IstriŽ van A tot Z

De bekende badplaats Poreč
De bekende badplaats Poreč

Istrië is een schiereiland helemaal in het westen van Kroatië. Bekende plaatsen gelegen in Istrië zijn Poreč, Umag en Pula. De provincie is een populaire vakantiebestemming en heeft veel mooie badplaatsen en interessante culturele bezienswaardigheden. Daarnaast heeft Istrië prachtige natuurparken met ongerepte groene bossen. Het wordt ook wel het Toscane van Kroatië genoemd. Wij hebben de provincie Istrië voor jou van A tot Z beschreven.

Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Adriatische Zee

Istrië is gelegen aan de Adriatische zee, zoals eigenlijk heel Kroatië. Het is een randzee van de Middellandse zee. Bij alle stranden in Istrië is de zee zeer geschikt om in te zwemmen.

B van Brijuni Nationaal Park

Het Brijuni Nationaal Park is een eilandengroep vlakbij de kust van de grote stad Pula. Het bestaat uit veertien grote en kleinere eilanden en is sinds 1983 een nationaal park. Je kunt het park het hele jaar door bezoeken en tentoonstellingen bewonderen, safari's maken en de vele archeologische bezienswaardigheden bekijken. Ook kun je er tennissen, golfen en fietsen huren.

Brijuni Nationaal Park
Brijuni Nationaal Park
Vraag gratis een offerte aan

C van Čakavisch

Veel Istriërs spreken een Čakavisch dialect in het dagelijks leven. Het Čakavisch wijkt sterk af van de standaardtaal van Kroatië.

D van dorpjes

In Istrië zijn heel veel oude dorpjes te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Bezoek bijvoorbeeld het kleine gehucht Hum, dat met minder dan 30 inwoners wordt erkend als kleinste stad ter wereld. Het ommuurde plaatsje maakt deel uit van de Glagolitic Alley, een route langs stenen kunstwerken. de D is natuurlijk ook van Dubrovnik : de mooiste stad van Kroatie !

E van eten

Je kunt in Istrië heel lekker eten. Vooral vis en zeevruchten zijn populaire gerechten in de provincie en je vindt dan ook veel visrestaurants aan de kust.

F van Feštinsko kraljestvo grot

Vlakbij het dorp Feštini ligt de grot Feštinsko kraljestvo. In deze grot zijn veilige paden aangelegd zodat je gemakkelijk de druipstenen en de kleine meertjes in de grot kunt bewonderen. Bij de grot zijn ook een speeltuin, kleine boerderij en een souvenirwinkel aanwezig.

G van Grožnjan

Grožnjan is een mooi stadje in het binnenland van Istrië. Er zijn in het plaatsje prachtige, smalle straatjes met stenen huizen en stadsmuren die stammen uit de Middeleeuwen. Grožnjan is omgeven door veel mooie wijngaarden, olijfbomen en groene bossen.

H van historie

Istrië heeft een interessante geschiedenis. Het heeft onderdeel uitgemaakt van het Romeinse rijk, het Byzantijnse rijk en ook de Venetianen hebben een stempel gedrukt op de cultuur van de provincie. Deze invloeden kun je in heel Istrië nog bewonderen. Bezoek bijvoorbeeld het Romeinse amfitheater in Pula, en het sfeervolle Porec en Rovinj

Het Amfitheater van Pula
Het Amfitheater van Pula

I van Italië

In Istrië zijn ook veel Italiaanse invloeden terug te vinden. Het wordt niet voor niets het Toscane van Kroatië genoemd.

J van Jurassic Park Funtana

In de kustplaats Funtana is een dinopark dat geheel in het teken staat van de dinosaurus. Er zijn veel activiteiten voor kinderen en dagelijks zijn er shows te bewonderen. Ook zijn er attracties in het park, zoals een piratenschip en een kleine achtbaan.

K van koffie

Istriërs zijn gek op koffie en je vindt er dan ook veel barretjes waar heerlijke koffie wordt geschonken. Starbucks kon hier echter niet goed draaien en ging failliet: de Kroaten willen graag een mooi café, waar ze buiten kunnen zitten en geen koffie hoeven te drinken uit een kartonnen beker.

L van Labin

Labin ligt in het zuidoosten van Istrië op een heuvel. De stad dateert uit de Middeleeuwen, waardoor je er prachtige wandelingen kunt maken door de oude straten. Vanaf de top van Labin heb je een geweldig uitzicht op de plaatsen in de omgeving.

M van Motovun

Motovun is ook een heel mooi, oud plaatsje gelegen op een heuvel van wel 280 meter hoog. Het plaatsje ligt in het binnenland van Istrië, in de buurt van Pazin en Grožnjan. In Motovun zijn mooie, oude Middeleeuwse gebouwen te vinden en een laatromaanse kerktoren.

N van Novigrad

De kustplaats Novigrad ligt in het noordwesten van Istrië. Er zijn veel prachtige kiezelstranden waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen. Daarnaast heeft Novigrad veel verschillende historische bezienswaardigheden zoals kerken, stadsmuren, musea, een kasteel en andere oude gebouwen.

De kuststad Novigrad
De kuststad Novigrad

O van oude legendes

De oude legendes vertellen dat de Argonauts vanaf de Zwarte Zee met hun boot via de Ister (nu: Donau) naar het noorden van de Adriatische Zee voeren. Het eiland werd toen bewoond door de Histriërs. De provincie Istrië is toen door de Argonauts vernoemd naar de bewoners of naar de rivier.

P van Poreč

Poreč is een populaire toeristenbestemming. De kustplaats heeft prachtige stranden en bovendien heeft Poreč een bruisend nachtleven. Maar naast zonnen en stappen zijn er ook enkele bezienswaardigheden, zoals de Eufrasiusbasiliek en het Romeinse Maraforplein.

Q van ...

R van Rovinj

Rovinj ligt aan de westkust van Istrië en is omgeven door water. Het oude centrum trekt veel toeristen. Populair is het beklimmen van de Sint Eufemija kerk, waarbij je een prachtig uitzicht hebt als je aankomt op het hoogste punt.

Rovinj, aan de westkust van Istrië
Rovinj, aan de westkust van Istrië

S van stranden

Mooie stranden zijn in heel Istrië te vinden. Bijna alle stranden zijn kiezelstranden en daardoor erg helder en schoon. Wil je toch liever een zandstrand? Dan moet je in het plaatsje Medulin zijn. Hier ligt een prachtig wit zandstrand genaamd Bijeca en deze is vooral populair bij families met jonge kinderen. Klik hier voor ons artikel over de allermooiste stranden. 

T van truffel

Istrië staat bekend om de heerlijke truffels en in het bijzonder de witte truffel, de duurste truffelsoort die er bestaat. Je kunt zelf op zoek gaan naar truffels of deze lekkernij proeven in een truffelrestaurant.

U van Umag

Umag ligt helemaal in het noordwesten van Istrië. De kuststad heeft een haven die vroeger erg belangrijk was voor de verscheping van Istrische wijn. Je kunt hier naast mooie oude gebouwen ook lekker genieten aan het mooie kiezelstrand.

V van vakantie

Istrië is een populaire vakantiebestemming door de vele standen en culturele bezienswaardigheden. Het trekt dan ook elk jaar veel toeristen, vooral in de zomer.

W van wijn

Istrië is een van de belangrijkste wijnproducerende regio's in Kroatië. Er zijn ontzettend veel wijngaarden in de provincie waar veel topwijnen vandaan komen. Proef bijvoorbeeld de heerlijke Malvazija en Teran wijnen of volg een wijnroute op de fiets.

Wijngaard in de buurt van Grožnjan
Wijngaard in de buurt van Grožnjan


X van ...

De Istrische Y

De Istrische Y is een combinatie van de twee belangrijkste autosnelwegen in de provincie, die samen een Y vormen. Het middelpunt van de Istrische Y is de gemeente Kanfanar, in het midden van het schiereiland.

Z van zomerevenementen

In de zomer worden in de toeristische plaatsen langs de kust van Istrië regelmatig leuke zomerevenementen georganiseerd, met name in juli en augustus. Voorbeelden zijn musicals, dansavonden, sportwedstrijden en de zogenaamde vissersnachten.

Op zoek naar leuke accommodaties? We bieden campings, appartementen en hotels tot aan All inclusive met waterpark!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen