Top 5 excursies KroatiŽ

Pula
Pula

Kroatië wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Het land heeft veel te bieden, je kunt hier terecht voor onder andere stedentrips, genieten van de stranden of bezoek een van de 8 nationale parken van Kroatië. Wij zetten hier de top 5 excursies voor je op een rijtje.

Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Veli Brijuni 

Tijdens deze excursie bezoek je één van de Brijuni eilanden, die behoren tot een van de 8 nationale parken van Kroatië. De Brijuni eilanden zijn in het zuidwesten van de Istrische kust gelegen. Veli is een van de twee grootste eilanden van de eilandengroep, die totaal uit 14 eilanden bestaat. Vanuit het plaatsje Fažana kun je de eilanden per boot bereiken. Deze boot vaart meerdere keren per dag tijdens het zomerseizoen. In het Nationaal Park Brijuni vind je zowel natuurlijke als culturele rijkdommen en verschillende archeologische overblijfselen. Het natuurgebied brengt een typische Mediterrane vegetatie samen met een grote diversiteit aan dieren. Tijdens de excursie naar Veli Brijuni kun je gebruik maken van de toeristische trein, die je naar de restanten van een Romeinse villa brengt. Ook kun je ervoor kiezen om het dierenpark te bezoeken, waar veel bijzondere soorten leven. Bewonder hier onder andere zebra’s, Somalische schapen, zeboes (heilige runderen uit India), dromedarissen, lama’s en olifanten. 

Nationaal Park Brijuni
Nationaal Park Brijuni

2. Ontdek het historische centrum van Dubrovnik

Dubrovnik is een stad gelegen is het zuiden van Kroatië. Deze historische en cultuurrijke stad is tegenwoordig zeer populair, mede doordat Games of Thrones hier is opgenomen. En geheel terecht, het oude centrum van de stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de stad zijn dan ook meerdere bezienswaardigheden te bezoeken. De stad wordt omringd door een imposante stadsmuur, waar je een prachtige wandeling overheen kunt maken. Binnen deze muren ligt het oude stadscentrum, dat zich typeert door de marmeren plaveien, steile straatjes, grote huizen, kloosters en kerken, paleizen, fonteinen en musea. Plein van de loggia is het middelpunt van het centrum. Vanuit hier zijn enkele bezienswaardigheden makkelijk te bereiken, zoals onder andere de klokkentoren, de H. Blasiuskerk en de Onofrio-fontein. In de binnenstad is dus meer dan genoeg te zien. Ook de haven van Dubrovnik is een bezoekje waard. Hier meren dagelijks meerdere cruiseschepen, jachten en veerboten aan. Wandel over de promenade en bekijk alle inkomende en vertrekkende schepen. Daarnaast heeft de haven een populaire markt, waar fruit, groenten en vis wordt verkocht. Hier kun je de lokale specialiteiten proeven.  
Vraag gratis een offerte aan

3. Bezoek het Paleis van Diocletianus in Split

Split is de grootste stad van Dalmatië en ligt op een schiereiland in de Adriatische zee. In deze stad is veel te zien, maar het paleis van Diocletianus is toch wel het absolute hoogtepunt. Volgens historici is dit een van de best bewaarde Romeinse villa's ter wereld en het paleis staat dan ook geheel terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het paleis werd in 300 na Christus gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. Het paleis zag er heel anders uit dan de toentertijd gebruikelijke bouwwerken. Het bouwwerk typeert zich door door de vorm: het is verdeeld in vier rechthoeken, door elkaar gescheiden door twee hoofdstraten. Het bouwwerk vormt een combinatie van luxe villa's en Romeinse militaire kampen. Het paleis werd naar verloop van tijd omgevormd tot een stad. In de stad vind je het mausoleum van Diocletianus, de tempel van Jupiter, verschillende kerken, oude romaanse huizen, beeldhouwwerken van Juraj Dalmatinac en vele andere monumenten die je tot op de dag vandaag kunt bezoeken.

Het Paleis van Diocletianus
Het Paleis van Diocletianus

4. Bekijk het grootste amfitheater ter wereld in Pula

Het Romeinse amfitheater van Pula is een bijzonder bouwwerk. Het is namelijk het grootste amfitheater ter wereld! Het theater had destijds een capaciteit van maar liefst 23.000 bezoekers, die de arena door 6 verschillende ingangen konden betreden. Het amfitheater heeft 2 hoofdingangen en 4 zij-ingangen. De oorspronkelijke functie van het theater was volksvermaak. Er werden gladiator gevechten om het volk te vermaken. Tijdens deze bloederige gevechten vochten mannen tegen elkaar, maar er kwamen ook vaak wilde dieren aan te pas. Tegenwoordig is het amfitheater nog steeds in gebruik. Het dient nog steeds als vermaak, maar dit wordt tegenwoordig in de vorm van films en concerten aangeboden. Daarnaast worden de kelders van het theater gebruikt als een museum, waarin wisselende tentoonstellingen worden gehouden. Hier zijn historische voorwerpen uit de Romeinse tijd te bewonderen en wordt er uitleg gegeven over het amfitheater zelf.

Amfitheater in Pula
Amfitheater in Pula

5. Neem een duik in de Krka watervallen

Het Nationale Park Krka ligt aan de Dalmatische kust en is een van de populairdere attracties van Kroatië. In dit park kun je heerlijk rondwandelen en de prachtige Krka watervallen aanschouwen. Er is een wandelroute door het natuurpark aangelegd. Hierbij loop je over houten vlonders en wandelpaden langs historische watermolens, huisjes een kerk en een smederij. Natuurlijk kom je ook langs de beroemde watervallen, waar je aan het einde van de wandeling een verfrissende duik in de Skradinski buk waterval kunt nemen. Deze waterval is de mooiste en grootste van de Krka watervallen. De wandeling duurt in totaal zo'n anderhalf uur.  

Krka watervallen
Krka watervallen

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen