Beste reistijd KroatiŽ: vliegtijd & beste maand

Uitzicht over binnenstad Dubrovnik
Uitzicht over binnenstad Dubrovnik

Kroatië heeft een bijzonder landschap dat van invloed is op het klimaat en de vakantiemogelijkheden van Kroatië. Zo kun je lekker relaxen aan het strand of juist kiezen voor sneeuwpret in de bergen. Voor elk soort vakantie heb je andere weersomstandigheden nodig, dus ontdek hier wat voor jou de beste reistijd is.

Istrie is veruit het meest populair omdat het de beste afstand heeft voor vakantie per eigen vervoer.


Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vliegtijd

Er zijn meerdere luchthavens waar (directe) vluchten naartoe gaan vanuit Nederland. Je kunt vertrekken uit Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Groningen. Mogelijke aankomstplaatsen in Kroatië zijn Pula, Dubrovnik, Split, Zagreb en Rijeka. Niet alle vluchten gaan direct naar hun bestemming, maar maken een tussenstop in Londen of Frankfurt. Hierdoor loopt de vliegtijd sterk op, tussen de 9 en 16 uur. En dat terwijl de directe vluchten slechts 2 uur duren. De meeste directe vluchten gaan vanuit Rotterdam of Amsterdam naar Pula, Dubrovnik en Split.

Amfitheater in Pula
Amfitheater in Pula

Landschap

Kroatië is ongeveer tweemaal zo groot als Nederland, maar heeft een veel gevarieerder landschap. Allereerst grenst Kroatië in het westen aan de Adriatische Zee. Parallel aan de kustlijn liggen de Dinarische Alpen die in totaal 40% van het Kroatische oppervlak vormen. De bergen komen tot een hoogte van 2.000 meter. In het oosten van het land slaat het landschap weer om en tref je voornamelijk laagvlaktes en moerasgebieden aan. Vraag gratis een offerte aan

Klimaat

De drie typen landschappen kennen ook elk hun eigen klimaat. Aan de kust is er sprake van een mediterraan klimaat. 's Winters is het weer mild en nat met temperaturen rond de 10℃. De zomers zijn juist droog en warm met temperaturen rond de 25℃. Dit maakt het Adriatische kustgebied ideaal voor een zonnige zomervakantie aan het strand. In de Dinarische Alpen tref je een hooggebergteklimaat, wat inhoudt dat de winters erg koud en vochtig zijn en de zomers mild te noemen zijn. De temperaturen liggen dan ook in de winter rond de -5℃ en in de zomer maximaal rond 18℃. Het derde klimaat in Kroatië kom je tegen in het oostelijke binnenland. Kenmerkend voor het continentaal klimaat zijn de koude, natte winters en hete, droge zomers. In de winter komt de temperatuur rond het vriespunt te liggen, maar in de zomer loopt het op tot rond de 25℃.

Golden Horn strand, Adriatische kust
Golden Horn strand, Adriatische kust

Wintersport

Veruit de meeste neerslag valt in de Dinarische Alpen. Een groot deel hiervan valt in de vorm van sneeuw gedurende de wintermaanden. Van december tot en met maart kun je in verschillende gebieden skiën en langlaufen. De Dinarische Alpen zijn niet zo sneeuwzeker als bijvoorbeeld de populaire Franse alpen, maar er kleven ook een hoop voordelen aan een wintersportvakantie in Kroatië. Beginners kunnen op de Kroatische pistes veel bijleren en de gebieden zijn niet overspoeld met toeristen, zoals in veel andere skigebieden wel het geval is. Het populairste skigebied van Kroatië is Gorski Kotar, wat dichtbij Rijeka ligt.

Beste reistijd

Wat de beste reistijd is om naar Kroatië te gaan hangt volledig af van je voorkeuren. Wil je genieten van de zon en het strand? Dan kun je het beste tussen juni en september naar de Adriatische kust gaan. Juli en augustus zijn de warmste en zonnigste maanden en de kans op neerslag is in deze tijd van het jaar ook minimaal. Als je graag de bergen in wilt voor een actieve vakantie kun je ook het beste in juli of augustus gaan. De temperaturen zijn dan het aangenaamst en het aantal regenachtige dagen per maand is in deze tijd het minst. Trek je juist de bergen in voor de sneeuw om de latten onder te binden? Dan kun je tussen december en maart terecht in een van de skigebieden.

Emag Knin
Emag Knin


 

 

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,3

Gerelateerde artikelen