Swingen op de Bachata

Muziekinstrumenten
Muziekinstrumenten

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

De Dominicaanse Republiek wordt vaak in één adem genoemd met muziek en dans. Bij een bezoek aan het land zul je dan ook veelvuldig geconfronteerd worden met wiegende heupen en opzwepende muziek van gitaren en güira. Niet verwonderlijk dus dat de Bachata op dit eiland zijn oorsprong vindt. Gitaarmuziek is al sinds jaren verweven met de Dominicaanse Republiek, maar pas in 1961 werd door José Manuel Calderón het eerste bachata nummer opgenomen. Tegenwoordig hoor je in de hoofdstad Santo Domingo de vierkwartsmaat van de Bachata op elke straathoek en 's avonds stromen de bars vol met tientallen mensen die hun beste danskunsten vertonen op de zwoele deuntjes.

Heb je weinig kennis van Dominicaanse Republiek? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ordinaire muziek

De Bachata, zowel de muziek als de dans, werd lange tijd in verband gebracht met de lagere sociale klasse, armoede en prostitutie. Hierdoor had de Bachata een dubieuze reputatie en werd het vaak bestempeld als grof en vulgair. Voornamelijk mensen uit de hogere leefkringen in de Dominicaanse Republiek keken met grote afkeuring op deze muziek neer. De muziekstroming werd groot op het platteland van de Dominicaanse Republiek en bleef hier ook populair nadat de Merengue tot officiële muziek van het land werd gemaakt. De muziek wordt vaak gespeeld tijdens spontane optredens in de buitenlucht of in bars en bordelen.

Pas in de jaren negentig vergaarde Bachata echte bekendheid toen de muziek eenmaal was doorgedrongen tot de radio- en televisiestations op het eiland. Daarmee lag de weg naar het internationale publiek open en brak de muziek ook door in vele landen buiten het Caribische gebied. Tegenwoordig zijn ook steeds vaker invloeden uit de Merengue, R&B en Reggaeton in bachatamuziek te horen.

Latijns-Amerikaanse smartlap

Zangers van de Bachata worden bachateros genoemd en dit zijn voornamelijk mannen die op een wat jammerende en klagende toon zingen over tragische liefdes. Ze zingen vaak over verdriet en gebroken harten, dus daarom wordt de Bachata ook wel de Caribische smartlap genoemd. De muziek wordt in een vierkwartsmaat gespeeld en instrumenten als een (elektrische/akoestische) gitaar, een basgitaar, bongo's en een güira (een cilindervormig metaal instrument dat wordt bespeeld door er met een soort vork overheen te gaan) zorgen voor deze opzwepende ritmes. Vraag gratis een offerte aan

Creatieve stijl

Vanaf de jaren tachtig heeft zich voor de bachatamuziek ook een speciale dans ontwikkelt:de bachatadans. Deze dans wordt samen met een partner uitgevoerd, waarbij je op enige afstand van elkaar blijft. De dansers maken kleine, soms snelle passen en houden daarbij elkaars hand vast.

De Bachata dansen
De Bachata dansen


Bachata wordt op verschillende plaatsen in de wereld op verschillende manieren gedanst, maar grofweg zijn er drie danswijzen onderscheiden: Dominicaanse stijl, Antilliaanse stijl en dansschool stijl. Op de Dominicaanse Republiek is de stijl het meest creatief. Daar komen er niet zoveel snelle draaibewegingen in voor, maar gaat het vooral om de kleine, langzame bewegingen, waardoor de dans een meer sensuele uitstraling krijgt.

Reggaeton

De hedendaagse bachatamuziek ondergaat nog steeds beetje bij beetje een verandering. In de muziek komen meer en meer de invloeden van vooral Reggaeton naar voren. Deze muzieksoort berust voornamelijk op hiphop, dancehall en natuurlijk reggae. En anders dan in de oorspronkelijke Bachata is het ritme in deze muziek veel meer aanwezig.

Bekende muzikanten

De bachatagroep die op internationaal niveau veruit de meeste bekendheid geniet, is Aventura. De meest populaire artiesten onder de Dominicanen zelf zijn Juan Luis Guerra en Anthony Santos.

Één ding staat in ieder geval vast en dat is dat een bezoek aan de Dominicaanse Republiek swingend zal zijn. Dus gooi die heupen los en laat je meeslepen door het ritme van de Bachata!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen