Orkaanseizoen Dominicaanse Republiek

Zwarte lucht boven de stranden van het eiland
Zwarte lucht boven de stranden van het eiland

Het orkaanseizoen in de Dominicaanse Republiek is zeker iets om rekening mee te houden als je op vakantie gaat naar dit land. Door de ligging van het eiland is er namelijk de kans op orkanen, voornamelijk in de zomer en in de herfst. Wanneer kan je het land het beste bezoeken en wanneer beter niet? Daarop geven onze reisexperts je in dit artikel antwoord. 

Heb je weinig kennis van Dominicaanse Republiek? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Orkaanseizoen

Het orkaanseizoen loopt op de Dominicaanse Republiek van ongeveer juni tot en met november. De meeste orkanen komen voor in de maanden augustus en september. Het orkaanseizoen wil niet zeggen dat er steevast orkanen voorkomen in deze periode. Het geeft alleen aan dat de kans op orkanen in deze maanden groter is dan in andere maanden. Over het algemeen is de kans dat je met een orkaan te maken krijgt op jouw vakantie op het eiland erg klein.

Donkere wolken
Donkere wolken

Orkanen

De Dominicaanse Republiek is niet het enige eiland dat te maken heeft met orkanen. Het Caribisch gebied wordt vaker getroffen door dit heftige natuurverschijnsel. Het is lang niet elk seizoen, mocht er dan toch een orkaan zijn dan treft het vaak maar een deel van het gebied of land. Het Atlantische orkaanseizoen is een gevolg van verwoestende orkanen die aan de westkust van zijn Afrika ontstaan. Daarna duurt het vaak nog zo'n drie weken tot een maand voordat ze de Dominicaanse Republiek bereiken. Orkanen krijgen ook altijd een naam. Dit wordt gedaan om duidelijk te kunnen communiceren naar de bevolking. In september 1998 vond een van de grootste orkanen plaats op de Dominicaanse Republiek. Ook in 2017 had het eiland te maken met de orkanen Irma en Maria, het eiland is minder hard getroffen dan bijvoorbeeld op Sint-Maarten, maar toch zijn toen duizenden mensen hun huis verloren. Ook zijn velen oogsten toen mislukt en was de schade aanzienlijk. 

Harde wind, regen en bliksem tijdens een orkaan
Harde wind, regen en bliksem tijdens een orkaan
Vraag gratis een offerte aan

Klimaat

Het klimaat op de Dominicaanse Republiek is over het algemeen zeer aangenaam. De zon schijnt er vaak en de temperatuur is lekker warm. De temperatuur ligt er eigenlijk het hele jaar tussen de 28 en 32 graden. Doordat het eiland een tropisch klimaat heeft is de vochtigheidsgraad redelijk hoog. Wel waait er altijd een lekker briesje, waardoor het goed vertoeven is op het eiland.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Dominicaanse Republiek is februari tot en met april. In deze periode is er weinig tot geen kans op orkanen, is het regenseizoen voorbij en heb je overdag een gemiddelde temperatuur van 29 graden. Maar ook buiten deze maanden is het zeer goed te doen op het eiland. De kans dat je een orkaan mee zal maken is niet groot. Mocht er toch een orkaan in aantocht zijn, dan doen de hotels er alles aan om je veiligheid te waarborgen.

Wat te doen bij een orkaan?

Indien je toch tijdens het orkaanseizoen op de Dominicaanse Republiek bent, blijf dan de lokale media in de gaten houden. Wanneer er een dreiging is voor een orkaan of tropische storm, is het handig de website National Hurricane Center in de gaten houden. Hier lees je altijd de laatste informatie. In het ergste geval zal er sprake zijn van een evacuatie of is het mogelijk dat je een of meerdere dagen niet kan reizen. Gewonden en doden vallen eigenlijk nooit onder de toeristen. Bovendien zijn de hotels allemaal op dit klimaat gebouwd, waardoor ze zware stormen en orkanen kunnen hebben. Een tropische storm komt sowieso vaker voor dan een orkaan. Mocht dit in aantocht zijn, dan hoef je je geen zorgen te maken. Binnen korte tijd valt er erg veel regen en is er sprake van veel wind. Gelukkig duurt dit altijd een of twee dagen. De dagen erna is het vaak gewoon weer zonnig.

Accommodatietip: zoek je een goede accommodatie op het eiland? Denk dan eens aan een RIU hotel, namelijk het RIU Republica. Dit kidsvrije hotel heeft 5 sterren en is van alle luxe voorzien. Bovendien ligt het direct aan het witte zandstrand van Arena Gorda!

RIU Republica
RIU Republica


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen