Jerash

Zeustempel Jerash Jordanie
Zeustempel Jerash Jordanie

Jerash ligt in het noorden van Jordanië. Jerash was in de oudheid bekend als Gerasa. Gerasa wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. De stad was één van de Dekapolissteden. Het is nu een uitgebreide archeologische site. Het moderne Jerash ligt ten oosten van de archeologische site Gerasa. In de stad wonen veel Tsjerkessen, die aan het eind van de 19e eeuw uit de Kaukasus naar hier gekomen zijn.

Heb je weinig kennis van JordaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Jerash
Plaatsen in de buurt van Jerash (JordaniŽ) :
 • Amman (36 km)
 • Madaba (63 km)
 • Petra (233 km)
 • Akaba (317 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jerash

  Jerash (Jerash)

  Jerash
  Jerash
  Kaart met locatie Jerash

  Toen 300 jaar voor Christus Alexander de Grote nog de heerser van Jordanië was werd Jerash al gesticht. De stad werd uitgebreid door de Nabateeërs, zodat hun routes naar Damascus beter konden verlopen. Vervolgens maakten de Romeinen van Jerash een cultureel centrum. In de ruïnestad zijn tegenwoordig nog verschillende bezienswaardigheden uit die tijden te vinden; bijvoorbeeld de tempel van Zeus, de Artemistempel en het Hippodrome.

  Jerash Festival (Jerash)

  Jerash Festival
  Jerash Festival
  Kaart met locatie Jerash Festival

  De stad Jerash heeft haar eigen festival genaamd ‘Jerash Festival’. Dit festival wordt ieder jaar gehouden en is onderdeel van het Jordaanse Festival. Koningin Nour richtte dit festival in 1981 op, met als doel om culturele activiteiten in Jordanië te stimuleren. Wat je kunt zien tijdens het Jerash Festival zijn optredens van vele bekende Jordaanse en Arabische artiesten. Zo traden er in 2015 onder andere de artiesten Najwa Karam, Wael Kfouri en Maya Diab op.

  Jerash Hippodrome (Jerash)

  Jerash Hippodrome
  Jerash Hippodrome
  Kaart met locatie Jerash Hippodrome

  In de historische en archeologische stad van Jerash ligt de Jerash Hippodrome. Dit was een enorme 245 meter lange arena waar 15.000 toeschouwers in konden. Die toeschouwers konden dan genieten van paard en wagenraces en andere sporten. De precieze datum van de bouw van de arena is niet bekend maar wordt geschat op de derde eeuw na Christus. Nu kun je zien hoe de gladiatoren en paard en wagenracers hebben geleefd aan de hand van shows verzorgd door de organisatie ‘Roman Army and Chariot Experience (RACE)’.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van JordaniŽ bekijken.

  Geschiedenis

  Waarschijnlijk was Gerasa al bewoond tijdens de Bronstijd en de IJzertijd door een Semitische bevolking, die een tempel voor Dashura bouwde op de plaats waar zich nu de ruines van een Zeustempel bevinden. Volgens de legende bleven een aantal veteranen van het leger Alexander de Grote achter in Gerasa. De Hasmoneeën en de Nabateeërs vochten in de 1e eeuw v.Chr. om de stad. Beiden werden verslagen door de Romeinen. Na de Romeinse verovering in 63 v.Chr. werd Gerasa bij de Romeinse provincie Syria en in 90 na Chr. bij de provincie Arabia gevoegd. In de 1e en 2e eeuw kende de stad een grote bloei. Keizer Trajanus liet in de regio wegen aanleggen. Zijn opvolger Hadrianus bezocht de stad in de winter van 129-130. De 'triomfboog van Hadrianus' zou gebouwd zijn als aandenken aan dit bezoek. In 614 werd Gerasa veroverd door de Perzische Sassaniden onder leiding van Khosroe II. De Perzen lieten de stad intact. Na de Slag bij de Jarmoek in 636 veroverde het Arabisch-islamitische rijk het gebied. De dynastie van de Omajjaden bouwde enkele moskeeën. In 746 werden veel gebouwen in Gerasa vernietigd door een aardbeving. De kruisvaarders gebruikten de ruïnes van de tempel van Artemis als burcht.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Jerash