KroatiŽ: Wist je dat?

Kroatische kust bij Dubrovnik
Kroatische kust bij Dubrovnik

Kroatië is erg mooi en daardoor steeds meer geliefd als vakantieland, maar er zijn veel dingen over het land die je misschien nog niet wist. Hieronder staan allerlei leuke, verrassende en informatieve weetjes over Kroatië.

Heb je weinig kennis van KroatiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wist je dat...

... Het grootse deel van de Adriatische oostkust op Kroatië haar naam staat?

... De kleinste stad ter wereld in Kroatië ligt? Dit is de stad Hum. Hum ligt op een hoogte van 400 meter en telt slechts twaalf huizen en veertien inwoners. Desalniettemin heeft Hum wel stadsrechten.

... Kroatië een zeer rijke geschiedenis heeft? Dit zie je terug in de vele historische en culturele bezienswaardigheden die je in het hele land vindt. Een voorbeeld hiervan is het historisch centrum van Split met het Paleis van Diocletanus dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.... De kustlijn van Kroatië maar liefst 5.835 kilometer lang is? Hiervan is 1.777 kilometer aan het vasteland van Kroatië gelegen en de overige 4.058 kilometer betreffen de kustlijnen van de eilanden.

... Krapanj, gelegen in het archipel van Šibenik, het kleinste (0,36 km2!), maar tegelijkertijd ook het dichtstbevolkte eiland van de mediterraan is? Leuk detail is dat de mannen van dit eiland al meer dan driehonderd jaar naar zeesponzen duiken.

Krapanj
Krapanj


... Kroatië een overvloed aan prachtige grotten heeft? Kroatië is een waar karstgebied met haar vele grotten en rotsen. De bekendste grotten zijn de Modra špilja op Biševo en de Zmajeva špilja op het eiland Braè.

... Op de laatste zondag in mei het traditiegetrouw open huis is bij de wijnproducenten in Istrië? Geen betere manier om kennis te maken met de wijnen uit Istrië, die ook internationaal steeds meer ontdekt en bekroond worden.

... De stropdas zijn oorsprong aan Kroatië heeft te danken? Het verhaal gaat dat de Kroatische mannen een halsdoek mee kregen van hun vrouw wanneer ze naar het slagveld gingen. De halsdoek zou hebben gediend als aandenken aan de vrouwen waaruit de mannen nieuwe kracht konden putten wanneer zij het moeilijk hadden zo ver van huis. De halsdoek was eveneens een teken van respect voor de vrouw die zij thuis achter hebben moeten laten. Dit symboliseerde vooral hun trouw als morele deugd.

... Kroatië maar liefst acht nationale parken telt? De nationale parken kennen een rijke flora en fauna. De parken zijn ze stuk voor stuk bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden zoals de watervallen van Plitvice 

Nationaal Park Krka
Nationaal Park Krka


... Het dorp Kuterovo in Lika een voor de wereld uniek toevluchtsoord is voor jonge beren?

... Kroatië zeven plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO inneemt met verschillende historische, culturele en natuurlijke bezienswaardigheden? Een bezoek aan een van de volgende zeven bezienswaardigheden zijn dan ook zeker aan te raden: de historische kern van Trogir, de oude stad Dubrovnik, het bisschopscomplex van de Euphrasius basiliek in Poreč, de Sint Jacob-kathedraal in Šibenik, het paleis van Diocletianus en het middeleeuwse Split, het Nationaal Park Plitvice Meren en de Stari Grad vlakte.

... Kroatië zowel de vulpen als de balpen heeft uitgevonden? Het patent voor de pennen staat op naam van de Eduard Penkala.

... Windsurfen een erg geliefde en veel beoefende watersport is in Kroatië? De Kroatische kust leent zich uitermate goed voor deze sport.

... Kroatië met haar kust en vele eilanden een van de rijkste kusten ter wereld heeft? In totaal kent Kroatië 1.244 eilanden, rotsen en kliffen, waarvan er vandaag de dag nog maar vijftig bewoond zijn.
Kust bij Istrië
Kust bij Istrië


... Er bijna 250 natuurgebieden in Kroatië zijn die beschermd zijn? De meeste hiervan zijn langst de kust gelegen of op de Kroatische eilanden.

... Een keer per jaar geen water maar wijn uit de fontein van Ludbreg komt? Dit gebeurt elk jaar weer op 1 april, de officiële feestdag van Ludbreg.

... Kroatië een van de landen is die het meeste immateriële Werelderfgoed op de lijst van UNESCO heeft staan? Kroatië heeft namelijk zeven beschermde culturele fenomenen, zoals gebruiken en rituelen, op de lijst staan.

... In Kroatië kanoën een eeuwenoude traditie is? De kano's, bekend als trupice in Kroatië, worden van oudsher gebruikt om in te vissen, maar ook ter transport op de Neretva-delta. De kano wordt vandaag de dag nog altijd hiervoor gebruikt door de Kroaten.
Traditionele trupice
Traditionele trupice


... Je in Kroatië ook op wintersport kan? Kroatië heeft één bekende wintersportplaats waar je prima op skivakantie kunt gaan, namelijk Platak. Platak ligt net achter de stad Rijeka. Wanneer je iets verder het binnenland in gaat, kom je ook nog het Kroatisch Olympisch centrum Bjelolasica tegen.

... Kroatië door haar veelzijdige karakter zeker een vakantie waard is?

 

 

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

32 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,4

Gerelateerde artikelen