Reisadvies: Is KroatiŽ een veilig vakantieland?

Krka National Park in DalmatiŽ
Krka National Park in DalmatiŽ

Kroatië ligt in het zuiden van Europa en heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een aantrekkelijk vakantieland. Het land heeft een prachtige natuur en sfeervolle stadjes. Naast al het moois wat Kroatië te bieden heeft, is het ook een veilig vakantieland. Staat Kroatië op jouw lijstje om te bezoeken? Lees dan hier alles over het reisadvies voor Kroatië.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies voor Kroatië

Kroatië heeft als reisadvies de kleurcode groen. Deze kleurcode geeft aan het een veilig vakantieland is en dat er zonder veiligheidsrisico's naar deze bestemming gereisd kan worden. Echter gelden er momenteel wel inreisbeperkingen voor de Nederlandse reizigers. Zo kom je Kroatië alleen in met een coronabewijs. Een coronabewijs laat zien dat je: of volledig bent gevaccineerd, dit geldt vanaf de dag van je tweede vaccinatie, vanaf de 15e dag na het Janssen-vaccin, als je kan laten zien dat je minimaal 22 dagen en maximaal 42 dagen geleden de 1e dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin hebt gehad of als je kan laten zien dat je minimaal 22 dagen en maximaal 84 dagen geleden de 1e dosis van het AstraZeneca-vaccin hebt gehad. Of als je een herstelbewijs kan laten. Of als je een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 48 uur kan laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen negatieve uitslag te laten zien, mits de ouders/voogd aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Voor de terugreis naar Nederland hoeft je geen coronabewijs aan te tonen, wel wordt er geadviseerd bij thuiskomt voor de zekerheid een zelftest te doen.
Huidig reisadvies Kroatië

Onveilige gebieden in Kroatië

In het binnenland en in de bergen liggen in sommige gebieden nog niet geruimde mijnen uit de oorlog. Let daarom goed op de waarschuwingsborden, volg de aanwijzingen op de borden en blijf op de gemarkeerde wegen. Daarnaast ligt Kroatië in een aardbevingsgevoelig gebied. Op het vaste land en op de eilanden kunnen er daarom lichte aardbevingen voorkomen met zo nu en dan een zware aardbeving. Houd voordat je naar Kroatië vertrekt de berichtgeving in de gaten en informeer over de situatie. Volg daarnaast altijd de aanwijzingen van de autoriteiten op. Naast aardbevingen kunnen er in Kroatië ook bosbranden voorkomen. Deze komen voornamelijk voor in de zomermaanden. Zeker in droge en warme periodes kunnen de bosbranden veel schade aanrichten. Ook hiervoor geldt het advies vooraf even de berichtgeving te checken en altijd de instructies van de autoriteiten op te volgen.

Veiligheid in Kroatië en de hoofdstad Zagreb

Zagreb is een veilige stad, maar zoals in iedere stad ter wereld waar veel toeristen komen moet je rekening houden met zakkenrollers en oplichters. Houd je spullen in de gaten en laat waardevolle spullen achter in een kluisje in je hotel. Bied daarnaast geen verzet bij een overval of beroving, dit leidt vaak tot nog meer geweld. Ook in andere toeristische plaatsen in Kroatië zijn zakkenrollers actief. Wees daarom extra alert bij toeristische trekpleisters. Al met al een Kroatië een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's.

De hoofdstad Zagreb
De hoofdstad Zagreb

Houd hier ook rekening mee

  • Voor reizen naar Kroatië is een geldig reisdocument (een paspoort of een identiteitskaart) vereist. Het reisdocument moet gedurende het gehele verblijf in Kroatië geldig zijn.
  • Bij de grens tussen Kroatië en Slovenië en de grens tussen Kroatië en Hongarije is de kans groot dat je vertraging oploopt. Dit komt doordat daar regelmatig Schengencontroles worden uitgevoerd.
  • Houd er rekening mee dat LHBTI niet algemeen wordt geaccepteerd in Kroatië.
  • Er staan hoge boetes op het doorvoeren van verse producten vanuit andere landen naar Kroatië zonder dit vooraf aan te geven, denk bijvoorbeeld aan producten zoals kaas of olijfolie. Neem je verse producten mee? Geef dit dan vooraf aan dat je deze producten bij je hebt.
  • Voor landen buiten de EU geldt dat je géén etenswaren mee terug naar Nederland mag nemen die gemaakt zijn van dierlijke producten (melk, eieren, vlees) of plantaardige producten (groente, vruchten, fruit).
  • Er staan hoge straffen op het bezitten, gebruiken en smokkelen van drugs in en naar Kroatië. Dit geldt voor zowel hard- als softdrugs.

Link

Voor het meest actuele reisadvies kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen