Nationale parken in KroatiŽ

Waterval Nationaal Park Krka
Waterval Nationaal Park Krka

Het mediterrane land Kroatië ligt in het zuiden van Europa. Je vindt hier een enorme schat aan natuurgebieden, verdeeld in nationale parken, natuurparken en reservaten. Het verschil tussen een nationaal park en en natuurpark is dat de nationale parken zo min mogelijk worden ingericht terwijl in een natuurpark weleens een wandeling wordt uitgezet of een bankje geplaatst. In totaal zijn er 8 nationale parken in Kroatië, waarvan er 3 zich op de Kroatische eilanden bevinden. Van de overige liggen er 2 in de regio Karst, 2 in het Velebit-Gebergte en 1 dichtbij de stad Reijeka.

Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Nationaal Park Brijuni

Nationaal Park Brijuni bestaat uit 14 eilanden en beslaat in totaal een oppervlakte van 2.700 ha. De eilanden zijn per boot bereikbaar vanuit Fazana. Veli Brijun en Mali Brijun zijn de 2 grootste eilanden. Op alle eilanden kun je kennis maken met de prachtige natuurlijke rijkdommen en interessante historische vondsten. Op het hoofdeiland Veli Brijun zijn zelfs sporen terug te vinden dinosaurussen die er miljoenen jaren geleden leefden. Dit is helaas niet toegankelijk voor publiek. Het eiland is al jaren een populair vakantieoord voor koninklijke families en andere mensen met veel geld.

Nationaal Park Mljet

Mljet is een eiland in de Adriatische Zee op 30 km afstand van Dubrovnik. Het westelijke deel van het eiland is sinds 1960 uitgeroepen tot nationaal park, dit vooral vanwege de indrukwekkende natuur. Natuur is dus ook de belangrijkste toeristische attractie van het eiland, ideaal voor rustzoekers. In het park vind je 5 verschillende typen van bossen en de rest is oerbos. Het Malo Jezero (kleine meer) met bronwater is verbonden met het Veliko Jezero (grote meer), waar het eilandje Heilige Maria ligt. Hier bevindt zich een 12e-eeuws benedictijnenklooster waar je kunt overnachten. Vraag gratis een offerte aan

Nationaal Park Kornati

Het Nationaal Park Kornati bestaat uit ongeveer 90 onbewoonde eilandjes en ligt verspreid over de Kornaten-archipel. De Kornaten-archipel bestaat uit 140 eilanden, eilandjes en rotsen en ligt voor de kust van Dalmatië, ten zuiden van de stad Zadar. Het zuidwestelijke deel is in 1980 uitgeroepen tot nationaal park. De eilanden zijn vooral populair bij duikers en vissers.

Nationaal Park Krka

Nationaal Park Krka heeft een oppervlakte van 111 km2 en er bevinden zich zo`n 860 verschillende plantensoorten. De rivier Krka die door het park loopt beschikt over 7 prachtige watervallen en stroomt door prachtige canyons. In de rivier bevinden zich 18 soorten vissen en vele soorten zoogdieren (waaronder 18 soorten vleermuizen). Vissen en duiken zijn verboden in het park, evenals met eigen boot het park bezoeken.

Nationaal Park Paklenica

Nationaal Park Paklenica ligt aan de Adriatische kust ten zuiden van Velebit. Het ruige gebergte in het park zorgt voor diepe kloven zoals de 400 m diepe Anic Kuk, en prachtige grotten zoals de imposante Manita Pec (oven). Het park is enorm populair bij bergbeklimmers en mountainbikers. Er loopt een stenen pad van 6 km door het park, van de ingang door de canyons tot aan het bergbeklimmershuis.

Nationaal Park Plitvice

Nationaal Park Plitvice is een van de mooiste natuurgebieden van Europa. In het park vind je veel flora en fauna maar de meeste bezoekers komen voor de geweldige watervallen. Er bevinden zich 16 kristalheldere meren die overgaan in 92 sierlijke watervallen. In 1949 werden de Plitvice meren uitgeroepen tot nationaal park en sinds 1979 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We hebben in Plitvice een aantal leuke accommodaties waar je kunt overnachten, zodat je echt goed de tijd hebt om wandelingen te maken door dit prachtige natuurpark. Een kort bezoek is namelijk echt te kort !

Nationaal Park Plitvice, waterval
Nationaal Park Plitvice, waterval

Nationaal Park Risnjak

In 1953 werd het park in Gorski Kotar uitgeroepen tot Nationaal Park Risnjak voornamelijk vanwege de rijke flora en fauna die het gebied rijk is. Bijna het complete park is bedekt met bossen waar je zelfs dennebomen vindt van 45 m hoog. De bergen in het park maken deel uit van de Dinarische Alpen, waar de Veliki Troglav (1.913 m) het hoogste punt is. Wilde dieren zoals lynxen, wilde katten en beren vind je er in overvloed. In het park bevindt zich tevens een 4 km lang natuurleerpad.

Nationaal Park Velebit

Nationaal Park Velebit bestaat uit beukenbossen en dennen en er leven nog wilde beren en wolven. Een leuke route voor wandelaars en paardrijders is de tocht naar de bergtop Zavizane (1594 m) waar zich een berghuis en botanische tuin bevindt. De structuur van de bergen, de flora en de vele dieren die er een plaatsje hebben gevonden, maakten het gebied speciaal genoeg om er in 1981 een nationaal park van te maken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen