Klimaat Dominicaanse Republiek

Het strand van de Dominicaanse Republiek
Het strand van de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een van de populairdere zonbestemmingen buiten Europa. Het land staat bekend om de heldere zee en de tropische stranden met palmbomen. Daarnaast zijn er het hele jaar door constante, hoge temperaturen, waardoor het voor ons Nederlanders een perfecte bestemming is om de zon, de zee en het strand op te zoeken. In dit artikel kun je alles lezen over het klimaat en de weersomstandigheden op de Dominicaanse Republiek.

Het strand van de Dominicaanse Republiek
Het strand van de Dominicaanse Republiek

Heb je weinig kennis van Dominicaanse Republiek? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ligging

De Dominicaanse Republiek ligt in het Caribische gebied. Samen met Haïti ligt het op het eiland Hispaniola. Aan het noorden van het land ligt de Atlantische Oceaan en ten zuiden van het eiland vind je de Caraïbische Zee. De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santa Domingo.

Klimaat

Er zijn verschillende klimaten te vinden in de Dominicaanse Republiek. Voor het grootste gedeelte van het land geldt er een tropisch savanneklimaat. In het noordoosten valt er het hele jaar door regen, waardoor er sprake is van een tropisch regenwoudklimaat. In het zuidwestelijke puntje van het land heerst er een warm steppeklimaat. Er valt hier aanzienlijk weinig neerslag in vergelijking met de rest van de Dominicaanse Republiek. De temperaturen liggen het hele jaar tussen de 28 en 33°C. De temperatuur daalt 's nachts vrijwel nooit lager dan 20°C. Alleen in de hogere gelegen gebieden in het binnenland van de Dominicaanse Republiek kunnen de temperaturen af en toe onder de 20°C komen. Ook de zeetemperatuur is zeer constant en ligt het hele jaar door tussen de 27 en 29°C. In de zomer is er de grootste kans op regenval. Tijdens dit seizoen moet je er rekening mee houden dat het weer snel kan omslaan en dat er opeens een flinke bui uit de lucht kan komen vallen.

Een dolfijn in de zee bij Punta Cana
Een dolfijn in de zee bij Punta Cana
Vraag gratis een offerte aan

Vorst

De Dominicaanse Republiek is het enige land van de Caraïben waar vorst voorkomt. De vorst is vooral te vinden in de hogere gebieden van het land, namelijk het bovenste gedeelte van de bergen. Vooral op de berg Pico Duarte kan het regelmatig voorkomen dat het hier vriest. Dit is de hoogste berg van de Dominicaanse Republiek en maakt deel uit van het gebergte Cordillera Central, gelegen in het westen van het land. Het is enkele malen voorgekomen dat de vorstgrens sterk daalde, waardoor ook de bewoonde gebieden te maken kregen met vorst. Dit komt echter zelden voor en het is dus zeer onwaarschijnlijk dat je hiermee te maken krijgt tijdens je vakantie.

Gebergte van de Dominicaanse Republiek
Gebergte van de Dominicaanse Republiek

Orkanen

De Dominicaanse Republiek ligt in een gebied met kans op orkanen. De grootste kans op orkanen is vanaf juni tot eind november. Ondanks dat er altijd een mogelijkheid bestaat dat de Dominicaanse Republiek getroffen wordt door een orkaan, is de schade vaak beperkt. In het geval dat een orkaan het land treft, wordt er altijd maar een bepaald deel getroffen. Bovendien zijn de huizen en hotelgebouwen voorbereid op deze stormen, waardoor je als toerist veilig zit. Er bestaat echter een grotere kans dat er een tropische depressie over het land trekt tijdens deze periode. Bij een dergelijke depressie is er sprake van veel regen en sterke windstoten. Een tropische depressie duurt normaal gesproken niet langer dan één of twee dagen. Na deze dagen kun je dan ook weer heerlijk genieten van de Dominicaanse zon op het strand.

Orkaan in de Dominicaanse Republiek
Orkaan in de Dominicaanse Republiek


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen