Top 5 bezienswaardigheden IstriŽ

IstriŽ, de parel van KroatiŽ
IstriŽ, de parel van KroatiŽ

Istrië is een geliefde vakantiestreek in Kroatie. In de loop der eeuwen hebben vele verschillende volkeren in de provinvie geleefd, waaronder de Romeinen, Oostenrijkers en Italianen. Alle invloeden van deze volkeren zijn nog terug te vinden in de streek en haar vele prachtige bezienswaardigheden zoals het amfitheater van Pula wat lijkt op de Colloseum in Rome. Van alle bezienswaardigheden in Istrië is een bezoekje aan deze top 5 zeker de moeite waard.

Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Amfitheater van Pula

Dit Romeinse amfitheater is gebouwd onder leiding van keizer Augustus, vermoedelijk tussen 2 voor Christus en 14 na Christus. Het immense gebouw is 155 meter groot en de buitenste ring is geheel bewaard gebleven. Hier konden 23.000 toeschouwers plaatsnemen en naar gladiatorengevechten kijken. De arena werd met een ijzeren hek afgeschermd van het publiek. Tegenwoordig kun je hier in de zomer genieten van toneelvoorstellingen, concerten of het Pula Film Festival.

Tip: Ons accommodatie aanbod in Istrië is heel groot, van campings, appartementen tot aan luxe all inclusive hotels.

2. Nationaal Park Brijuni 

Het Nationaal Park Brijuni bestaat uit een eilandengroep van 14 grote en kleine eilanden. Je kunt de eilanden bereiken per boot vanaf de plaats Fazana. Er worden dagtrips aangeboden naar Veil Brijuni, het hoofdeiland. De Joegoslavische leider Tito maakte Veli Brioni tot zijn exclusieve buitenverblijf in 1947 en bouwde er mooie villa's. Hij richtte een safaripark op, dat nog steeds bestaat. Tijdens de excursie bezoek je ook dit safaripark waar je onder meer zebra's, dromedarissen, lama's en olifanten tegenkomt. Het Nationaal Park Brijuni is een prachtig natuurgebied en tevens een archeologische vindplaats. Hier vind je nog veel resten van de Romeinse beschaving, waaronder een Romeinse villa die stamt uit de eerste eeuw voor Christus.

Vraag gratis een offerte aan

3. Archeologisch park Monkodonja en de grafheuvels van Mušego

In 1953 werd de nederzetting Monkodonja ontdekt en uitgegraven. Deze nederzetting was bewoond in de Bronstijd, van 2000 voor Christus tot 1200 voor Christus. Sinds de ontdekking is Monkodonja een archeologisch park en open voor bezoekers. Het park ligt 5 kilometer ten zuidoosten van Rovinj. Hier kun je de overblijfselen van het dorp bewonderen. Op 1,5 kilometer van Monkodonja vind je de grafheuvels van Mušego. Dit zijn indrukwekkende grafmonumenten met een omtrek van 11 meter en mooie details. In deze graven werden rijke burgers en leden van adel die in Monkodonja woonden begraven.

De ingang van Monkodonja
De ingang van Monkodonja

4. Groznjan

Het kleine middeleeuwse dorp Groznjan ligt op een heuveltop waardoor je vanuit het dorp een prachtig uitzicht hebt over Istrië. Groznjan stond lange tijd onder Venetiaans bewind en is het enige dorp in Kroatië waar de meerderheid van de bevolking nog Italiaans is. Na de Venetiaanse periode raakte de plaats in de vergetelheid. In de jaren zestig werd het herontdekt door musici en kunstenaars die de panden opkochten en restaureerden. Sindsdien is het een gezellig kunstenaarsdorp geworden en is er een muziekschool gevestigd. Je kunt er dwalen door de middeleeuwse straatjes, een van de vele galerieën bezoeken en ondertussen luisteren naar de klassieke muziek die uit de huizen klinkt. In de maanden juli en augustus vindt er ook jaarlijks het festival Jazz is Back! plaats dat drie weken duurt. Groznjan is een erg charmant dorp, maar buiten de zomermaanden wel erg uitgestorven omdat de kunstenaars dan wegtrekken naar hun huizen aan de kust.

5. Eufrasiusbasiliek 

Het belangrijkste bouwwerk in Poreç is de Eufrasiusbasiliek. De basiliek is in de zesde eeuw gebouwd en dankt zijn naam aan de Byzantijnse bisschop Eufrasius. Op dezelfde plek werd al twee keer eerder een kerk gebouwd. Dit is nog terug te zien, zo is de mozaïeken vloer afkomstig uit een basiliek die in de vijfde eeuw hier stond. De basiliek is in de loop der jaren goed bewaard gebleven, al zijn er wel hier en daar aanpassingen gedaan vanwege brand en aardbevingen. Sinds 1997 staat de basiliek op de UNESCO Werelderfgoedlijst.Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,7

Gerelateerde artikelen