China

Terracottaleger in China
Terracottaleger in China

China ligt in Oost-Azië. China heeft een kustlijn van 6400 km die grenst aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee. Het grenst aan 15 landen, in het oosten Rusland en Noord-Korea, in het noorden door Rusland en Mongolië, in het westen door Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan en Afghanistan, en in het zuiden door India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam. In China draait het leven om de familie. Kinderen, ouders en vaak ook grootouders wonen samen. Kinderen worden als een kostbaar goed beschouwd en verwend. Respect voor een ouder persoon is erg belangrijk, ook als het leeftijdsverschil klein is. Veel Chinezen geloven in goden en lagere geesten, zoals de geesten van bergen en meren. De Chinezen proberen in harmonie te leven met de geesten en ze niet te vertoornen. China kan geografisch worden gezien als een trap met drie treden. De hoogste trede is het plateau van Qinghai-Tibet in het zuidwesten (tussen de 4000 en 5000 meter boven zeeniveau), de middelste trede wordt gevormd door het gebied tussen 2000 en 3000 meter boven zeeniveau. Dit niveau bestaat voor een groot deel uit twee woestijnen. De onderste trede is een gebied met vlakten en rivierdelta`s en loopt van 1000 tot 500 meter boven zeeniveau. China is verdeeld in 23 provincies, 5 autonome gebieden en 4 bijzondere stadsgemeenten, ieder met een bestuur dat verantwoording verschuldigd is aan de staatsraad. De meeste Chinezen zijn boeren, ongeveer 74% van de bevolking. China heeft rijke voorraden aan delfstoffen, waaronder kolen, ijzer, olie, tin, koper en bauxiet. De mijnbouw is erg belangrijk. China exporteert een deel van de delfstoffen.

Heb je weinig kennis van China? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag China
Officiele naam:
Volksrepubliek China/Zhonghua
ISO:
CN
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Peking (Beijing)
Inwoners:
+/- 1296075000
Taal:
Mandarijn
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +8
Munteenheid:
Renminbi
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
9596961 km≤
Beste reistijd:
april - oktober
Hoogseizoen:
juni - augustus

De Chinese Muur - in het noorden van China slingert deze muur over een lengte van 2500 km door bergen, woestijnen, rivieren en valleien. De Chinese Muur loopt door 5 provincies en twee autonome regio`s. Tijdens de bouw zijn miljoenen medewerkers overleden door ten gevolge van ziekte, honger en uitputting.

Chinese opera - er bestaan 300 vormen van de traditionele opera. Enkele populaire vormen zijn Beijing, Ping, Yue en Yu. Het toneel is meestal leeg op enkele stukken na, de acteurs dragen zeer opvallende kostuums en hoofdbedekkingen en de details van de dikke lagen schmink vertellen of het karakter eerlijk is of niet. De meeste dialogen worden gezongen.

Papierknippen - Voor feestelijke gelegenheden knippen vrouwen en kinderen stukken rood papier in diverse patronen ter versiering van ramen, deuren en huismuren. Het papierknippen maakt deel uit van de volkscultuur.

Chinees Nieuwjaar - ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het Nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het Lentefeest/Chinees Nieuwjaar valt tussen eind januari en begin februari. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, dan komen alle familieleden samen om te eten.

Yin en Yang - al duizenden jaren geloven de Chinezen dat er in de wereld twee hoedanigheden bestaan. Yin staat voor vrouwelijk, koud en water. Yang staat voor mannelijk, warmte en vuur. Yin en Yang zijn tegenovergestelde polen. Yin en Yang zijn altijd in beweging.

De Chinese vlag stamt uit 1949. In dat jaar werd de Volksrepubliek China uitgeroepen door de communisten. Het rood van de vlag symboliseert de revolutie. De grote ster staat voor de Communistische Partij China. De vier kleine sterren vertegenwoordigen de vier lagen van de Chinese samenleving (boeren, arbeiders, burgers en kapitalisten) die samen aan het verwezenlijken van de communistische doelen werken.

Ervaringen

Heb je ooit China bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

China krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 92 ervaringen:

8,4 92 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 31 met 92 resultaten

plaats: Peking (Beijing), reisperiode: mei 2019

In heel China veel gezien zowel natuur als steden en platteland. Reis door het Tibetaanse gedeelte was schitterend.

 • Algemeen 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Guilin, reisperiode: september 2019

We zijn niet aan het strand geweest op deze rondreis en uitgaan doen we niet zo graag. Ik vind China een zeer interessant land om in rond te reizen, cultureel aanbod zeer hoog, zeer verschillende landschappen, goed functionerend toeristische dienst, Beijing, karstbergen bij Guilin, Terracotta leger in Xi’an, rijstterrassen, Berg Hua San, allemaal een bezoek waard! En wat me het meeste verwonderde was hoe proper het overal is! Openbare toiletten in musea, stations en luchthavens, straten in de steden, alles lijkt pas gepoetst. Een aanrader!

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: rondreis, reisperiode: mei 2019

Afwisselend, interessant om de cultuur te leren kennen en de mensen met hun gewoontes. Het eten was ook een feest. Vooral het binnenland was mooi en ongerept. De grote steden een belevenis op zich, zo groot!!

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van China

Xikai kathedraal (Tianjin)

De kathedraal van Tianjin, ook wel bekend als de Xikai kathedraal, werd in 1913 door Franse katholieken gebouwd. De stenen van het gebouw moesten vanuit Frankrijk verzonden worden, hierdoor nam de bouw veel tijd in beslag. In juni 1916 was de bouw van de kathedraal afgerond. Op 23 augustus 1966 werd de stad aangevallen door de rode gardisten. Tijdens de aanval zijn drie torens volledig verwoest. In 1976 werd het gebouw de dupe van een aardbeving. Hierbij liep het gebouw nog meer schade op. In 1980 werd het gebouw gerenoveerd en werden de torens herbouwd. Sinds 1991 staat de kathedraal op de lijst van beschermde gebouwen. Tevens is het de grootste katholieke kerk in de provincie Tianjin. Shuishang Park (Tianjin)

Shuishang Park
Shuishang Park
Kaart met locatie Shuishang Park

Een van de favoriete plekken van Tianjin is het grote recreatiegebied het Shuishang Park. Vroeger stond het park bekend als ''Green Dragon Pond''. Het park beslaat een totale oppervlakte van 126 hectare. Het heeft een prachtige omgeving met groene natuur en waterwegen. Via promenades en bruggen zijn de elf eilanden van het park aan elkaar verbonden. De officiële opening vond plaats op 1 juli 1951. Het park is geschikt voor ontspanning, maar zit tegelijkertijd ook vol met leven. 

Huangya Pass (Tianjin)

Huangya Pass
Huangya Pass
Kaart met locatie Huangya Pass

Dertig kilometer van Tianjin ligt de Huangya Pass. De Huangya Pass is een groot gedeelte van de Chinese Muur en een militair fort. Via steile trappen kun je een wandeling maken in de Chinese geschiedenis. Vroeger was het gedeelte van de Huangya Pass 54 kilometer lang en bevatte dit deel 52 gidstorens. Dit gedeelte van de muur is van 1984 tot 1987 gerenoveerd. In totaal werd er 3.025 meter van de muur herbouwd, ook de twintig wachttorens en het fort werden aangepakt. De Huangya Pass is het langste gerenoveerde gedeelte van de Chinese Muur. 

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Chinese keuken kent vele uiteenlopende smaken en bestaat uit veel verscheidenheid aan regionale keukens. De Chinezen onderscheiden voedsel in fan (graan) en cai (groenten). Zuiderlingen eten voornamelijk varkensvlees en pluimvee, noorderlingen vooral schapenvlees. Bij de maaltijden hoort soep en thee.

Thee wordt al 5000 jaar gedronken in China. Het drinken van thee verspreidde zich van China naar Japan en pas in de 17e eeuw bereikte het Europa.

Vervoer

Om naar China te gaan kan je ervoor kiezen om met het vliegtuig te gaan of met de trein. De bekendste treinreis naar China is de Transsiberie Express. Deze reis gaat van Moskou naar Peking. Vanuit Europa gaan de meeste vluchten naar Peking, Shanghai of Hongkong.

Als je eenmaal in China bent is de trein het meest gangbare vervoermiddel. China heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. De prijzen zijn laag en de bussen, treinen en vliegtuigen zijn van een goede tot zeer goede kwaliteit. Taxi’s zijn in de steden in ruime mate aanwezig. Bij langere reizen met de bus en de trein moet rekening gehouden worden met primitief en vaak geen schoon sanitair. Plaatsen in bussen en treinen moeten van tevoren worden gereserveerd. De binnenlandse vluchten worden verzorgd met prima vliegtuigen.

Visum

Voor een vakantie in China heb je een visum nodig en tevens dient je paspoort bij vertrek uit China nog 6 maanden geldig te zijn. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt. Ga je alleen naar Hongkong dan heb je geen visum nodig tenzij je er langer dan 3 maanden wilt verblijven.

Prijsniveau

Het prijsniveau in China is lager dan in Nederland. De munteenheid in China is de Yuan.

Veiligheid

China is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks haar 1,3 miljard mensen komt criminaliteit heel weinig voor.

Medische informatie

De medische kennis is goed in China. Er is echter alleen gebrek aan medische technologie op het platteland waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Peking, Shanghai of Hong Kong te vliegen.

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater in China is niet drinkbaar. Je kunt overal flessen met mineraalwater kopen.

Bevolking

In China wonen 1,3 miljard mensen, dit is 20% van de wereldbevolking. Het is een multiculturele samenleving met 56 verschillende etnische groepen. De overheid heeft bepaald dat je sinds 1980 in de steden niet meer dan 1 kind mag krijgen. Op het platteland is 2 kinderen toegestaan, dit wel onder bepaalde voorwaarden. Chinese opera - er bestaan 300 vormen van de traditionele opera. Enkele populaire vormen zijn Beijing, Ping, Yue en Yu. Het toneel is meestal leeg op enkele stukken na, de acteurs dragen zeer opvallende kostuums en hoofdbedekkingen en de details van de dikke lagen schmink vertellen of het karakter eerlijk is of niet. De meeste dialogen worden gezongen. Papierknippen - voor feestelijke gelegenheden knippen vrouwen en kinderen stukken rood papier in diverse patronen ter versiering van ramen, deuren en huismuren. Het papierknippen maakt deel uit van de volkscultuur. Chinees Nieuwjaar - ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het Nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het Lentefeest/Chinees Nieuwjaar valt tussen eind januari en begin februari. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, dan komen alle familieleden samen om te eten. Yin en Yang - al duizenden jaren geloven de Chinezen dat er in de wereld twee hoedanigheden bestaan. Yin staat voor vrouwelijk, koud en water. Yang staat voor mannelijk, warmte en vuur. Yin en Yang zijn tegenovergestelde polen. Yin en Yang zijn altijd in beweging. De Chinese vlag stamt uit 1949. In dat jaar werd de Volksrepubliek China uitgeroepen door de communisten. Het rood van de vlag symboliseert de revolutie. De grote ster staat voor de Communistische Partij China. De vier kleine sterren vertegenwoordigen de vier lagen van de Chinese samenleving (boeren, arbeiders, burgers en kapitalisten) die samen aan het verwezenlijken van de communistische doelen werken.

De taal

Etnische minderheden spreken hun eigen taal en hebben soms een eigen schrift. De Han-Chinezen spreken in verschillende regio`s andere dialecten. Iedereen leert op school Mandarijn en dat is de taal waarin je met anderen communiceert. De Chinezen zelf noemen het Mandarijn Putonghua, dat betekent 'de gemeenschappelijke taal'.

Flora & Fauna

Het meest tot de verbeelding sprekende dieren in China zijn ongetwijfeld de panda’s. Beide pandasoorten die de wereld kent komen voor: de Reuzenpanda en de Rode panda. China is het land van de bamboe. Er zijn ongeveer zeshonderd bamboesoorten. Eén daarvan is de pijlbamboe, de geliefde maaltijd van de grote panda. Hij groeit traag en dat verklaart voor een gedeelte waarom de panda een bedreigde diersoort is. Door de verschillende klimaten is er een enorme diversiteit aan planten: maar liefst 32.000 soorten komen voor in China. Europa kent er slechts 5000. Natuurgebieden werden echter verdrongen door de landbouw en bevinden zich nog alleen in afgelegen bergstreken. Het zuidwesten van China kent een unieke flora. De Chinese en vooral Zuid-Chinese plantenwereld is oud en heeft boomsoorten als de Ginkgo biloba voortgebracht. Deze boom is na de laatste ijstijd in Europa niet meer voorgekomen. Andere bijzondere bomen zijn de vaantjesboom en de magnolia. Zeldzame apen die in Zuid-China voorkomen zijn de witkoplangoer en de brutale makaken. Andere uizonderlijke dieren zijn de muntjak, een soort dwerghert en de goral, een bosgeitantilope. Beroemd is de tijger, waarvan in China de meeste ondersoorten leven, zo ook enkele in het zuiden.

Geschiedenis

China bezit niet alleen één van de oudste beschavingen ter wereld, maar deze beschaving heeft ook nog eens een ononderbroken geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoals de Chinezen zelf zeggen: 5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr. Het zijn inscripties op botten en koperen vaten. De heerschappij van de Tang-dynastie, van 618 tot 907, is te vergelijken met de Renaissance in Europa. Er werden gigantische stappen voorwaarts gezet op het gebied van alfabetisme, kunst, wetenschap en economische groei. In hun hoofdstad Chang'an (het huidihe Xi'an) schiepen Tang-keizers een omvangrijke bureaucratie. Men begon met de aanleg van het Grote Kanaal. Het Chinese porselein verwierf de reputatie die het nog steeds heeft. Toen de laatste Tang-keiezer aftrad in 907 volde de Periode van de Vijf Dynastieën en Tien Koninkrijken. De vroegste berichten over China waren reisverslagen zoals die van Marco Polo. Het reisverslag van de Spaanse monnik Martín de Rada, die in 1575 Fujian bezocht, was het eerste verslag dat een historisch overzicht bevatte.

Heeft u interesse in een reis naar China? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Klimaat
Geschiedenis
Startpagina

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor China?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook China. Lees meer over het reisadvies in China

Kan ik een vakantie boeken naar China i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen