Akaba

Havenstad Akaba Aqaba Jordanie
Havenstad Akaba Aqaba Jordanie

Akaba (Aqaba) is een stad in het zuidwesten van Jordanië. Het is de enige havenstad aan zee. Akaba grenst aan het Israëlische Eilat. Akaba ligt in het noorden van de Golf van Akaba, onderdeel van de Rode Zee. Akaba is van strategisch belang voor Jordanië doordat de enige zeehaven van het land zich hier bevindt. Vanuit de stad worden fosfaten en verschillende soorten zeeschelpen geëxporteerd. Akaba is een favoriete plaats voor mensen die van de duiksport houden. De Jordaanse overheid wil van Akaba een toeristische plaats maken. Het is officieel een belastingvrij zone, zo wordt er geen btw of accijns berekend op verhandelde producten.

Heb je weinig kennis van Jordanië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Akaba
Plaatsen in de buurt van Akaba (Jordanië) :
  • Petra (86 km)
  • Madaba (255 km)
  • Amman (283 km)
  • Jerash (317 km)
  • Ervaringen

    op 9 maart 2019 plaats: Akaba, reisperiode: februari 2019

    Really nice country with so much to see and learn. Really great country if you like travelling but only have a week or two holidays.We hope to return sometime again.

    • Algemeen 9
    • Uitgaan 8
    • Cultuur 9
    • Restaurants 8
    • Bezienswaardigheden 10
    • Inwoners 9
    • Ligging 9
    op 11 augustus 2016 plaats: Akaba, reisperiode: juli 2016

    Jordanië is een heel bijzonder land, met hele vriendelijke mensen. Het land is in tegenstelling tot wat sommige mensen denken veilig. Alleen bij de grenzen staan er hier en daar patrouilles, maar niks waar je als tourist last van hebt. De mensen zijn heel vriendelijk, behulpzaam en mensen (vooral kinderen) die je dingen willen verkopen begrijpen dat een keer 'nee' ook gewoon nee is. Ze blijven over het algemeen niet aandringen. De bezienswaardigheden zijn top, met hele mooie natuurparken (bijvoorbeeld Wadi Mujib en Dana Biosphere Reserve) en bijzondere omgevingen zoals het woestijngebied van bijvoorbeeld Wadi Rum (een echte must-see overigens en als het kan probeer er te overnachten in een van de bedoeïen kampen). Alles is goed betaalbaar, alleen is Petra duur maar is z'n geld uiteraard meer dan waard. Vergeet vooral niet de nachtwandeling door Petra met de kaarsen bij The Treasury. Restaurants zijn spotgoedkoop en over het algemeen zeer goed. Zeker in Amman de falafel proberen bij het Hashem restaurant (voor omgerekend €3 goed gegeten en gedronken) en in de buurt van Wadi Mujib naar het Trajan restaurant. Alleen is vis heel duur omdat Jordanië maar een kleine kustlijn heeft dat ook voor een gedeelte beschermd natuurgebied is. Overigs is deze kustlijn zeker de moeite waard voor bijvoorbeeld duiken of snorkelen. Dit wordt vooral vanuit Aqaba geregeld, maar dit is geen stad om lang te verblijven. Omdat deze stad in het zuiden ligt is deze zomers heel warm (over de 45 graden Celsius) en er is bijzonder weinig te doen in de stad zelf. Je kan beter meer tijd doorbrengen in andere gebieden of bijvoorbeeld in Amman, wat een bijzondere ervaring is vanwege de (gezellige) drukte en de sfeer. Zeker 's avonds leeft deze stad helemaal op. Jordanië is echt een land wat je (als het kan) gezien moet hebben. Vooral in het westen van het land zijn de meeste bijzondere dingen te zien en als je de King's Highway volgt kom je vanzelf langs de mooiste landschappen. Voor gelovige mensen is dit uiteraard ook een bijzonder land vanwege de vele plekken met religieuze betekenis voor zowel de christenen als de moslims. Voor iedereen is dit land echt een aanrader, niet duur en het land geeft een hele mooi kijk in een hele andere cultuur.

    • Algemeen 9
    • Uitgaan 7
    • Cultuur 9
    • Restaurants 8
    • Bezienswaardigheden 10
    • Inwoners 10
    • Ligging 7
    op 30 oktober 2014 plaats: Akaba, reisperiode: augustus 2014

    Mijn eerste bezoek aan een Arabisch land was in Jordanië, maar wat een geweldige mensen. De gastvrijheid, de bereidheid om te helpen, het is bijna overdreven. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd in wie je bent en vertellen graag alles over hun land en stad.

    • Algemeen 9
    • Cultuur 9
    • Restaurants 10
    • Bezienswaardigheden 8
    • Inwoners 10
    • Ligging 10
    op 23 oktober 2012 plaats: Akaba, reisperiode: oktober 2012

    Een ervaring. Zo zout dat is niet voor te stellen. de reis er heen vanuit Akaba is erg lang. Met diverse stops onderweg was het goed te doen. Als het een dagtrip is kun je maar 2,5 / 3 uur , inclusief een lunch,daar zijn en is de verhouding reizen / Dode Zee een beetje zoek .Wij hebben gekozen voor een extra overnachting bij de Dode Zee. Op deze manier veel meer tijd om nog een "duik" te nemen. Ook het modderen was leuk om te doen. Neem absoluut waterschoenen mee. Op blote voeten is het niet te doen.Slippers kunnen achterblijven in de modder. De eerste 10 tallen meters van de Zee zijn vol met steentjes Waanzinnige zonsondergang aan het eind van de dag. Aan te bevelen..

    • Algemeen 8
    • Cultuur 9
    • Ligging 9

    Bezienswaardigheden

    Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Akaba

    Akaba (Akaba)

    Akaba
    Akaba
    Kaart met locatie Akaba

    Als je even geen zin meer hebt in historische bezienswaardigheden, dan is Akaba (Aqaba) zeker een aanrader. Door de aangename temperaturen in Jordanië en de mooie onderwaterwereld en stranden van Akaba is de stad een populaire strandbestemming. In de stad kun je lekker zonnebaden en zwemmen, maar ook voor de actievelingen is er in Akaba genoeg te doen. Er zijn verschillende duik- en snorkelscholen en ook een ritje op de banaan, waterski of jetski zijn erg leuk om een keer te ondernemen. 's Avonds is het stadje gezellig druk en kun je lekker eten in één van de vele restaurantjes.

    Petra (Akaba)

    Petra
    Petra
    Kaart met locatie Petra

    Petra is een historische uit de rotsen gehakte stad in de buurt van Akaba gelegen in een kloof tussen de heuvels. Vroeger diende de stad als handelsstad waar wierook het belangrijkste handelsproduct was. Nu kun je er de schitterende ruïnes van de (handels)gebouwen en grafmonumenten zien. Sinds 1985 is de stad onderdeel van het Werelderfgoed van UNESCO en in 2007 ging Petra deel uitmaken van de nieuwe zeven wereldwonderen.

    Wadi Rum (Akaba)

    Wadi Rum
    Wadi Rum
    Kaart met locatie Wadi Rum

    De vallei Wadi Rum is gelegen in het zuidwesten van Jordanië in de buurt van Akaba. Er zijn veel zandstenen rotswanden en ook is er veel graniet. Er zijn daarnaast veel toeristische bedoeïenkampen. Je kunt met een kameel, jeep of te voet Wadi Rum verkennen. Ook vindt er eind juli jaarlijks het Distant Heat Festival plaats, hier komen bekende DJ’s als Armin van Buuren en Tiësto. Verder zijn er veel films opgenomen in de vallei die in het teken staan van Mars zoals ‘The Last Days on Mars’ en ‘The Martian’. Wadi Rum lijkt namelijk op de planeet, wegens haar rode oppervlak.

    Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Jordanië bekijken.

    Vervoer

    Akaba heeft een centraal busstation waar de bussen naar alle bestemmingen naar. In de binnenstad van Akaba kun je alles lopend doen. Wil je naar het strand dan kun je met de bus of taxi gaan. Akaba heeft een eigen luchthaven.

    Geschiedenis

    Akaba is sinds 4000 v.Chr. een bewoonde plaats. De stad profiteerde van de strategische positie op het kruispunt van de handelsroutes tussen Afrika, Europa en Azië. De Ptolemeeën noemden de stad Berenice, de Romeinen noemden de stad Aila en Aelana. Tijdens de Romeinse tijd kwam er een grote weg, de Via Traiana Nova. De weg leidde van Bostra via Amman naar Akaba. Daar was de weg verbonden naar het westen van Philistea en Egypte. Rond het jaar 106 n.Chr. was Akaba een haven van het Romeinse Rijk. Vanaf de 3e eeuw wonen hier Christenen. In de 12e eeuw n.Chr. werd het gebied door kruisvaarders beschermd. Het fort Helim werd gebouwd en is tot de dag van vandaag nog in goede staat. Aan het begin van de 16e eeuw kwam het gebied onder invloed van het Ottomaanse Rijk. Ongeveer 4 eeuwen lang was Akaba maar een eenvoudige vissersstad. Toen de Ottomanen de Hejaz spoorlijn aanlegden die de stad verbond met Damascus en Medina, werd de stad weer belangrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de Ottomanen gedwongen zich uit Akaba terug te trekken. Deze overval werd bekend als de Slag om Akaba. Koning Hoessein probeerde in 1965 Akaba ruimte te geven om te groeien. Hij wilde land ruilen met Saoedi-Arabië. Voor 6.000 vierkante kilometer van de binnenlanden van Jordanië, kreeg hij 12 km kuststrook in de zuiden van Akaba. Door deze ruil kreeg de haven meer ruimte om zich uit te breiden. In augustus 2000 werd er een wet aangenomen door het parlement van Jordanië, hierin stond dat Akaba een speciale economische zone werd.

    Vakantieverhalen / reisverslagen

    Offerteformulier

    Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

     Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
     9,6 in reviews
     Veel kennis en ervaring
     3.879 klanten gingen u voor

    Uw gegevens

    * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

    Artikelen

    Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Akaba