Luang Prabang, verborgen parel

Bootjes op de Mekong-rivier
Bootjes op de Mekong-rivier

kopjes.Tijdens je reis door het prachtige Laos, mag een bezoek aan de oude hoofdstad Luang Prabang niet ontbreken. Luang Prabang, alleen al deze exotische naam zorgt ervoor dat je dit sfeervolle Laotiaanse stadje ooit eens wilt bezoeken. Gedachten gaan terug naar lang vervlogen tijden... Tijden dat avonturiers in Azië op ontdekkingsreis gingen, tijden waarin Luang Prabang nog niet zo makkelijk door de lucht of over de weg bereikbaar was...

Gelukkig is Luang Prabang tegenwoordig een stuk makkelijker bereikbaar geworden, zowel door de lucht als over de weg. Zowel Bangkok Airways als Lao Airlines onderhouden een dagelijkse verbinding tussen de Thaise hoofdstad Bangkok en Luang Prabang.

Als je reis in de hoofdstad Vientiane begint, kun je vanaf hier in zo`n 40 minuten met Lao Airlines naar Luang Prabang vliegen. Indien je liever niet wilt vliegen, is het ook goed mogelijk om de route per bus of minivan af te leggen over Route 13, de weg van Vientiane naar Luang Prabang. Omdat dit een behoorlijke lange trip is, is het raadzaam om een tussenstop te maken in de prachtige omgeving van Vang Vieng.

Een ander leuk alternatief om naar Luang Prabang te reizen is met een slowboat over de Mekong-rivier. Vanuit Chiang Khong in het noorden van Thailand kun je de grens met Laos over. In het plaatsje Huay Xai stap je vervolgens op de slowboat richting Luang Prabang. Onderweg kun je overnachten in het dorpje Pak Beng waarna je de volgende ochtend weer op de boot stapt voor het laatste stuk naar Luang Prabang.

Luang Prabang is dan wel een stad, maar heeft meer weg van een groot dorp en het is een verademing om hier te zijn, helemaal als je bijvoorbeeld net uit de hectiek van de Thaise hoofdstad Bangkok komt. In Luang Prabang kun je gelukkig nog zonder gevaar voor eigen leven de straat oversteken! In Luang Prabang hangt een gezellige, ontspannen sfeer. Veel reizigers die dit stadje ooit bezocht hebben, vinden het een van de prettigste plaatsen in Zuidoost-Azië.

Luang Prabang heeft in het verleden niet altijd Luang Prabang geheten. Gedurende de opkomst van het Chenla koninkrijk (6e – 8e eeuw) werd het stadje bekend als Muang Sawa, de Laotiaanse naam voor ‘Java’. Het is zeer waarschijnlijk dat deze naam is gekozen vanwege Javaanse steun aan Chenla.
Tussen de 10e en 12e eeuw werd de naam veranderd in Xieng Dong Xieng Thong (Gouden Stad). De door de Khmer gesteunde Laotiaanse legerleider Fa Ngum veroverde de plaats in 1353 en het werd de hoofdstad van het eerste Laotiaanse koninkrijk, Lan Xang Hom Khao (Miljoen Olifanten, Witte Parasol). Onder de zoon van Fa Ngum, koning Samsenthai, bloeide het koninkrijk en beleefde het een goede tijd. In 1512 ontving de opvolger van Samsenthai, koning Visoun, van het Khmer koninkrijk het heilige Boeddhabeeld Pha Bang waar de stad later naar vernoemd werd, Luang (wat ‘Grote’ of Koninklijke’ betekent) Pha Bang, wat verbasterd is naar Luang Prabang. Luang Prabang bleef de hoofdstad tot 1563 waarna deze status verhuisde naar Vientiane, dat tot op de dag van vandaag de hoofdstad van het land is.

Tijdens een reis naar Laos, is het absoluut de moeite waard om Luang Prabang voor een dag of 3-4 te bezoeken. Het stadje kent vele bezienswaardigheden die goed te voet te bezichtigen zijn. Al lopend door de straten van Luang Prabang, zul je nog vele gebouwen zien die in Franse stijl zijn gebouwd, overblijfselen uit de Franse koloniale tijd.

Een unieke belevenis is om de monniken hun dagelijkse ronde te zien doen. Het is een prachtig gezicht om deze monniken in hun oranje gewaden ’s ochtends vroeg door de schemerige straten van Luang Prabang te zien lopen.

Monniken in Luang Prabang
Monniken in Luang Prabang


Als de monniken weer terug zijn naar de tempels, kun je wellicht de kleurrijke ochtendmarkt bezoeken die zich achter de hoofdstraat, Sisavangvong Road, bevindt. Groenten, fruit, stukken vlees en vissen liggen op de grond uitgestald te wachten op een koper. Grote kans dat er ook lekkernijen tussen liggen als kikkers, larven of kleine varaantjes!

Heb je vanwege het vroege opstaan vanochtend nog niet ontbeten? Dan is het nu vast hoog tijd voor een lekker rijkelijk belegde baguette, ook iets dat is overgebleven uit de Franse tijd. Uiteraard mag een echte Lao-koffie (vaak met zoete gecondenseerde melk) niet ontbreken. Vraag om ‘kaa-feh lao’.

Hoe je het verblijf in Luang Prabang verder indeelt, is uiteraard volledig aan jezelf. Hieronder vind je in ieder geval nog een aantal bezienswaardigheden die je op het ‘te bezichtigen-lijstje’ zou kunnen zetten:
• Voormalige Royal Palace
• Tat Sae watervallen
• Wat Xieng Thong
• Phu Si
• Wat Mai Suwannapumaram
• Wat Xieng Muang
• Avondmarkt
• Kuang Si watervallen
• Pak Ou grotten

Geschreven door Dave

Heb je weinig kennis van Laos? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Heeft u interesse in een reis naar Laos? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen