Tihany

Tihany, Balatonmeer, Hongarije
Tihany, Balatonmeer, Hongarije

Tihany ligt op het gelijknamige Tihany-schiereiland in het noordelijk gedeelte van het Balatonmeer. Het is een van de rijkste dorpjes in de Balatonregio. De bewoners van het dorp hebben de hoogste inkomens van alle Hongaren. Door haar prachtige locatie aan het Balatonmeer is de stad een favoriete bestemming voor veel fotografen. Zeker de zonsop- en ondergangen en de opkomst van de maan zijn een van de meest gefotografeerde vakantiekiekjes. In het centrum van de stad vind je een majestueuze 15de-eeuwse abdij. De kerk in Tihany is volledig in barrokstijl gebouwd en vormt met de abdij een populaire toeristenattractie. Vanuit het parkje dat voor de kerk ligt heb je een mooi uitzicht over het meer. De omgeving is geliefd bij wandelaars van over de hele wereld. Het schiereiland maakt deel uit van het Nationaal Park van de Balaton Hooglanden. Een 400 hectare beschermd natuurgebied. Verder kun je er natuurlijk tal van water activiteiten doen. Iets wat je zeker moet doen is de nationale drank van Hongarije proeven: Bier met palinka en rode wijn.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Tihany
Plaatsen in de buurt van Tihany (Hongarije) :
 • Balatonfüred (5 km)
 • Balatonmeer (11 km)
 • Siófok (13 km)
 • Keszthely (52 km)
 • Gyor (88 km)
 • Pécs (97 km)
 • Boedapest (111 km)
 • Esztergom (118 km)
 • Sopron (130 km)
 • Kecskemét (137 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tihany

  Barátlakások (Hermit's Place) (Tihany)

  In de oostelijke helling van Óvár vind je Barátlakások, ook wel Hermit's Place. Dit is de lokale naam voor de Grieks-orthodoxe kluizenaarswoningen die er uitgehold zijn. Deze uitgeholde kluizenaarswoningen zijn cellen bestaande uit een kapel en een eetkamer, welke uit de periode tussen de 11e en 14e eeuw dateren. In deze kluizenaarswoningen woonden monniken. Barátlakások zijn de enige kluizenaarswoningen in centraal Europa die relatief goed bewaard zijn gebleven.

  Benedictijnenabdij (Tihany)

  Benedictijnenabdij
  Benedictijnenabdij
  Kaart met locatie Benedictijnenabdij

  In het centrum van Tihany staat de 18e eeuwse Abdijkerk. De kerk is goed te herkennen aan zijn twee gespitste torens welke uivormig zijn. De kerk is een goed voorbeeld van de barokke stijl. In de kerk vind je dan ook een altaar dat in barokstijl is uitgevoerd. De kerk is niet imposant groot, maar klein is hij zeker niet. De kerk is hierdoor erg harmonisch. Op het plafond van de kerk kun je een aantal prachtige fresco's bewonderen. In de crypte van de kerk, welke bijna duizend jaar oud is, ligt Koning Andreas I van Hongarije begraven. Hij stichtte deze benedictijnenabdij in Tihany in 1055 met de bedoeling er een mausoleum voor Hongaarse koningen te maken. Tot op heden is hij echter de enige koning van Hongarije die er is begraven.

  Skanzen (Tihany)

  Skanzen
  Skanzen
  Kaart met locatie Skanzen

  Skanzen is het etnografische openluchtmuseum dat in Tihany gevestigd is. Het is maar een klein openluchtmuseum, maar het is zeker een bezoek waard. Je vindt er onder andere een vissershuis, pottenbakkershuis en een origineel woonhuis van een kleine boer, welke voorzien is van een schuur en een stal. In het boerenhuis uit de 19e eeuw zijn de vertrekken en het volledig ingericht interieur te bewonderen. In het huis van de pottenbakker zijn verschillende gereedschappen, werktuigen en materialen geëxposeerd. In het vissershuis vind je allerlei attributen van de vissersgilde.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

  Vervoer

  Vanaf Tihany vertrekt er regelmatig een veerdienst naar het tegenover gelegen Siófok. Verder zijn is er rondom het hele Balatonmeer een goede busverbinding die de dorpjes met elkaar verbind. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren. Dit is vaak goedkoper dan in Nederland en is een goed alternatief voor het openbaar vervoer. Door Tihany rijdt ook een klein treintje. Deze brengt je brengt je langs alle bezienswaardigheden.

  Geschiedenis

  Tihany bestond vroeger uit drie van elkaar onafhankelijke nederzettingen, die nu tot één gebied zijn samengevoegd. Het schiereiland werd al in de oertijd bewoond. Door de gunstige ligging heeft het steeds mensen aangetrokken. Men heeft er grafheuvels gevonden (Tumulus) en ook de Romeinen bouwden er hun huizen tegen de berghellingen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Tihany