Klimaat KroatiŽ

watervallen in Plitvice meren gebied
watervallen in Plitvice meren gebied

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Kroatië is op te delen in drie klimaatzones die elk hun eigen klimaat kennen. Dit komt doordat het landschap van Kroatië zeer verscheiden is. In het westen grenst het land aan de Adriatische Zee en wordt het klimaat door de zee beïnvloedt. Het grootste gedeelte van het binnenland bestaat uit laagvlaktes en moerasgebieden.

Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Adriatische kust

De Adriatische kust is te vinden aan de westkant van Kroatië. In dit gebied zijn de zomers droog en warm. De winters zijn daarentegen mild en nat. Dit is kenmerkend voor het mediterraan klimaat. De temperaturen liggen in de winter rond de 10℃ en in de zomer lopen ze op tot ongeveer 25℃. In de meivakantie is het vaak wel al lekker zonnig, maar de zeewatertemperatuur ligt dan nog rond de 16℃. Met name juni tot en met september zijn maanden waarin de zon veel schijnt en dus ideaal zijn voor een zonnige strandvakantie. Gebieden als Istrië en Dalmatië zijn dan ook een bekende vakantiebestemming. De gevoelstemperaturen liggen hier tijdens de zomer het hoogst en 's nachts koelt het niet veel af.

Adriatische baai in Kroatië
Adriatische baai in Kroatië

Dinarische Alpen

Wie van de kust naar het binnenland wilt reizen komt de Dinarische Alpen al snel tegen. Dit berggebied ligt parallel aan de kustlijn en strekt zich bijna over het gehele land uit. De bergen beslaan in totaal 40% van het Kroatische oppervlak. In de Dinarische Alpen heerst een bergklimaat, wat gekenmerkt wordt door zeer koele winters en milde zomers. De temperaturen dalen 's winters tot -5℃ en in de zomer komen ze niet vaak boven de 18℃. Je moet ook niet raar opkijken als het in het najaar flink gaat regenen en sneeuwen. Gemiddeld valt er in de Dinarische Alpen 2.000 ml per jaar, waarvan het merendeel in het noorden valt. Het is zelfs een van de natste streken van Europa. Toch zijn de Dinarische Alpen geliefd onder bergbeklimmers, natuurliefhebbers en wintersporters.

Berggebied in Kroatië
Berggebied in Kroatië
Vraag gratis een offerte aan

Binnenland

Eenmaal aan de oostkant van de Dinarische Alpen kom je in het binnenland van Kroatië. Het land grenst in het oosten aan Servië, Hongarije en Bosnië en Herzegovina. In het binnenland is er sprake van een continentaal klimaat. Dit wordt gekenmerkt door hete en droge zomers. De winters zijn koud en nat, hoewel dit in vergelijking met het berggebied nog meevalt. Hoe oostelijker je komt, hoe minder neerslag er jaarlijks valt. In het oostelijke puntje van Kroatië valt er gemiddeld slechts 700 ml per jaar. De temperaturen liggen in de zomer rond de 24℃ en in de winter rond het vriespunt. De Adriatische Zee heeft geen invloed meer over dit gebied, dankzij de Dinarische Alpen die een barrière vormen met het kustgebied.

Wintersport

In de Dinarische Alpen valt in de winter meer dan voldoende sneeuw om er goed te kunnen wintersporten. Het populairste wintersportgebied in Kroatië is Gorski Kotar, wat dichtbij Rijeka ligt. Er zijn veel appartementen en hotels te vinden. Hoewel de skigebieden in Kroatië minder sneeuwzeker zijn dan bijvoorbeeld de Franse Alpen, zijn er wel belangrijke voordelen aan een wintersportvakantie in Kroatië. De prijzen zijn namelijk een stuk lager, het is nog niet bekend en dus minder druk overal en de pistes zijn bovendien ook geschikt voor beginners. Langlaufen en schansspringen behoren ook tot de mogelijkheden.

Fuzine, Gorski Kotar
Fuzine, Gorski Kotar

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen