhebbers en fotografen.

Wolong Great Panda National Park

Wolong Great Panda National Park
Wolong Great Panda National Park
Kaart met locatie Wolong Great Panda National Park

Wolong Great Panda National Park is het belangrijkste beschermingsgebied voor de reuzenpanda. Dit park werd geopend in 1975 en bevindt zich in Sichuan. In dit park leeft een grote groep reuzenpanda's en de kleine panda, beter bekend als de rode panda. Er worden verschillende tochten georganiseerd in het park en de kans is groot dat je een reuzenpanda tegenkomt.

Changbai Shan

Changbai Shan
Changbai Shan
Kaart met locatie Changbai Shan

In China vind je een groot aantal nationale parken. Een bijzondere is bijvoorbeeld Changbai Shan, dat het grootste nationale park is van China. Dit park ligt in de provincie Jilin en werd in 1961 gesticht. Naast zeldzame ongerepte bergvegetatie worden hier herten, tijgers, kraanvogels en andere zeldzame dieren beschermd.

Terracottaleger

Terracottaleger
Terracottaleger

Een interessant museum is het terracottaleger in de stad Xi'an met 8.099 terracottabeelden. Dit museum maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO en bestaat uit overblijfselen nabij het graf van Qin Shi Huang, keizer van 221 tot 214 voor Christus. Er zijn ruim 8.000 figuren opgegraven in de 3 ondergrondse hallen. Kruisboogschieters, ruiters met paarden en strijdwagens en voetvolk stonden destijds paraat voor een helse veldslag. Er is een grote diversiteit te zien en de lengtes variëren van 1,60 meter tot 1,80 meter.

Artikelen

Eten en drinken

De Chinese keuken kent vele uiteenlopende smaken en bestaat uit veel verscheidenheid aan regionale keukens. De Chinezen onderscheiden voedsel in fan (graan) en cai (groenten). Zuiderlingen eten voornamelijk varkensvlees en pluimvee, noorderlingen vooral schapenvlees. Bij de maaltijden hoort soep en thee.

Thee wordt al 5000 jaar gedronken in China. Het drinken van thee verspreidde zich van China naar Japan en pas in de 17e eeuw bereikte het Europa.

Vervoer

Om naar China te gaan kan je ervoor kiezen om met het vliegtuig te gaan of met de trein. De bekendste treinreis naar China is de Transsiberie Express. Deze reis gaat van Moskou naar Peking. Vanuit Europa gaan de meeste vluchten naar Peking, Shanghai of Hongkong.

Als je eenmaal in China bent is de trein het meest gangbare vervoermiddel. China heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. De prijzen zijn laag en de bussen, treinen en vliegtuigen zijn van een goede tot zeer goede kwaliteit. Taxi’s zijn in de steden in ruime mate aanwezig. Bij langere reizen met de bus en de trein moet rekening gehouden worden met primitief en vaak geen schoon sanitair. Plaatsen in bussen en treinen moeten van tevoren worden gereserveerd. De binnenlandse vluchten worden verzorgd met prima vliegtuigen.

Visum

Voor een vakantie in China heb je een visum nodig en tevens dient je paspoort bij vertrek uit China nog 6 maanden geldig te zijn. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt. Ga je alleen naar Hongkong dan heb je geen visum nodig tenzij je er langer dan 3 maanden wilt verblijven.

Prijsniveau

Het prijsniveau in China is lager dan in Nederland. De munteenheid in China is de Yuan.

Veiligheid

China is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks haar 1,3 miljard mensen komt criminaliteit heel weinig voor.

Medische informatie

De medische kennis is goed in China. Er is echter alleen gebrek aan medische technologie op het platteland waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Peking, Shanghai of Hong Kong te vliegen.

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater in China is niet drinkbaar. Je kunt overal flessen met mineraalwater kopen.

Bevolking

In China wonen 1,3 miljard mensen, dit is 20% van de wereldbevolking. Het is een multiculturele samenleving met 56 verschillende etnische groepen. De overheid heeft bepaald dat je sinds 1980 in de steden niet meer dan 1 kind mag krijgen. Op het platteland is 2 kinderen toegestaan, dit wel onder bepaalde voorwaarden. Chinese opera - er bestaan 300 vormen van de traditionele opera. Enkele populaire vormen zijn Beijing, Ping, Yue en Yu. Het toneel is meestal leeg op enkele stukken na, de acteurs dragen zeer opvallende kostuums en hoofdbedekkingen en de details van de dikke lagen schmink vertellen of het karakter eerlijk is of niet. De meeste dialogen worden gezongen. Papierknippen - voor feestelijke gelegenheden knippen vrouwen en kinderen stukken rood papier in diverse patronen ter versiering van ramen, deuren en huismuren. Het papierknippen maakt deel uit van de volkscultuur. Chinees Nieuwjaar - ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het Nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het Lentefeest/Chinees Nieuwjaar valt tussen eind januari en begin februari. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, dan komen alle familieleden samen om te eten. Yin en Yang - al duizenden jaren geloven de Chinezen dat er in de wereld twee hoedanigheden bestaan. Yin staat voor vrouwelijk, koud en water. Yang staat voor mannelijk, warmte en vuur. Yin en Yang zijn tegenovergestelde polen. Yin en Yang zijn altijd in beweging. De Chinese vlag stamt uit 1949. In dat jaar werd de Volksrepubliek China uitgeroepen door de communisten. Het rood van de vlag symboliseert de revolutie. De grote ster staat voor de Communistische Partij China. De vier kleine sterren vertegenwoordigen de vier lagen van de Chinese samenleving (boeren, arbeiders, burgers en kapitalisten) die samen aan het verwezenlijken van de communistische doelen werken.

De taal

Etnische minderheden spreken hun eigen taal en hebben soms een eigen schrift. De Han-Chinezen spreken in verschillende regio`s andere dialecten. Iedereen leert op school Mandarijn en dat is de taal waarin je met anderen communiceert. De Chinezen zelf noemen het Mandarijn Putonghua, dat betekent 'de gemeenschappelijke taal'.

Flora & Fauna

Het meest tot de verbeelding sprekende dieren in China zijn ongetwijfeld de panda’s. Beide pandasoorten die de wereld kent komen voor: de Reuzenpanda en de Rode panda. China is het land van de bamboe. Er zijn ongeveer zeshonderd bamboesoorten. Eén daarvan is de pijlbamboe, de geliefde maaltijd van de grote panda. Hij groeit traag en dat verklaart voor een gedeelte waarom de panda een bedreigde diersoort is. Door de verschillende klimaten is er een enorme diversiteit aan planten: maar liefst 32.000 soorten komen voor in China. Europa kent er slechts 5000. Natuurgebieden werden echter verdrongen door de landbouw en bevinden zich nog alleen in afgelegen bergstreken. Het zuidwesten van China kent een unieke flora. De Chinese en vooral Zuid-Chinese plantenwereld is oud en heeft boomsoorten als de Ginkgo biloba voortgebracht. Deze boom is na de laatste ijstijd in Europa niet meer voorgekomen. Andere bijzondere bomen zijn de vaantjesboom en de magnolia. Zeldzame apen die in Zuid-China voorkomen zijn de witkoplangoer en de brutale makaken. Andere uizonderlijke dieren zijn de muntjak, een soort dwerghert en de goral, een bosgeitantilope. Beroemd is de tijger, waarvan in China de meeste ondersoorten leven, zo ook enkele in het zuiden.

Geschiedenis

China bezit niet alleen één van de oudste beschavingen ter wereld, maar deze beschaving heeft ook nog eens een ononderbroken geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoals de Chinezen zelf zeggen: 5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr. Het zijn inscripties op botten en koperen vaten. De heerschappij van de Tang-dynastie, van 618 tot 907, is te vergelijken met de Renaissance in Europa. Er werden gigantische stappen voorwaarts gezet op het gebied van alfabetisme, kunst, wetenschap en economische groei. In hun hoofdstad Chang'an (het huidihe Xi'an) schiepen Tang-keizers een omvangrijke bureaucratie. Men begon met de aanleg van het Grote Kanaal. Het Chinese porselein verwierf de reputatie die het nog steeds heeft. Toen de laatste Tang-keiezer aftrad in 907 volde de Periode van de Vijf Dynastieën en Tien Koninkrijken. De vroegste berichten over China waren reisverslagen zoals die van Marco Polo. Het reisverslag van de Spaanse monnik Martín de Rada, die in 1575 Fujian bezocht, was het eerste verslag dat een historisch overzicht bevatte.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen