Akaba

Havenstad Akaba Aqaba Jordanie
Havenstad Akaba Aqaba Jordanie

Akaba (Aqaba) is een stad in het zuidwesten van Jordanië. Het is de enige havenstad aan zee. Akaba grenst aan het Israëlische Eilat. Akaba ligt in het noorden van de Golf van Akaba, onderdeel van de Rode Zee. Akaba is van strategisch belang voor Jordanië doordat de enige zeehaven van het land zich hier bevindt. Vanuit de stad worden fosfaten en verschillende soorten zeeschelpen geëxporteerd. Akaba is een favoriete plaats voor mensen die van de duiksport houden. De Jordaanse overheid wil van Akaba een toeristische plaats maken. Het is officieel een belastingvrij zone, zo wordt er geen btw of accijns berekend op verhandelde producten.

Heb je weinig kennis van JordaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Akaba
Plaatsen in de buurt van Akaba:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Akaba

Akaba (Akaba)

Akaba
Akaba

Als je even geen zin meer hebt in historische bezienswaardigheden, dan is Akaba (Aqaba) zeker een aanrader. Door de aangename temperaturen in Jordanië en de mooie onderwaterwereld en stranden van Akaba is de stad een populaire strandbestemming. In de stad kun je lekker zonnebaden en zwemmen, maar ook voor de actievelingen is er in Akaba genoeg te doen. Er zijn verschillende duik- en snorkelscholen en ook een ritje op de banaan, waterski of jetski zijn erg leuk om een keer te ondernemen. 's Avonds is het stadje gezellig druk en kun je lekker eten in één van de vele restaurantjes.

Petra (Akaba)

Petra
Petra

Petra is een historische uit de rotsen gehakte stad in de buurt van Akaba gelegen in een kloof tussen de heuvels. Vroeger diende de stad als handelsstad waar wierook het belangrijkste handelsproduct was. Nu kun je er de schitterende ruïnes van de (handels)gebouwen en grafmonumenten zien. Sinds 1985 is de stad onderdeel van het Werelderfgoed van UNESCO en in 2007 ging Petra deel uitmaken van de nieuwe zeven wereldwonderen.

Wadi Rum (Akaba)

Wadi Rum
Wadi Rum

De vallei Wadi Rum is gelegen in het zuidwesten van Jordanië in de buurt van Akaba. Er zijn veel zandstenen rotswanden en ook is er veel graniet. Er zijn daarnaast veel toeristische bedoeïenkampen. Je kunt met een kameel, jeep of te voet Wadi Rum verkennen. Ook vindt er eind juli jaarlijks het Distant Heat Festival plaats, hier komen bekende DJ’s als Armin van Buuren en Tiësto. Verder zijn er veel films opgenomen in de vallei die in het teken staan van Mars zoals ‘The Last Days on Mars’ en ‘The Martian’. Wadi Rum lijkt namelijk op de planeet, wegens haar rode oppervlak.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van JordaniŽ bekijken.

Vervoer

Akaba heeft een centraal busstation waar de bussen naar alle bestemmingen naar. In de binnenstad van Akaba kun je alles lopend doen. Wil je naar het strand dan kun je met de bus of taxi gaan. Akaba heeft een eigen luchthaven.

Geschiedenis

Akaba is sinds 4000 v.Chr. een bewoonde plaats. De stad profiteerde van de strategische positie op het kruispunt van de handelsroutes tussen Afrika, Europa en Azië. De Ptolemeeën noemden de stad Berenice, de Romeinen noemden de stad Aila en Aelana. Tijdens de Romeinse tijd kwam er een grote weg, de Via Traiana Nova. De weg leidde van Bostra via Amman naar Akaba. Daar was de weg verbonden naar het westen van Philistea en Egypte. Rond het jaar 106 n.Chr. was Akaba een haven van het Romeinse Rijk. Vanaf de 3e eeuw wonen hier Christenen. In de 12e eeuw n.Chr. werd het gebied door kruisvaarders beschermd. Het fort Helim werd gebouwd en is tot de dag van vandaag nog in goede staat. Aan het begin van de 16e eeuw kwam het gebied onder invloed van het Ottomaanse Rijk. Ongeveer 4 eeuwen lang was Akaba maar een eenvoudige vissersstad. Toen de Ottomanen de Hejaz spoorlijn aanlegden die de stad verbond met Damascus en Medina, werd de stad weer belangrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de Ottomanen gedwongen zich uit Akaba terug te trekken. Deze overval werd bekend als de Slag om Akaba. Koning Hoessein probeerde in 1965 Akaba ruimte te geven om te groeien. Hij wilde land ruilen met Saoedi-Arabië. Voor 6.000 vierkante kilometer van de binnenlanden van Jordanië, kreeg hij 12 km kuststrook in de zuiden van Akaba. Door deze ruil kreeg de haven meer ruimte om zich uit te breiden. In augustus 2000 werd er een wet aangenomen door het parlement van Jordanië, hierin stond dat Akaba een speciale economische zone werd.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Akaba? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Akaba, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar JordaniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen