De zeven werelderfgoederen van KroatiŽ

De binnenstad van Dubrovnik
De binnenstad van Dubrovnik

Kroatië is een veelzijdig land met een uitzonderlijk mooie kust en ruim 1.200 eilandjes. Dit prachtige land in het zuiden van Europa heeft in de zomer ook nog eens aangename temperaturen waardoor het steeds vaker gekozen wordt als vakantiebestemming. In Kroatië kun je prachtige bezienswaardigheden bewonderen. Het land heeft maar liefst zeven inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij vertellen je meer over de Kroatische erfgoederen.

Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Oude stad van Dubrovnik

We beginnen met de oude vestingstad Dubrovnik, gelegen in het zuiden van Kroatië aan de Adriatische Zee. Dubrovnik heeft de bijnaam 'Parel van de Adriatische Zee' gekregen, omdat het als een van de mooiste havensteden aan de Adriatische Zee wordt gezien. Dubrovnik staat echter vooral bekend om het unieke architectonische erfgoed. De prachtige gotische, renaissance en barokke kerken van de stad zijn goed bewaard gebleven. Daarnaast zul je ook veel mooie kloosters, paleizen en fonteinen in Dubrovnik treffen. Waar je niet omheen kunt zijn de enorme stadsmuren en forten. Het oude en compleet ommuurde gedeelte van de stad is in 1979 aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. De mooiste hotels in Dubrovnik vindt je HIER. 

Historisch complex van Split

Een andere stad aan de Adriatische kust is Split. Het historisch complex van Split bestaat uit middeleeuwse vestingen, een kathedraal, Romaanse kerken uit de 12e en 13e eeuw en 15e-eeuwse gotische paleizen. De meest indrukwekkende toeristische attractie is echter het paleis van Diocletiamus in het hart van het historisch complex van Split. Dit paleis is op bevel van Romeinse keizer Diocletiamus gebouwd tussen het eind van de 2e eeuw en het begin van de 4e eeuw na Christus. De overblijfselen van dit enorme paleis kun je door de stad heen vinden. Ook deze bezienswaardigheid werd in 1979 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees HIER alles over de mooiste stranden rondom Split!

Het paleis van Diocletiamus in Split
Het paleis van Diocletiamus in Split
Vraag gratis een offerte aan

Nationaal park Plitvicemeren

Een geliefde bezienswaardigheid in Kroatië is het Nationaal Park Plitvicemeren. Dit park werd ook in 1979 ingeschreven als werelderfgoed. De Plitvicemeren worden vaak beschreven als een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Kroatië. Er is echter nog veel meer te zien in het park. Je kunt in het park naast de Plitvicemeren ook de schoonheid van talloze watervallen, grotten en hoge bossen bewonderen. In de bossen leven verschillende diersoorten zoals zeldzame vogels, beren, wolven en nog veel meer. Eerder schreven we een artikel over de Plitvice meren. Dat lees je HIER. 

Een meer met watervallen in het park
Een meer met watervallen in het park

Bisschopscomplex van de Euphrasius basiliek in het historisch centrum van Poreč

In het historische centrum van het bruisende havenstadje Poreč vind je een bisschopscomplex. Dit complex bestaat uit een aantal religieuze monumenten waaronder de Euphrasius basiliek. Dit is het meest bekende bouwwerk in Poreč. De kerk is in Byzantijnse stijl gebouwd en is vernoemd naar bisschop Euphrasius. Het bisschopspaleis, de doopkapel, de basiliek en het atrium zijn voorbeelden van vroegchristelijke architectuur. 

Historische stad Trogir

Trogir is een stad met een rijke historie, bijzondere monumenten, authentieke architectuur en mooie straten. Het oude stadsgedeelte van Trogir is gesitueerd op een klein eiland tussen het vasteland en een eiland genaamd Ciovo. Trogir is een uitstekend voorbeeld van een middeleeuwse stad met een Hellenistisch en Romeins uiterlijk. De sociale en culturele ontwikkeling van Trogir is goed terug te zien in het stadsbeeld. Daarnaast hebben verschillende periodes in de geschiedenis hun sporen achtergelaten in de stad. Het lijkt daardoor net alsof je in een groot openluchtmuseum bent belandt als je door de nauwe straatjes van Trogir dwaalt.

Een panorama van de stad Trogir
Een panorama van de stad Trogir

Kathedraal van Sint Jacobus in Šibenik

De bouw van de Sint Jacobus kathedraal in Šibenik begon in 1431, maar werd pas ruim 100 jaar later in 1535 voltooid. Wat deze kathedraal bijzonder maakt is de vorm en decoratieve elementen van de kathedraal. De gotische en renaissance kunst zijn met succes gecombineerd waardoor het een uniek en opvallend gebouw is. De kathedraal laat de overgang van de gotieke stijl naar de renaissance goed zien. Daarnaast zijn er invloeden uit verschillende regio's zoals Toscane, Noord-Italië en Dalamatië in de 15e en 16e eeuw terug te zien. De kathedraal van Sint Jacobus staat sinds 2000 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst.

 Kathedraal van Sint Jacobus
Kathedraal van Sint Jacobus

Stécci begraafplaatsen

In het midden en zuiden van Kroatië liggen de Stécci begraafplaatsen. Dit werelderfgoed vind je ook op verschillende andere locaties in Bosnië en Herzegovina, het westen van Montenegro en het westen van Servië. De Stécci dateert uit de 12e tot de 16e eeuw. De grafstenen zijn gehouwen uit kalksteen en zijn zeer divers gedecoreerd en gegraveerd. In Kroatië vind je er zo'n 4.400 verdeeld over twee grote begraafplaatsen: Crljivica (in de gemeente Cista Provo) en Dubravka (in de gemeente Konavle). 

De oude Stécci grafstenen
De oude Stécci grafstenen

Stari Grad vlakte

De laatste Kroatische inschrijving is de Stari Grad vlakte op het eiland Hvar. Het is een cultureel landschap, dit houdt in dat de vlakte is ontstaan onder invloed van de mens. De vlakte van Stari Grad is zeer vruchtbaar. Dit gebied werd door Grieken uit Paros in de 4e eeuw voor Christus gekoloniseerd en is sindsdien grotendeels intact gebleven. De Grieken verdeelden het land in kadastrale percelen. Dit is een type van verkaveling en het feit dat dit verdelingssysteem nog steeds goed terug te zien is maakt het een bijzonder landschap. De landbouwvlakte is continu in gebruik geweest en dezelfde gewassen, olijven en druiven worden hier nog steeds geproduceerd. Het is daarnaast ook een voorbeeld van een zeer oude en traditionele nederzetting dat tegenwoordig helaas bedreigd wordt door de moderne en economische ontwikkeling.

Een wijnvat op de Stari Grad vlakte
Een wijnvat op de Stari Grad vlakte


Lees hier alles over de mooiste eilanden !

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen